hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 集思廣益,齊救新城
開啟左側

[問題] 集思廣益,齊救新城

JX9097 發表於 2022-3-15 09:31 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-3-15 00:57
唔駛救,亦都唔應該救。私人公司自己生意自己救,何需外人插手?
客觀講,新城走到今日咁既地步,有外在因 ...

呢個真...未來香港人口結構一定會大變
而呢個改變對巴士公司一定係負面
你估周大福真係傻嘅咩...
FBI2 發表於 2022-3-15 09:35 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2022-3-15 09:22
佢唔好再喺度加兜就得,遲啲仲要入裕雅苑嘅話淨係行東涌北嗰段已經等如以前E21A行晒成個東涌嘅時間

反正 ...

E21係城仔堆E線入面算好客,只係唔好賺,因為太平。
Steven_BUS 發表於 2022-3-15 09:38 | 顯示全部樓層
善水未接手之前, 新創建時期hea左咁多年, 十幾年黎版圖擴張都係小
人工成本, 雜項開支成本 貴左咁多都無加價
港島堆短途區內線, 收得幾蚊$, 但係成個島塞車問題搞到好多平線容易脫班(疫情前)
港鐵網絡愈來愈發達, 尢其是南港島線通車, 除左香港仔,華貴/富無鐵仲有需求
好多人見有MTR都廢事搭巴士,港島北岸幹道一塞車,就一定綁結埋島內周邊道路,
本來有吸引力平價線都落哂地底, 港島線延長到堅尼地城更嚴重, 一落左MTR就不會企路邊等巴士
- - - - -
但係新創建時代, 在港鐵不斷擴張時, 就不斷縮減服務, 除左削減因鐵路開通而影響的路線
都無將資源開做大其他地區, 將軍澳果邊796X咁有需求, 都成日比人在FB群組投訴脫班
將軍澳南海濱 天晉,緻藍天 發展哂(2017-2018年) 都係係咁椅將現有796_兜埋過去就算, 無新服務
港島果邊CUT左咁多資源都唔識係九龍新界區搵客,
係呀, 新創建臨賣盤前, 就在啟德擴展版圖, 不過20,22唔用賤價投標, 邊會贏到厹?
結果新服務收太平難賺大錢, 公共服務一開左就好難收得返
慢慢就將惡果推到 匯達交通上....
- - - -
匯達交通 接手左之後, 見新城都好似不斷開辦新服務, 長途貴價線 都幾多下
早排有686, 933, 989 / 皇后山78x,79x / 近排有 679,979,795系
不過服務時間唔全面, 除左78X,79X, 其他新野限星期一至五幾班車, 吸引力好有限
不過善水呢個mode照辦煮碗開投標 將馬,將石....結果咪輸比紅鬼 (雖然未開辦)
善水資源有限下, 好多新野次次都唔夠競爭對手黎, 包括轉乘設施呢d較具規模投資

有一半因素在上一手已經出現, 難攤子去到下一手後, 結果剩餘一半都惡化埋, 包括現時財困
除非新巴城巴再有新投資者入股加持, 否則現時大股東營運下, 班中層點樣借疫情暫停某些路線, 都係繼續蝕
kay 發表於 2022-3-15 09:51 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-3-15 00:57
唔駛救,亦都唔應該救。私人公司自己生意自己救,何需外人插手?

雖然間公司墜落如此有人為因素
但你諗下STAGECOACH早於2003年就唔要城巴
當年已經預計巴士打後越黎越難做

政策既野無得規避

明明有多十年錢可以賺
STAGECOACH都唔賺埋佢

要屎水可以生存
鐵路網要還原返去2014年前
先有計傾
世界很簡單 人類很複雜
UA2892 發表於 2022-3-15 10:15 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-3-15 10:54 | 顯示全部樓層
港島巴士劣勢很難改變,
我覺得政府原本想用過境線去幫新巴城巴做靚條線,
而依個如意算盤在19年社會運動前的確打得響

不過,没有人預計到疫情會發展到這樣的局面,
中港預期今年底前没可能全面開關,
而且人口明顯往外移,加上深圳等周邊城市居民已習慣不在元朗屯門購物的生活,
我諗過境線的效益只會愈來愈小,
這或者是新城經營情況急轉直下的原因吧
(想想A21全盛時期每日能賺多小錢吧)

要救新城,首先要縮減港島交通網絡
鴨島無可能拆開2組線經營,
而黃竹坑深灣也要策略性放棄
港島北流水線要再削
寶馬山應該可以用一條85做曬整個北角東區,而不需要27

另外多開一些長途過海線,班次唔需要密,客量或有驚喜
可以嘗試下開 荃灣-葵青-西區-香港仔 的路線,
就算客量只能達到673的水平,那應該仍是有錢賺的
錯字連篇
Snoopy@FB8617 發表於 2022-3-15 11:04 | 顯示全部樓層

人口換血對巴士公司既收入有好有壞
除左咬老綜個班
仲有大量so call專才返工
同埋咬老綜個班唔返工但通街走既
除時仲搭得多個班打工既
再講之後同偉大的國通關既
B線一樣賺到笑
當然香港未來個格局大家心中有數
不過黎生始終都係要返工

再睇返兩個年代新城盤數
港島線西延同南港島線影響唔細
但尚且唔算致命
起碼衰極都可以分十年慢慢縮服務
南區高客量個批仲頂到
反而人工個part真係爆發式既增長
lee一層單靠屍水都控制唔到幾多長期既交通運輸政策點都應該要執

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 不過黎生始終都係要返工 lol

查看全部評分

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
YY487 發表於 2022-3-15 11:05 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-3-15 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-3-15 10:54
港島巴士劣勢很難改變,
我覺得政府原本想用過境線去幫新巴城巴做靚條線,
而依個如意算盤在19年社會運動前的 ...

南荃線我認為有必要開,而家要城記做,咁會幫到城巴好多,但20A呢條怪胎要殺。
kitarolo 發表於 2022-3-15 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層

UA2892 發表於 2022-3-15 10:15
簡單d,送R8 2200後畀龍運做,睇下佢肯唔肯接

蝕就揼俾對家?
況且計樂園開放時兼多訪客
嚟講,嗰幾班車止蝕幫助有限