hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 港外鐵路 (R3) 本州殘存國鐵型特急381系列車2024年退役
開啟左側

[日本] 本州殘存國鐵型特急381系列車2024年退役

sammyleung719 發表於 2022-3-11 08:45 | 顯示全部樓層

E3Tsubasa 發表於 2022-3-10 17:16
北海道本身喺日本全國當中,都算係比較貴㗎嘅旅遊目的地(另一典型例子係箱根),以度假酒店為例,同一集 ...

首先,高消費群嘅旅客佔多數啲,定係普通旅客較多?呢個我真係純粹想問下
另外啦,如果架車好似七星,四季島咁專攻高端客群,對於好似我嘅一班未咁捨得洗咁多嘅人實在會令我卻步。
反而如果一架無咁洗費大嘅車,可以令啲人心郁郁想試,咁呢下就真係有機會啦。
配合埋其他服務等等,如果係高汁的話真係可以一傳十,十傳百,唔會好似上述兩架車講完得個羨慕咁。

至於車內格局方面,West Express 銀河理論上講唔上係寢台列車,因為佢完全無寢室,個個都只係「一個位」,但佢個nobi nobi 高級程度直迫開放式B寢台,照咁計搭果個已經慳咗6000幾円。但當然,亦如你咁講,開放式B寢台應該係列車上未必出現到(但係其實堆客船都仲有大把開放式床位,甚至膠囊酒店都係差唔多,不過列車空間感細又令計嘅)

Common area嚟講,日本都有好多年輕人係一班柴娃娃咁出嚟玩(見疫情前啲主題樂園就知,一堆堆相同dress code,走失都唔怕),所以都仲有佢嘅作用
sammyleung719 發表於 2022-3-11 08:50 | 顯示全部樓層
LH797 發表於 2022-3-10 17:30
不如估下381系最終嘅下場會唔會又係改豪華特急

認真, 如果西記將架銀河變成定期夜行特急, 應該有得玩

117系初出場都只係1980年,相比起佢堆115系仍好後生,當然佢自然會拎去改裝(err...講完都好似覺得有少少怪)
但381系比你係最尾水果批啦,雖然都係1982年,但特急型列車行走狀況比一般型列車唔同咁多,易殘都係事實,加上咁多人都話搭381系易暈車浪,瞓唔瞓得好都成問題。
唔好勞煩佢老人家啦

arfung 發表於 2022-3-11 10:23 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2022-3-11 08:50
117系初出場都只係1980年,相比起佢堆115系仍好後生,當然佢自然會拎去改裝(err...講完都好似覺得有少少 ...

JR東日本改裝了一批485系做JOYFUL列車,翻新了已不是「電飯煲車頭」;但好些都已經退役了 (這2、3年都退了「ジパング」和「きらきらうえつ」) 剩下的不太多。
可能畢竟有一定車齡、車底和機件或老化,雖然改裝後外觀很新淨,內裝也不差。

2年前搭過JR東日本「快速 リゾートやまどり」用車是485系 リゾートやまどり」,車內外目測都仍健壯,
2+1座但無需Green Car費和特急料金都好吸引,但睇唔到既位就難講

要看看JR西日本呢方面有無特別取態... 381系都係做定最壞打算。

arfung 發表於 2022-3-11 10:33 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2022-3-10 17:56
WEST EXP. 嘅Nobi Nobi, 對比起前輩SUNRISE EXP.已經算好好多, 大約有大陸高級軟臥嘅程度

<SUNRISE>連絡東西日本,通勤慳時間和住宿費的意味都頗重,商務客有一定比重,當然也有些客是旅遊性質,所以車上設計簡約基本的有,較豪華重私隱的也有。

用JR PASS(全國版) 唔駛補錢都係吸引,背包客想慳錢慳時間都合適。
也見過東行在大阪站不少西裝友拿住公事包上車往東京(但相反方向就不停大阪),明顯一定比例是商務客。

反而117系銀河應該旅遊意味相對重,針對客群不同,內裝不同也合理。
不過「過夜車」只得座椅那部份就有點辛苦,價格若差不遠寧願起碼揀Nobi Nobi。

樓主| LH797 發表於 2022-3-11 11:10 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-3-11 10:33
連絡東西日本,通勤慳時間和住宿費的意味都頗重,商務客有一定比重,當然也有些客是旅遊性質,所以車上設 ...

SUNRISE東行嘅time slot 認真好靚, 0033大阪開, 0708到東京。班商務客可以OT完之後上車瞓一覺, 第二朝即刻可以開工
衰就衰在西行開太早, 四點幾已經到大版, 嗰陣個站仲未開

樓主| LH797 發表於 2022-3-11 11:19 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2022-3-11 08:50
117系初出場都只係1980年,相比起佢堆115系仍好後生,當然佢自然會拎去改裝(err...講完都好似覺得有少少 ...

至少佢唔係改嗰堆睇落去仲殘啲嘅123系, 已經要謝主隆恩
同埋381系2014年有改造過, 傾斜角度減少 (5° -> 3°), 所以冇咁暈
再絕啲其實可以直接禁埋佢個傾斜裝置
sammyleung719 發表於 2022-3-11 11:49 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2022-3-11 11:19
至少佢唔係改嗰堆睇落去仲殘啲嘅123系, 已經要謝主隆恩
同埋381系2014年有改造過, 傾斜角度減少 (5° - ...

123系本身已經係改造車
車齡同113/115系有得比
我反而想知呢批車退果時西記會拎咩車代替
可能直接搵227系?唔係真係諗唔到
sammyleung719 發表於 2022-3-11 21:40 | 顯示全部樓層
突發消息
奈良線兩抽103系明日起退出運用
 樓主| LH797 發表於 2022-3-11 21:44 | 顯示全部樓層
sammyleung719 發表於 2022-3-11 21:40
突發消息

咁突然???
但批車行到咁耐其實都係奇蹟嚟㗎啦
好在加古川線仲有
cyc_yin 發表於 2022-3-11 22:25 | 顯示全部樓層

sammyleung719 發表於 2022-3-11 21:40
突發消息

不如獨立出post討論日鐵啦,好似以前某論壇既模式

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
LH797 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

私鐵王國 @ Medium