hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴競投安達臣道綫 擬引入環保新電動車 ...
開啟左側

[報刊新聞] 九巴競投安達臣道綫 擬引入環保新電動車

eric278 發表於 2022-4-11 15:45 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-4-11 12:40
雖然安達臣道住宅屬西貢區,但運署無規劃嗰度去西貢市或將軍澳的巴士線。 ...

不過有傳運輸署會計劃開綠色專線小巴由安達臣道石礦場去寶琳。
估計因為該區早被教育局列入第95校網,所以會有去將軍澳上學的需求。
還看香港公交
neoplan720p 發表於 2022-4-11 16:20 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2022-4-10 19:33
應該咁講,如果明知計分九巴中硬,
點解唔一早接納九巴份石礦場計劃書?
係因為新城投訴無左條 603S 姐。

明明安泰安達同安北,
無論地理位置定客量,
都應該一併去處理、規劃既時候,
竟然要分開兩次招標,
就明顯係做馬啦。

仲要去SSP條線踩哂2A、13D既範圍,
唔係送客俾屎水係咩?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ahken 發表於 2022-4-11 16:20 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-4-10 22:30
今晚就安北4線進行深入研判,個人經研判後,認為九巴中標機會較高.

當然,而家兩間都未入標,仲可以繼續努力既 ...

話時話,特工兄,將石將馬而家係唔係因為屎水嘈而開唔成?
ahken 發表於 2022-4-11 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-4-11 16:20
明明安泰安達同安北,
無論地理位置定客量,

好鬼肉酸,不過而家今時今日嘅香港係咁,冇計
ricky 發表於 2022-4-11 16:29 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-4-11 15:12
咁搞法要3拆4先搞掂喎...

290一向都係停完寶達就飛彩雲

唯有搵290B過橋,做全日雙向,經安達臣道。
前荃葵青區居民
ATSE40 發表於 2022-4-11 16:48 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-4-11 16:20
明明安泰安達同安北,
無論地理位置定客量,

213D 同 213X 根本無招過標,就算100%厹中標,壓價同加BBI都好合理。定閣下覺得比 $7.6 落山好合理?何況如果要做晒安泰安達安北,經新清/將軍澳道落又塞到七彩都無得行第三條路,搵一條經振華道落完全無問題。而條新線亦都無踩落下一層平過 213A 嘅 89A 度。

何況班客想搭現有路線可以搭lift落去。
腦補當真,真要補腦
JX9097 發表於 2022-4-11 16:54 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2022-4-11 16:29
唯有搵290B過橋,做全日雙向,經安達臣道。

唔係傳聞九巴想將290B行將藍咩?
上安峯就冇得飛將藍
neoplan720p 發表於 2022-4-11 17:32 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2022-4-11 16:48
213D 同 213X 根本無招過標,就算100%厹中標,壓價同加BBI都好合理。定閣下覺得比 $7.6 落山好合理?何況 ...

214、88同613又係什麼來?(最搞笑係當年運吉話觀塘道爆quota,唔俾安達臣有車去觀塘,但同時間咩277E加班、X42C、40P全日又可以發生等等,完全解釋唔到……)
成件事最根本係運吉做野毫無準則,完全唔公開透明。

1. 點解某d區域要招標,有d又唔駛?
-> 青富得幾棟就要招標;水泉澳咁大又直接頒俾狗公;
-> 日出康城遠離將軍澳、坑口同寶林,最唔會同當年已有既路線重疊 / 惡性競爭,但又唔去招標,結果兩間公司鬥拉線入去,造成796P、98S呢d騎呢走線,將軍澳區內行成半粒鐘都上唔到公路,推哂堆人去黨鐵。當班居民慣哂搭鐵,而家先開咩98、797直出線,又有咩用?(當然該區行去黨鐵站係方便過現有巴士站)

2. 點解同一區有d線要招標,有d直接俾人?
-> 78A、67A、213DX又唔駛招標?
背後係咩準則?

3. 招標既評分選項
-> 咩雙輪椅呀、咩行李架呀,真係適用於市區長途線咩?點解會擺落去招標加分項?
-> 招標既計分項目,又係咪居民真正需要?

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
tommy14D 發表於 2022-4-11 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層
eric278 發表於 2022-4-11 15:45
不過有傳運輸署會計劃開綠色專線小巴由安達臣道石礦場去寶琳。
估計因為該區早被教育局列入第95校網,所 ...

但係淨係靠小巴去做話,返學時間出事, 起碼要叫巴士公司係小巴叫救命開條學生線先得
Citcalag 發表於 2022-4-11 17:42 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-4-11 16:54
唔係傳聞九巴想將290B行將藍咩?
上安峯就冇得飛將藍

290系是但一條車程已經好耐
再上埋安峰應該要整個外置膀胱比司機先得