hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 邊間有心做?
開啟左側

邊間有心做?

樓主| ky927 發表於 2022-3-11 16:38 | 顯示全部樓層

FBI2 發表於 2022-3-11 16:29
新巴條25到今天仲唔肯開45分鐘一班已經要感恩,高層專線真係唔同d,日日載空都仲用心經營。 ...

我反而想話宜家D ETA全部唔準..........架架都早到3-4分鐘

qunow 發表於 2022-3-11 16:51 | 顯示全部樓層
有巴士公司嘅人講過話,運輸署唔想因為疫情變動而去臨時改路線/停站/合併,煩
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
qunow 發表於 2022-3-11 16:54 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-3-11 16:29
新巴條25到今天仲唔肯開45分鐘一班已經要感恩,高層專線真係唔同d,日日載空都仲用心經營。 ...

運輸署減班嗰陣好似一直有講大部分路線班距維持30分鐘以內?
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
214P_world 發表於 2022-3-11 17:15 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-3-11 15:16
其實有競爭咪有heart 做 D 咁樣囉,無競爭一早變哂 30 分一班

有30都算好啦,有d線開到40-45
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-3-11 17:16 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2022-3-11 13:31
同路車一齊開,真係唔好話有心做

請問呢個係咩app? 介面幾清晰
獨學而無友,則孤陋而寡聞
Fuk19805 發表於 2022-3-11 18:04 | 顯示全部樓層
如果0生喺度又可以大戰200版
IG: mhlam307_photospam
JC8385 發表於 2022-3-11 18:31 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-3-11 15:32
有比較先顯得有說服力ma
不過我覺得風向每幾年會轉一次
前幾年厹做箭靶

風水輪流轉啦,同埋始終不進則退
當年港島開地鐵新線嘅時候方向錯晒
結果浪費咗幾年係D無謂地方放血
最後咪跌落個惡性循環
GU9338 發表於 2022-3-11 18:48 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2022-3-11 16:54
運輸署減班嗰陣好似一直有講大部分路線班距維持30分鐘以內?

一日 100 單就話可以減到 30 分班
一日幾萬單根本連 30 分班既服務都維持唔到

請用文明來說服我。
HV7025 發表於 2022-3-11 18:49 來自手機 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2022-3-11 18:31
風水輪流轉啦,同埋始終不進則退
當年港島開地鐵新線嘅時候方向錯晒
結果浪費咗幾年係D無謂地方放血

18同720正正就係不屑做生意嘅典型例子
當年唔想做18 720啲客,明明炮台山朝早地鐵都唔易上車,搭唔到18嘅人多到上到619頂兩次閘,但都無興趣做
而家港島巴士基本盤崩壞,被趕走嘅客一去不回頭,絕對活該
好彩北港島線唔係換線咋,旨意新城用巴士做好東區交通?後果不敢想像呀

利申 認為兩邊公司一擔擔,趕客搭鐵呢家嘢,九巴例子多的是

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 完美解答

查看全部評分

szeto993 發表於 2022-3-11 18:50 來自手機 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2022-3-11 18:04
如果0生喺度又可以大戰200版

人哋去咗隔離做版主,揾同温層