hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (A) Life 生活討論區 香港地方討論 (A10) 六號幹線有感
開啟左側

六號幹線有感

s3n370 發表於 2022-4-28 08:00 來自手機 | 顯示全部樓層

唔知點解個個都睇哂東邊,其實西邊問題先至明顯
今日剩係經三仔出尖沙咀嘅車,有幾塞大家心裏有數。
加埋中九龍幹線嘅車就...

同埋有好多車經三仔->凱婷腳下->加士居道天橋入紅隧。
遲D中九龍幹線通車,三仔再唔可以直通凱婷,D車唔係改行連翔道就係佐敦道,
一樣有鑊氣。
jpoon 發表於 2022-4-28 12:31 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-4-28 06:15
我諗你用錯冗餘呢個詞,你其實係想講替代/後備路線吧?

同埋我邊度指明過邊條路出事呢?

冗餘 redundancy

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%86%97%E9%A4%98

我應該無用錯用詞吧?

疫前計,觀塘繞道、將軍澳道一出事可以搞到好大鑊,就算普通壞車都可以整條長龍出嚟,當然你可以話將藍可以分流一部分將隧車流,不過將藍入口咁少,觀塘、九龍灣都用唔到

再者,強求條新路有多幾個出入口唔係唔得,
搞得唔好,隨時只係另一條觀塘道/東九龍走廊?
咩叫「強求」,乜唔可以設計階段整咩?而家就係講緊點解設計時6幹咁少出入口,就好似東九龍走廊咁,都有人詬病佢東行土瓜灣一邊冇入口。

啟德跑道落T2地底前整一個入口唔知有乜技術難度呢?如果好似中灣繞咁做地底入口,T2就要有三綫,可惜當初只係諗住起雙綫
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-4-28 12:40 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-4-28 06:27
九龍灣以東行嘅一段六號幹線(T2主幹道)可以去到嘅位,
觀塘繞道基本上覆蓋哂咁滯。
而今日上得觀塘繞道 ...

T2所在地好多都係地盤,乜都無,規劃時要加出入口,額外花費比起成單工程費用多極有限囉
http://jpoon9394.blogspot.com/
s3n370 發表於 2022-4-28 19:52 來自手機 | 顯示全部樓層

jpoon 發表於 2022-4-28 04:31
冗餘 redundancy

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%86%97%E9%A4%98

你Quote嘅資料,更加證明你自己誤解佐乜野係冗餘。

條路有剩餘容量用唔哂,就係有冗餘。
相反你有十條路都好,但條條路都無乜容量,都唔會無冗餘。
而呢個正正係今日嘅狀態。

就算用你嘅定義,六號幹線對唔少車,都係有多個“冗餘”。

正如當日起觀塘繞道,其中一個用途係分走觀塘道嘅交通。
咁佢係咪有需要同觀塘道一樣,有齊咁多個路口駁番咁多條路?
s3n370 發表於 2022-4-28 20:06 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-4-28 04:40
T2所在地好多都係地盤,乜都無,規劃時要加出入口,額外花費比起成單工程費用多極有限囉
...

講黎講去,起唔起都係睇有無需要,多過起唔起到下話?
既然現有道路都做到啟德駁T2嘅功能,
幾平都係浪費。
就算唔講錢,做多個出入口,要用多佐地就唔係浪費?

當然,折衷嘅方法係起定預留位。
油麻地停車場一段,果面嘅限制極大,
都起定預留,俾加士居道天橋可以起夠來回各兩線,
但當局連你想整嘅預留位都唔整,可想而知啟德駁T2嘅需要係細囉。
 樓主| icecone 發表於 2022-4-28 23:42 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2022-4-28 20:06
幾平都係浪費 ...

起路除咗飽唔飽和,仲睇省唔省時
我相信起好多公路出入口都係呢個考慮
正如唔會有人話屯公不如拆咗大欖個出入口佢啦,反青龍頭段青公都未飽和,咪行青公去深井囉
jpoon 發表於 2022-4-29 00:39 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-4-28 20:06
幾平都係浪費 ...

現有道路點樣做到啟德駁T2嘅功能?請問啟德點樣上高速去到東隧、將軍澳呢?勉強行祥業街、常怡道、海濱道囉,不過大家都知呢個十字路口成日畀MegaBox啲車頂住

啟德城中心一邊去東隧、將軍澳仲要兜更大嘅圈先上到高速,唔通真係要好似而家東區去新界東、北嘅車咁,要兜大圈行中九龍幹綫、西隧、中環灣仔繞道?

觀塘繞道一早飽和,就算起好T2,分流唔晒觀塘繞道,起嚟咪仲嘥錢,既然係咁︳咁起多一個出入口浪費極,令觀塘繞道甚至觀塘道、偉業街改善都已經有賺啦

仲有就係交通基建要睇埋長遠,唔可以只係睇呢幾年夠用就算

s3n370 發表於 2022-4-29 08:17 來自手機 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-4-28 16:39
現有道路點樣做到啟德駁T2嘅功能?請問啟德點樣上高速去到東隧、將軍澳呢?勉強行祥業街、常怡道、海濱道 ...

响承啟道通往中九龍幹線嘅T字路口,
只要行多唔夠一公里,就已經係九展啟福道。
真係下下直駁先至叫做用得到?
無乜幾多區,可以咁短距離就上到幹線公路啦。

你自己都識講,基建係一起就用好耐,起錯佐要返轉頭嘅代價唔細,
更加唔可以輕率去起。
s3n370 發表於 2022-4-29 08:21 來自手機 | 顯示全部樓層
icecone 發表於 2022-4-28 15:42
起路除咗飽唔飽和,仲睇省唔省時
我相信起好多公路出入口都係呢個考慮
正如唔會有人話屯公不如拆咗大欖個 ...

以今日嘅道路網同人口,青龍頭唔出事,但深井會出事。

道路最根本嘅目的係連繫社區,支持地區發展。
無佐小欖交匯處,青山公路沿線根本無可能起咁多樓。

啟德唔同,四周圍都係已發展地區,亦駁得通。
就算所謂兜大圈,上公路距離遠遠短過青山公路。
jpoon 發表於 2022-4-29 12:32 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2022-4-29 08:17
响承啟道通往中九龍幹線嘅T字路口,
只要行多唔夠一公里,就已經係九展啟福道。
真係下下直駁先至叫做用 ...

真心唔明加多個出入口有乜代價,講到多咗出入口會搞冧其他路咁
諗下啟德體育園大型活動時,會唔會整爆啟祥道,啟祥道本身都間唔中塞,仲要塞多啲車落去,仲未計成個啟德城中心都係靠一條承啟道食晒,承啟道一死真係死八成

基建係要配合社區發展,睇下粉嶺公路咁,就係好似你咁短視,粉嶺無北向出入口,搞到啲車塞死晒響掃管埔路迴旋處