hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 有網友指出,MLR將於4月中「定期運転終止」 ...
開啟左側

有網友指出,MLR將於4月中「定期運転終止」

HV9990 發表於 2022-4-13 02:52 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-4-12 13:16
Service Update有時仲衰過官方先死
紅外線同銅鑼灣甩門都應該改變咗唔少人點睇
況且個組織搞咗幾年後 ...

但當年搞呢個組織嘅其中一位負責人而家都仲好愛佢間前公司喎 (有指佢已經離職同移民?)
咁當初搞嗰陣其實係咪本來就已經係想要收編呢個結果呢?就真係好耐人尋味喇

KCRC . Keep Moving
aaron 發表於 2022-4-13 09:29 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-4-12 13:18
起碼站長爭取到東鐵復速
當然可能過多幾年又唔再需要佢

其實港鐵本身都計劃東鐵做MFO時會放寬返堆TSR,「站長爭取」只係時間上剛剛好

同埋最好過幾年真係唔再需要佢
火車遲遲未到站
Ricky403 發表於 2022-4-13 13:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Kelvin15190 發表於 2022-4-10 22:02
說起那個黨鐵XXupdate, 基本上在講東涌綫班次疏落時,基本上可以肯定它是黨鐵遮羞布,内容全是為其主子 ...

翻查文件,原來AREOT起好之前,東涌綫兩繁最密都只可以開3:20一班,而機快就最密可以開7:30一班
而一班機快都未必換到一班東涌綫,因為東涌綫無得開密嘅原因似乎係交叉渡線離海底隧道太近(坐尾卡留意下急剎個位),香港站等埋站嘅東涌綫車會攔住哂成條LAR嘅路
唔怪之得港鐵會喺北港島綫未完全敲定方案前就開始AREOT

又老實講句,喺佢地post東涌綫專題嘅差唔多時間,非繁就由8或10分鐘一班加到6.5或7分鐘一班,疫前平日晚十前仲有6分鐘一班,好咗唔少
當然東涌綫加班距離而家都不知幾耐之前,Service Update後尾可能疏於管理,又可能無新血入去,淨係今朝屯馬綫都出咗大圍站壞嘅版本
tonyng 發表於 2022-4-13 13:23 | 顯示全部樓層

aaron 發表於 2022-4-13 09:29
其實港鐵本身都計劃東鐵做MFO時會放寬返堆TSR,「站長爭取」只係時間上剛剛好

同埋最好過幾年真係唔再需 ...

;P;P

因為部分鐵路迷把自己看得太重,也將很多事情看得過於簡單,以為很容易或可以短時間內就可以向鐵路公司爭取到這樣或那樣。

回想當年TWW-MEF一段下葵涌隧道放寬車速,本人在很早期(在九龍南線通車之前)已分別向合併前的九鐵公司和合併後的港鐵公司,了解下葵涌隧道限速(65km/h)的原因及請他們研究可否提升該路段車速的可行性,鐵路公司當時回覆會仔細研究。結果,由他們答允進行研究,以至列車測試及正式放寬車速,前後也花了超過10個年頭。

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
aaron + 2 + 10 呢幾年跟Tony確實學唔少
teddybus + 10 真正鐵路專家

查看全部評分

tonyng 發表於 2022-4-13 14:00 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-4-12 13:18
起碼站長爭取到東鐵復速
當然可能過多幾年又唔再需要佢

你估提速真係話提就提咁咩。

其實我想講呢,東鐵提速計劃,早於十幾年(2010-2012年)前鐵路公司決定買新車過海,換新signalling,做 NSL headway simulation 及 rolling stock fleet size analysis 時已經有晒全線提速的全盤計劃,而且仲有齊晒每個站間提速後的所需行車時間。
Ricky403 發表於 2022-4-13 17:26 來自手機 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2022-4-13 14:00

其實我想講呢,東鐵提速計劃,早於十幾年(2010-2012年)前鐵路公司決定買新 ...

咁大大你誤會咗
我打嗰段只係講取消/放寬噪音限速
Ricky403 發表於 2022-4-13 17:30 來自手機 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-4-13 13:23
因為部分鐵路迷把自己看得太重,也將很多事情看得過於簡單,以為很容易或可以短時間內就可以 ...

呢類「開始研究」答覆以小弟理解實際上並非表明入面已開始做野
又或者,開住個頭,等以後需要嘅時候方便開展
AVBWU291 發表於 2022-4-13 18:16 | 顯示全部樓層
HV9990 發表於 2022-4-13 02:52
但當年搞呢個組織嘅其中一位負責人而家都仲好愛佢間前公司喎 (有指佢已經離職同移民?)
咁當初搞嗰陣其實 ...

當初係一大班人搞(最少5個人),當中得少部份係鐵路公司職員,其餘只係各行各業嘅鐵迷。但後來得返一條友負責,但我肯定佢係鐵路公司職員,懶係好熟悉車務運作咁,手上揸住啲最update嘅運行時間表
將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
AVBWU291 發表於 2022-4-13 18:39 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2022-4-13 17:26
咁大大你誤會咗
我打嗰段只係講取消/放寬噪音限速

伍sir講緊嘅正正係NR導致嘅TSR。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tonyng + 1 + 10 給你一個like

查看全部評分

將軍澳係收視保證🫡 I mean 討論
Kelvin15190 發表於 2022-4-13 19:13 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2022-4-13 14:00

其實我想講呢,東鐵提速計劃,早於十幾年(2010-2012年)前鐵路公司決定買新 ...

不過東鐵的舊信號系統也真的在處理限速問題比較複雜,先不説做法比較迂迴,它一限就全日限速。現在這個新的信號系統就可以按時段限速。因此,現在要提速的難度應該比以前少。
perge movere