hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴未經運輸署批准下私自實行臨時服務調整? ...
開啟左側

[臨時改動] 新巴城巴未經運輸署批准下私自實行臨時服務調整?

expertuser2004 發表於 2022-4-25 14:52 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-4-25 12:31
你係講屎定厹
定講晒兩間

其實感覺差不多, 聯營線早排也開少左車, 118 返九龍去到興華已要罰企, 不知是不是特登整個班次表出黎的, 但是完全無用的 (無言)
去程密回程疏

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
expertuser2004 發表於 2022-4-25 15:27 | 顯示全部樓層
WR309 發表於 2022-4-25 12:41
1. 雙層轉單層, 上次948有一晚開半個鐘一班仲要出單層, 單嘢被某街坊吹水會同報道入埋果位霖仔報出嚟, 據 ...

有三點想再回應一下

7. 其實心目中已有路線, 試緊運吉/乘客的底線, 另外九巴不少服務地區也是無鐵地帶, 所以基本上已恢復接近正常班次, 反而見到某些大線不是點夠膽直接CUT班次, 住九龍的一早找其他方法去目的地
6. 同7點, 見 E22/E22A 星期六下午也多人入機場返工, 機場全日24hour 無間斷運作, 不適合只用上下繁時段運作, random of the party
4. 沙中通車也不看好, 好似得9卡過海沒12卡, 會迫爆也算, 同埋諗緊會不會南北走線會不會雙向派車過海, 式目以待, 念緊西鐵線一車車人轉線, 不夠容量 overloading 好快有下文

ps: 沒報出黎的第3點是指現有的全日路線, 不是全新路線, 因為說來就真是比較煩人, 個人依舊對運吉態度並沒大改變
所以有公會好緊要, 公會並非指正係巴士公司自己一個的職員咁簡單, 早排收到奇怪的傳聞話 N 車好大機會大幅重組, 會改全日開收編解決, 可能是想找人試白老鼠, 不知 PT/FT 定 OT
有色之人發現大禍臨頭, 是曲線助攻/直線抽擊請衡量, 如是事實可不是另一回事咁簡單 > 沒報出黎, 申訴未開底牌等覆 = 所以運吉決定不作回應
好細微的證據出來能是二極化結果, 自己覺得香港算投訴之都, 任何投訴幾乎公司得益投訴者蝕底, 申訴專員應有權力命令成立獨立調查/公聽會 or 二合一, 大幅度保障公眾利益才得

WR309 發表於 2022-4-25 16:43 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2022-4-25 15:27
有三點想再回應一下

7. 其實心目中已有路線, 試緊運吉/乘客的底線, 另外九巴不少服務地區也是無鐵地帶,  ...

試底綫就梗局, 屎水依家就係行緊呢招。南區有兩條循環流水綫本身做到算係密車, 疫情恢復正常都仲放 15 分一班以上, 做到全車爆棚都未肯收手。可能就係朋友你所講嘅試乘客底綫, 用嚟喺後疫情時間重組之用。而事實上, 港島區人口冇新界咁多基本盤, 屎水今次有哂機遇去試盡, 佢最想係你畀到貴個一個菠蘿包價錢去搭佢一程車

機場方面唔就以唔加一車為原則去重組路綫, 由 E11 到 E11A/B, E23 到 E23/A, 條數已經倒咗三成客以上落地底(未計遲下E21都話拆)。就著只用不多於卅架車做北大嶼山呢個問題, 機場客只好硬食, 一係就 S1, 其實機管局都好應該正視呢個問題。重組唔係一個問題, 但屎水唔明可以做密少少再搶佔有率呢個道理。不過可能屎水諗緊七年之後東涌西及東涌東有埋地鐵, 做定縮數掛...

N車問題, 近年九巴已經將N車定位由整晚通宵改為深宵服務, 到依家第五波縮到一小時一班。朋友你所擔心嘅不無道理, 以前可以好明顯有通宵更份, 通宵時段未開工就柯打一轉日間路綫。到依家N車開到一小時一班, 講真已經可以去到叫人加夜(簽1800)/加早(簽0300), 龍運就凌晨 2-4 畀的士錢你搭到返屋企樓下就可以解決問題。以我所知, NA綫一早已經咁編更, 最多係畀多少少工數你休息私牌, make sure 擔當車長一定準時同夠精神負責該班次。呢啲未必係通宵佬做, 而通宵津貼就每做一次先畀一次, 點都好過定額畀死一個全職通宵佬固定每月津貼。自九巴劏真蛇開始, 去到呢一波改師傅盡量去到一工補零, 不難發現有呢個慳錢路向。全職到時唔做?畀兼職做呢啲豬頭骨, 事先編定, 同你講追工數你冇得唔返, 公司又贏

最後就係工會問題, 我認同有工會係重要, 但傳統獲認可工會係幫公司, 可做嘅好有限。新嘅工會又因為唔同理由而不成氣候(員工團結性、集體談判權、甚至當今種種政治壓力), 到有心工會幫員工手處理問題, 就出現有巴士揸就得嘅朋友出嚟幫公司 “講好說話”。只可講, 呢個係東方人社會 “各家自掃門前雪” 心態, 自九巴翻車事故後已可見一斑。老實說, 我從無聽過一個工會好似兼職工會咁有guts, 五個出席聽證會嘅代表四個用全英文作供同個官對咀, 印象係使人眼前一亮, 有關報告我有睇哂, 同傳統車長工會, 高下立見, 可惜係兼職車長我行我素嘅質素, 唔太承認呢班朋友嘅努力

搭單講埋運吉內部, 大部份行外人管行內人, 以至呢個政府啲人都唔係識管同做好交通, 你有幾多投訴機制都冇用。更為切實, 係要思考整個管理公共交通嘅政策。從頭一波疫情九巴私下收車由 fb 一個塞車關注組數車篤ETA揭發事件, 再經傳媒發酵, 官方先識得出批准肺炎表, 可見當時公眾監察嘅重要性。不過今日第五波各間公司收車亂象, 某啲公司去到為所欲為都投訴無門, 我諗係時候反思係問題出咗喺邊處了

Sita1004-1017 發表於 2022-4-25 19:28 來自手機 | 顯示全部樓層

WR309 發表於 2022-4-25 16:43
試底綫就梗局, 屎水依家就係行緊呢招。南區有兩條循環流水綫本身做到算係密車, 疫情恢復正常都仲放 15 分 ...

