hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 啲巴士路線編號係咪應該要重整一下?
開啟左側

[問題] 啲巴士路線編號係咪應該要重整一下?

ccicoltd 發表於 2022-3-4 00:28 | 顯示全部樓層

釣到幾個本站最喜歡 FF 的人。

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +14 收起 理由
Fuk19805 + 1 + 3 給你一個like
telteo + 1 英雄所見略同
VK4642 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
AlphaNonsense 發表於 2022-3-4 00:36 來自手機 | 顯示全部樓層
AE367 發表於 2022-3-3 15:19
兩巴的36同36X甚至係新界同一區出現,又唔見要重整?

同一區又點,兩間公司嘅36/36X完全零重疊,你唔會喺尖沙咀等九汽36X,然後上錯嶼記36X?Number問題習慣就好,唔係太奇怪都OK,答慣就會記得,唔識搭可以查App
HY1012 發表於 2022-3-4 00:46 | 顯示全部樓層

如果只係滿足自己,而唔理實際有幾複雜同埋有幾難處理,我係會想:
九巴
X42C -> 42X
X42P -> 42P
X89D ->289X
35A -> 35
38B -> 234A234A, B, C, D -> 39, 39M, 39P, 39X
39A, 39M -> 30A, 30M
64K -> 64
64S -> 251P
65K -> 64A
74C, 74E, 74F -> 75B, 75, 75A
270B, D -> 70, 70P
277E -> 70X
72X -> 71
272X -> 71X
87B -> 87
281A, E -> 82, 82A
93K -> 293
203C -> 2C
3D, N3D -> 3, N3
203E, X -> 3A, 3P
5C, 5P, 5X -> 4, 4P, 4X
11K -> 11A
11X -> 13A
13D -> 13
213D -> 213
14H -> 14A
29M -> 19
32H -> 32A
302, 302A -> 616, 616A
307, 307A, 307P -> 672, 672A, 672P
373 -> 670
641 -> 605
40E, S, X -> 240S, 240P, 240
43P, S, X -> 232P, 232S, 232
46P, S, X -> 245P, 245S, 245
47X -> 237
47A -> 237X
48P -> 239P
48X -> 234
49P, X -> 242P, 242
46 -> 45A
96R -> 292R
299X -> 299
296M -> 296
98A, 98B -> 97, 97A
296A -> 96
93A -> 93
796X -> 796
796P -> 796X
X962 -> 962X
962X -> 962
962 -> 952S
682B -> 683
682C -> 683P
900 -> 972
982X -> 982

港島
X8 -> 19X
14 -> 62
260 -> 60
41A -> 41
43M -> 43
47P -> 43P
511 ->11P
592 -> 92
595 -> 95A
629, 629M -> 75R, 75S
72A -> 75A
3A -> 1A
5B -> 5
8H -> 86
8P, N8P -> 87, N87
780, 788, 789 -> 80, 88, 89
720/A/P/X -> 28/A/P/X
722 -> 29
N8X -> N80
99X (大街開出) -> 99P
93 -> 90P
93A -> 94P
93C  -> 91P

大嶼山巴士,E 線,改爲 3XX或3XXM。通宵就叫N3XX

teddybus 發表於 2022-3-4 02:01 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2022-3-4 00:18
所以未講緊要重整編號, 啟德去中環應該叫624, 大埔去中環應該叫674, 依D都可以話係歷史留落黎既問題, 但9 ...

907B 907C都唔係去九龍巿區喎阿板友!
teddybus 發表於 2022-3-4 02:02 來自手機 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2022-3-3 23:05
但係見到全港有多過一條同編號嘅路線,普通乘客都會覺得混亂啦!

由何文田到尖沙咀都見到8號巴士同8號小巴!媽呀!真係好亂呀!!!
edhong 發表於 2022-3-4 02:08 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
cky 發表於 2022-3-4 07:59 | 顯示全部樓層

又係重組路線編號要求
多餘
又求其拎個藉口話會攪亂乘客、實際咪又係推崇乜鬼號碼理論

平時人同人接觸夠好多撞中文名撞英文名啦
唔知呢批成日嗌話要統一路線號碼的人
有冇走去同人講
你同我另一個識嘅人撞名喎
不如你改名做乜乜乜啦?

又駛唔駛立法要求全香港所有人個名唔可以有重覆?
kingprowm 發表於 2022-3-4 10:32 | 顯示全部樓層

948P > 941
948X > 942
948E > 949
40P > 36C
X42C  > 42E
E33 系> E60
E36 系 > E68
E37 系 > E69
E41 系> E72
E42 系 > E81
A41 >A80
A41P >A81A47X >A72
LauCT 發表於 2022-3-4 11:08 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-3-4 00:18
所以未講緊要重整編號, 啟德去中環應該叫624, 大埔去中環應該叫674, 依D都可以話係歷史留落黎既問題, 但9 ...

有關呢個歷史留落黎既問題,本人認為629、641有需要重整編號,但係大埔去中環同埋900就唔洗改,應該沿用307/907系及900系,因為一改嘅話就要連同南區嘅170、671、970、971、973同北區嘅373、673、678、976、978、979一齊重整編號,牽涉曬九城新三間公司,非常複雜,唔改好過改。
真係要改嘅話將107 編號改為119已經好足夠

西貢區居民
mckhgc 發表於 2022-3-4 12:10 | 顯示全部樓層

小小離題一問,點解開新線時,取編號既準則係乜?有時有相對較簡潔既唔用,係要用D長瀨瀨,都唔知係乜?

例如最近睇返D歷史,281A係取代281P及287P,點解唔用當時冇用、又相對簡潔既281、287?

如果話 281呢個號碼曾經用過,但281第一代當時已取消逾10年(281A 1999年9月25日開辦、281第一代 1988年7月18日停辦),仲唔可以重用又似乎講唔過。

同樣281B、281E、281X亦有條件用較簡潔既 81B、81E、81X,甚至重用81P,又係點解捨簡取繁呢?
最差配套 狗也不D