hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屎水茶水站復活彩蛋
開啟左側

[小道消息] 屎水茶水站復活彩蛋

樓主| FBI2 發表於 2022-4-21 15:14 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-4-21 14:28
700系列做54區有啲大鑊

757 -- X唔X (叫人放無薪假,你話呢?🙊)

可能叫50,58,60,61
Choi 發表於 2022-4-21 15:17 來自手機 | 顯示全部樓層
北角半山條高層路線唔游水?
TN381 發表於 2022-4-21 15:47 來自手機 | 顯示全部樓層
KW2523 發表於 2022-4-21 15:48 | 顯示全部樓層

number係好次要嘅野, 屎水咁早準備定都冇乜用

同埋下下三位數number, 冇必要又太長
九龍新界1-99用晒先算啦
proschebus 發表於 2022-4-21 16:26 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2022-4-21 08:44
19、29這些像是想留來搶石礦場,而47、49像是想搶青衣,71、74像是想搶富蝶,這次兩巴招標大鬥法好看了。
...

九巴幾時肯將D number 改番做 64,65,74,75,76,77,78,79 唔好比屎水入
kay 發表於 2022-4-21 16:29 | 顯示全部樓層
TN381 發表於 2022-4-21 15:47
特工兄請你唔好再放吹水料上黎!呢間公司已經冇希望,唔好再從而他人更憎恨善水 ...

屎水既意義可能就係咁
吹水-天馬行空建議
無水-日日燒銀紙窮到唔開車
棄水-乘客唔搭
嬉水-屎水高層專利

世界很簡單 人類很複雜
E500facelift 發表於 2022-4-21 17:03 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-4-21 14:28
700系列做54區有啲大鑊

757 -- X唔X (叫人放無薪假,你話呢?🙊)

唔想用700系列,就唯有用50,55,250,253,255-257,262,266

再唔係咪用850-867,反正都未必再有新既屯元天往返沙田馬場既巴士線,又或者550-559
Choi 發表於 2022-4-21 17:34 來自手機 | 顯示全部樓層
E500facelift 發表於 2022-4-21 17:03
唔想用700系列,就唯有用50,55,250,253,255-257,262,266

再唔係咪用850-867,反正都未必再有新既屯元天 ...

點解唔可以4xx或千位數字碼?
E500facelift 發表於 2022-4-21 18:06 來自手機 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2022-4-21 17:34
點解唔可以4xx或千位數字碼?

三位數字未用晒,甘快用千位數字做乜?

至於4XX,雖然而家有好多巴士線都有4字,不過有得唔用就唔用住,睇返網上資料,當年東隧線想用4XX,最後變成6XX,我個人認為巴士公司同運吉應該唔想用4XX

JH_LE4612 發表於 2022-4-21 18:12 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-4-21 14:20
其實之前投標都幾明顯係想fade out NWFB主力用城巴投線

投標咪用收費表低啲嗰間,袋硬嘅新線咪用收費表高嗰間,反正前者又多啲車廠又多少少資源,後者做翻好自己啲線已經好好。