E22系最少20架,點樣30架行曬所有E車?
合共至少50啦(E11系10未計E11S,E21 8,E21A 10+,E22/A/P/X 20+,E23 8)
KE7066 發表於 2022-4-25 20:19 | 顯示全部樓層
試底綫就梗局, 屎水依家就係行緊呢招。南區有兩條循環流水綫本身做到算係密車, 疫情恢復正常都仲放 15 分 ...

296C 柯打 N691 都做咗十年有多
加埋疫情前顯然兼職係莊嘅情況下唔覺得會有你諗得咁理想
expertuser2004 發表於 2022-4-25 22:01 | 顯示全部樓層

已明白, 但樓主說出"公眾監察嘅嘅重要性", 其實也想說巴士公司長工散工制有缺陷, 巴士二班制長散合一沒補水, 一是逐段計, 工會應要迫公司廢除 "追工數" 呢枝歌仔
期待工會有行動解決, 長工vs散工會妥協嗎? 香港的工會不夠外國硬, 要加把勁才可以

E22/E22A 是考慮一列, 本人所指是 A26, A29, A29P 全日路線, 昨日 A29P 改左只剩全日二部車
遲下港珠澳開返, 國際通又正常返, 機場客還好有党铁, 所以機管局事不關己, 但口岸/機場貨運就不好彩是無, 希望龍運不好跟風最後搞到收不到科就好
好深刻體會到好多人等不到車黎的不滿, 其實機場巴士是不是可改聯營去改善? (即龍+屎+厹)

天秤依家係唔會再平衡, 心念申訴專員會否選擇不幫市民, 當沒晒黃報紙沒記者沒online報沒工會沒區議員, 可想像後果有幾嚴重
除左運吉外覺得勞工處可能也要負責, 市民要想出一套方式, 迫使運吉更換專利巴士公司, 我自己想出有幾個方向可做

WR309 發表於 2022-4-25 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層

KE7066 發表於 2022-4-25 20:19
296C 柯打 N691 都做咗十年有多
加埋疫情前顯然兼職係莊嘅情況下唔覺得會有你諗得咁理想
...

依家開始有全職喺群組擔心緊工時呢個情況,
始終通宵綫班次已大減接近兩個月, 不過紅色工會冇出聲啫

從來冇覺得兼職喺莊旺期間會有優勢, 本身發文意思只係想表達屎水班兼職勢危, 固執得唔識居安思危, 只活喺自己世界中, 私人公司絕對唔會同人講感情, 乃自然定律
WR309 發表於 2022-4-25 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層
expertuser2004 發表於 2022-4-25 22:01
已明白, 但樓主說出"公眾監察嘅嘅重要性", 其實也想說巴士公司長工散工制有缺陷, 巴士二班制長散合一沒補 ...

公眾監察對政府同大機構永遠都重要, 所以喺前文亦已說明點解第一波私下收車有人篤爆有人做嘢, 去到第五波就放任收車嘅分別。個人認為大原則就係, 只要出現未經批准去縮時, 係會影響通勤乘客預算, 官方放任任何一間公司(包括屎水)係責無旁貸。我係街客, 中過一次伏都頭也不回。呢個引證咗點解屎水客量喺疫情緩和後唔夠上得快嘅問題

至於散工嘅問題, 追工時係因為法例418原故, 涉及僱傭福利事宜, 因此公司要追足, 乃雙方義務及合約精神。人地唔捉係酌情, 執正係道理, 明買明賣

機場車方面, 機管局係喺user portal出過通告, 輕輕帶過地面交通減班事宜, 叫人留意。除此以外乜都冇做, 佢以前只識得叫巴士公司開 NA, 今日卻沒有積極處理機場員工搭車難亂象。聯營並非解決問題之舉, 服務詳情係運吉制定、監管同執行, 運吉把關不力, 機管局把聲夠大都唔出聲都係問題, 唉
HR2174 發表於 2022-4-25 23:39 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-4-25 09:25
不過我見夜晚9點幾返將軍澳又keep住開20

本身下繁中環開4班
但係返轉頭得3班

可能想慳埋私牌走個架
直接開少架

cut左車再派埋70XX
賺到盡
tridents 發表於 2022-4-26 01:13 | 顯示全部樓層

試底綫就梗局, 屎水依家就係行緊呢招。南區有兩條循環流水綫本身做到算係密車, 疫情恢復正常都仲放 15 分一班以上, 做到全車爆棚都未肯收手

琴日星期一, 早繁 98 Cut 到 15 日間 Cut 到 10, 拍檔兄弟 595 仍然繼續放 20 分班.

返學返工接近全出動, 區內線銀碼唔靚既, 就算人多上唔到車收投訴, 最後又係回覆現在服務已能應付需求, 你有你試底線, 班客同西港島流水客一樣走咗無回頭.

早幾日黃昏鴨島尾站等車出香港仔, 條 98 又係 Cut 車, 等到架車就埋站前比架小巴 39C 食胡上咗 10 個 8 個心都涼哂, 巴士無客真係低佢死.