hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) 浸鹹水遇溺記 第二十五回 FR534 一個初嚐瑞恩航空的故事 ...
開啟左側

[飛行報告] 浸鹹水遇溺記 第二十五回 FR534 一個初嚐瑞恩航空的故事

s3n370 發表於 2022-4-21 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-4-19 15:50
樓主,好耐無見

唔講真係唔知原來 FR 既 737 裝左登機梯,雖則歐洲唔用 jetbridge 用樓梯係好常 ...

早十幾年嘅玩法係似搭巴士咁,唔會派位,見有位就坐。
目測每班機都有至少四分一客肯課金優先登機。

唔知係幾時改佐做派位。

另外搭咁多次,唔係jet bridge就係樓梯車,
就係未遇過配置內置樓梯嘅738。
(你無睇錯,唔記得有一次定兩次,
竟然有jet bridge上落FR flight)

利申:十幾年前曾經係FR常客。
s3n370 發表於 2022-4-21 17:37 | 顯示全部樓層

FR貴為廉航極品,佢定位似係識飛嘅巴士,純俾搭客由A去B,多過俾客有乜體驗。想搵inflight experience就唔太啱啦。

始終一程機埋單價錢,
平均價先至等於香港嘅至抵價。
平起上黎,仲平過搭Turbojet過大海。

雖然飛D山卡啦機場,對於要去市中心嘅遊客係唔方便。
但唔係去市中心計,週邊機場有時仲方便。
好似樓主你飛嘅EMA咁。
尤其以Irish sea兩岸計,有邊間航空公司做到近乎個個機場都搭到佢?(LHR除外)
本班為 北鐵線 列車(經 查寧閣)前往 燒山大馬路
又加價 發表於 2022-4-22 14:46 | 顯示全部樓層
whyloveislove 發表於 2022-4-21 15:20
睇你London邊度出發啦如果係北倫敦的話唔見得LGW比STN方便好多同埋easyjet而家整體價錢感覺上係貴左唔少
...

冇記錯北倫敦都要Liverpool Street先有火車到STN?

LGW有Thameslink某啲北倫敦地區都有直達

當然搭Coach另計,但要考慮埋倫敦嘅路面交通....
中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
DIH 發表於 2022-4-23 14:34 | 顯示全部樓層

安全指示貼椅背及救生衣放上面我覺得係得政。

在機上的狹窄及相對陌生環境,緊急時必要資訊及物品在視線範圍內,唔使太多動作就睇到/拎到係好重要,最理想而言,安全資訊及物品應該在航程內無時無刻都在乘客容易見到同觸及的位置。我認為其他公司都可以仿效,若說安全指示令椅背裝唔到電視,在人人有智機電話的年代,IFE可以改用機內wifi。
LH797 發表於 2022-4-23 15:38 | 顯示全部樓層
又加價 發表於 2022-4-21 07:57
壞人航空聲譽差到唔敢坐

有得揀wizz同easyjet兩個都唔錯,價錢同壞人差唔多,亦唔洗去山卡啦地方搭 ...

只不過DUB-EMA得壞人航空可以揀就冇計
EMA最近樓主住嘅nottingham

但係就聽聞新Flybe 有意加入呢條航線競爭

(離題) 有啲時候真係唔知BA Connect有乜用,多數都係flag carrier 飛大部分 domestic得BA唱反調
又加價 發表於 2022-4-23 20:24 | 顯示全部樓層
BA 個cost structure 點夠壞人 / U2 / Wizz 打

LH都好少Domestic 啦

而且本身已經國土比德法小,英國火車系統又比德法好,LHR/LGW啲slot又咁珍貴,我拎去飛國外仲好,所以VS都好快放棄Domestic

Domestic嘅National Express/火車/FR/U2/W6做飽佢,International嘅英格蘭北部同蘇格蘭可以飛去MAN轉火車/倫敦轉EDI/GLA轉火車,英格蘭南部就LHR/LGW轉火車

中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
2076 發表於 2022-4-23 23:38 | 顯示全部樓層

LH797 發表於 2022-4-23 15:38
只不過DUB-EMA得壞人航空可以揀就冇計
EMA最近樓主住嘅nottingham

其實我個人都係睇價格,好多時 FR 的確係最平,個位數字價格的機票都唔係少見...... 只要一個背包搞得掂,FR 係可以帶你以平過英國國內旅遊的價格,暢遊歐洲。但當年佢係第一間改 policy,上機只准背包,要拎手提行李要買 priority boarding,計埋行李,就貼近 U2 個價,但後來 U2 都學 FR 唔比人免費拎手提行李之後,U2 的 30% 價差就好唔吸引。Wizz 個人都搭過,其實 W6 / U2 / FR 冇乜分別,價格大約係 FR = W6 < U2,所以近年都好少搭 U2。不過 FR 劃位的確好衰,佢個系統係優先填滿 B / E 位,上兩個星期同朋友飛,一個比人分左去 7E,一個分左去 8B...... 佢係會比你在分左座位之後,仲有付費機會改位。而因為 B / E 位先填滿的關係,基本上係唔會有機會分到一齊坐的。相反 W6 / U2 分座位就真係逐行 A-F 咁樣分,所以個人係對 W6 / U2 有少少 preference。而三間公司入面,唯一吸引到我買食物的係 Wizz,佢食物價格合理又多特色選擇。相反,FR / U2 的 menu 真係乏善可陳。

