hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 復活節首天各巴戰況
開啟左側

[其他] 復活節首天各巴戰況

slsso 發表於 2022-4-19 10:38 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-4-18 09:27
咁比你揀巴士比人打爆定載空好

而且確保班客即班上到車走人唔係政策

依家個市場
非繁/假日巴士無位坐等於趕客絶對係常識

特別係堆有替代品既市區線

等成三個字仲要企?下次咪直接落地底囉
kay 發表於 2022-4-19 10:43 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2022-4-19 10:38
依家個市場
非繁/假日巴士無位坐等於趕客絶對係常識

但岩岩個假期連MTR都爆基本上唔搭巴士
其他選擇都係好極有限

不過屎水客觀事實係
開疏左車但每部車利用率高左
如果開疏左但利用率無高到
咁個D就係叫廢線
世界很簡單 人類很複雜
slsso 發表於 2022-4-19 10:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-19 10:43
但岩岩個假期連MTR都爆基本上唔搭巴士
其他選擇都係好極有限

惡性循環黎

市區線收車搞到要企,啲人咪改搭其他
載客率唔會高左架喎

假日一家大細,客既期望係六成載客率,逼就搭其他,就係咁簡單
收車救公司?咪搞笑啦

唔係唔俾你收車,但收到有客變無客真係得啖笑, 連巴士個市場起邊都唔識

相信屎水入面都唔少你依啲思維既人,唔怪得間公司就執
YY487 發表於 2022-4-19 11:27 來自手機 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2022-4-19 11:56 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2022-4-19 10:49
惡性循環黎

載客率唔會高左架喎

假日一家大細,客既期望係六成載客率,逼就搭其他,就係咁簡單
收車救公司?咪搞笑啦

唔係唔俾你收車,但收到有客變無客真係得啖笑, 連巴士個市場起邊都唔識

相信屎水入面都唔少你依啲思維既人,唔怪得間公司就執

以前顏老闆就係呢種諗法, 開 10 架又係做咁多錢生意, 開 8 架打爆 d 又係做咁多錢生意, 算死草班客點都會搭唔會走, 5B 就係咁整死條線無人搭.

到阿爺初期上場諗法, 開 10 架可以做 1000 個客生意, 開 20 架可以食埋其它交通工具做大個餅食 3000 個客, 5B 就係咁客似雲來, 之後減車減到班客走哂開 10 架連 800 客生意都無, 真係低佢死.

早二星期屋企人一行十幾人假期去南區泳灘行吓, 散水時想等 73 但收到唔知幾耐一班, 等餐死有車嚟都未必上到車, 你自已城記打爆架車 100% 載客率又如何, 有生意接唔哂咪肥水流向別人田, 屋企人最後搭小巴 52 出香港仔.
kay 發表於 2022-4-19 12:34 | 顯示全部樓層
slsso 發表於 2022-4-19 10:49
惡性循環黎

咁正常時期繁時好多線班班爆
又有無如你所講好多人唔搭
我見大把人繼續邊鬧邊搭
倒客與否都有好多因素考慮

唔係話我既思維係咁
事實係
屎水同厹做事手法都差唔遠

九巴堆960 961 968咁鬼爆
又有無倒客比人?
反而屎水962系列服務比突
朝早無人企962系出港島
結果客量不斷跌
何解?

你既惡性循環理論係經不起事實考驗
世界很簡單 人類很複雜
JX9097 發表於 2022-4-19 12:43 | 顯示全部樓層

tridents 發表於 2022-4-19 11:56
以前顏老闆就係呢種諗法, 開 10 架又係做咁多錢生意, 開 8 架打爆 d 又係做咁多錢生意, 算死草班客點都會 ...

近幾年5B減到無停手堅係趕走哂啲客坐電車/ 鐵
或者畀多兩蚊坐西隧車
樂仔〞 發表於 2022-4-19 14:15 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-19 12:34
我見大把人繼續邊鬧邊搭

以前就 960 961 爆
而家就風水輪流轉 , 960 961 狂開車海 , 962 系班次斬半開
結果今朝屯轉大量乘客轉車過海 , 少部份人上車要企 , 更多人上車填滿埋剩返嘅位
疫情前都無咁多人咁做
Ricky403 發表於 2022-4-19 15:42 來自手機 | 顯示全部樓層
我見大把人繼續邊鬧邊搭

問題係減出黎堆人同車去邊?
九巴之前咁玩法係為抽車落B1開車海打東鐵小巴搵客,部部半個鐘多啲位位$12-13坐滿賺到笑
善巴?減落去開嘅係20、20A、793、795X,仲有起碼一半喺度休克療法
損人利己都仲可以原諒,損人不利己就死開啲啦

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
neoplan720p + 3 + 10 休克療法 lol

查看全部評分

slsso 發表於 2022-4-19 17:43 | 顯示全部樓層

我見大把人繼續邊鬧邊搭

講緊非繁/假日,你就走去講繁時
搞笑唔搞笑?

我無話九公啱曬屎水錯曬呀

依幾日假期968一樣日間頂閘, 一樣抵鬧
但同時間94開10-15分一班, 92R開10分一班
掠水還掠水,但人哋始終有因應需求去提供服務

屎水?睇下9號條龍?

收車惡性循環係講緊屎水唔識做生意,打爛自己個飯碗
B線A線全部休克既情況下,更應該數點自己剩低啲乜

92R 40分鐘由西貢出到尖沙咀,排9號車都未上到
咁下次咪唔去屎水地頭玩囉,你以為無替代品真係要硬食?

都未講崇光門口條龍,非繁/假日人哋見無位坐擰轉身就落地底啦洗俾面你