hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴商標被抵押
開啟左側

[報刊新聞] 城巴商標被抵押

tina 發表於 2022-2-28 10:01 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

按香港知識產權署網上商標檢索系統中顯示,城巴已將城巴一系列商標,抵押與中信銀行國際。

按該公開資料披露,根據城巴有限公司與中信銀行國際有限公司,於 2020 年 10 月 29 日及 2020 年 12 月 23 日訂立多項協議,抵押 13 個與城巴相關的商標,當中包括新、舊城巴商標,與及城巴機場快線 Cityflyer 商標,而與新巴城巴母公司 Bravo Transport 相關的 5 個商標,則由 Bravo 持有,沒有被抵押。

據漢思能源於收購新巴城巴並成立匯達交通時所發出的通告透露,匯達交通與中信銀行國際訂立貸款協議,由持有匯達交通的財團,將手上持股抵押予中信銀行,以換來18億元貸款融資,相信以上商標抵押安排為有關貸款融資協議一部份。

link:https://www.busfocus.info/featured/citybus-logo-guaranty/

k20031103 發表於 2022-2-28 10:04 | 顯示全部樓層
商標都抵押,睇黎真係好唔掂
kay 發表於 2022-2-28 10:11 | 顯示全部樓層
但呢單DEAL係2020年做
不過成件事就有趣
呢頭幾十億買
轉個頭拎晒D LOGO抵押
實際上收購價平左
城巴仲要倒貼比買方

當日有人話匯達買貴左
但計返抵押
新巴城巴加埋都係14億貨仔
世界很簡單 人類很複雜
S3bl430 發表於 2022-2-28 10:31 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-2-28 10:11
但呢單DEAL係2020年做
不過成件事就有趣
呢頭幾十億買

咁單Deal抵唔抵其實都要睇埋路線價值。
另外,資產本身會因為折舊而慢慢下降,匯達每年都要投入新資源去維持服務和資產價值

如果專利路線客量正常,每年都賺到准許回報,咁個收購就抵玩。如果好多都係社會責任線,而抵押品本身沒有變現能力,到最後都係會變成毒資產。

新世界賣盤時機好。我想當初沒有人估到Covid19會令到香港閉關2年以上,新買家(善水背後的公司)可能以為好快就通關,於是就貿然接手,
點知接左火棒

評分

參與人數 1HugeC +2 收起 理由
tomy2001 + 2 精闢見解

查看全部評分

kay 發表於 2022-2-28 10:40 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-2-28 10:31
咁單Deal抵唔抵其實都要睇埋路線價值。
另外,資產本身會因為折舊而慢慢下降,匯達每年都要投入新資源去維 ...

咁商標呢類intangible資產
本身就較保值
但如果抵押左匯達唔還錢比銀行
銀行拎個商標賣左佢又唔知套現到幾多

不過LOGO都可以唔要(可能出唔到糧仲點找18億)
都似乎預左收購一段時間有機會改名
世界很簡單 人類很複雜
S3bl430 發表於 2022-2-28 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-2-28 10:40
咁商標呢類intangible資產
本身就較保值
但如果抵押左匯達唔還錢比銀行

要觸發銀行對商標做impairment (減值撥備)其實唔難。只要傾續專營權時有閃失/被削線,又或者改左城巴個長期增長假設,就會觸發到依d減值事件,到時就要加抵押品
s3n370 發表於 2022-2-28 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層

商標對於創立同營運嘅機構係資產,
但落入外人手中嘅實際價值就遠遠唔及。

點解咁嘅資產都可以用黎抵押呢?
Snoopy@FB8617 發表於 2022-3-1 00:09 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-2-28 21:07
商標對於創立同營運嘅機構係資產,
但落入外人手中嘅實際價值就遠遠唔及。

通常成個package咁押
商標只係其中一個部份咁解
無咩特別

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
S3bl430 + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過