而英國的航空公司,Jet2 (LS) 係比較少人提及,但事實上佢的渡假航點唔少,而且英國中/北部小型機場的覆蓋唔錯,有唔少航線都開到 2-3 weekly,票價略貴,但包手提行李一件,所以都有吸引力,主要係中部/北部搭車去 LTN / LHR / LGW 都唔算方便,而且票價高昂,當然索性比貴少少飛 LS 好過。

BA 歐洲國內線都搭過,除左有免費飲品同手提行李之外,同 LCC 基本上係冇分別,但價格有時都有吸引力,因為佢基本上會平過晒 LH / AY / SK 之類的其他歐洲航空公司,但冇食物,食物選擇亦不吸引。有時想拎手提行李,BA 個價錢係可以同 U2 加 priority 差唔多,咁就要睇倫敦的目的地係邊度。個人住北面 Thameslink 沿線,基本上 LTN 係首選,LGW 次選,LHR 其次,STN 就真係可免則免,根本冇合理向西走的交通,而且入倫敦佢最唔方便,亦都最貴。

英國國內線基本上冇乜人搭,轉機因為 LHR 近乎冇國內線網絡 (slot 太貴,唔值得),亦都好難做。相反,KLM 係做好多英國航點,運人去 AMS 轉機去全球各地,EMA / LBA,甚至 Norwich 都有航線,對唔係住倫敦的人來說,KLM 去 AMS 轉長途線的吸引力都係幾高的,尤其是 LHR 接駁唔同的 London Train Terminals 都不算方便 (Paddington 除外),火車票又唔係平。

抗議962B重組
還我962全日服務
whyloveislove 發表於 2022-4-24 10:36 | 顯示全部樓層
又加價 發表於 2022-4-22 14:46
冇記錯北倫敦都要Liverpool Street先有火車到STN?

LGW有Thameslink某啲北倫敦地區都有直達

之前我住Walthamstow 一帶既時間可以起Tottenham Hale轉火車北上STN, 講緊係每 20 / 30 分鐘有一班車,大概30-35分鐘就到
北倫敦南下LGW真係唔太方便,要密車的話下下都要出Victoria轉車
Central London出發的話整體黎講去STN同LGW距離要用既時間唔會差太遠,係真係睇你住近邊個站而已

2076 發表於 2022-4-24 21:11 | 顯示全部樓層
whyloveislove 發表於 2022-4-24 10:36
之前我住Walthamstow 一帶既時間可以起Tottenham Hale轉火車北上STN, 講緊係每 20 / 30 分鐘有一班車,大 ...

Walthamstow 已經係 Northeast London,其實去 STN 係有壓倒性優勢,算係倫敦少數去 STN 比較方便的地區。當然 LCY 係最方便。雖然咁講,去 LGW 搭 Victoria Line 去 Victoria 轉火車都方便。反而 Leyton / Woodford 等 Central Line 沿線,去 LGW 就真係不便了,連 LTN / LHR 都好遠,佢地基本上係一定去 LCY / STN。

STN 最大問題係所有交通都只係 connect 到 Liverpool Street 以東的地區,唔似 LTN / LGW 的 Thameslink,南北貫穿倫敦,變相方便的地區會多過 STN 唔少。

LHR 其實都唔算方便,當然有 Crossrail 之後就係另一個故事了。

以 Walthamstow 的情況來講,SEN 其實都可以考慮,SEN 雖然航點少,但票價通常係倫敦機場最平的,去 Stratford 搭 Greater Anglia 都唔係耐。上面講的 Leyton / Woodford 事實上都可以考慮飛 SEN。不過 SEN 宜家因為 Covid 已經冇晒機,要等多一兩年先會多少少航線。
抗議962B重組
還我962全日服務
whyloveislove 發表於 2022-4-25 08:40 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-4-24 21:11
Walthamstow 已經係 Northeast London,其實去 STN 係有壓倒性優勢,算係倫敦少數去 STN 比較方便的地區。 ...

或者咁講
小弟起去旅行去London同埋起London住過一段短時間既時候都有用過LGW,  起Victoria搭過火車落去又試過,甚至貪平玩命搭National Express落去都試過,整體黎講硬係覺得唔係真係太方便
可能客觀數字上未必係咁,但總係感覺上覺得比起坐tube慢遊Picaddilly Line去LHR更差

London一眾機場黎講,LHR LGW STN LTN LCY 我都有用過,係真係未試過SEN,可能純粹真係飛起航點撞唔岩用SEN。