hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴城巴PR經理指「網上一些新巴城巴未恢復班次並非事實 ...
開啟左側

[報刊新聞] 新巴城巴PR經理指「網上一些新巴城巴未恢復班次並非事實」

GD1570 發表於 2022-4-30 09:52 | 顯示全部樓層

新巴及城巴士對新發展區路線經營權十分感興趣,亦將營運屯門新區6條巴士線,以及粉嶺皇后山路線等。

有邊6條呢?
你有你可愛,我有我好笑。
mtrA279-262 發表於 2022-4-30 09:56 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2022-4-30 09:52
新巴及城巴士對新發展區路線經營權十分感興趣,亦將營運屯門新區6條巴士線,以及粉嶺皇后山路線等。

有邊6 ...

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2118416-1-1.html
PatPatLeo 發表於 2022-4-30 10:22 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-30 09:16
其實佢個FB PAGE日日比人插
就算PR講D野有刺
但起碼佢地應該有睇過下留言

繁忙時間用單層行南區大線,載客量少咗,開足班次都要等多一倍時間啦

至於新巴城巴虧蝕嚴重等問題,該公司企業傳訊經理曾安迪表示,公司已受惠於政府防疫抗疫基金6.0,亦準備申請新一輪保就業計劃,冀盡快渡過疫情困難。他又稱,隨社交距離措施進一步放寬,已陸續恢復原來因疫情而削減的班次,並稱網上一些新巴城巴未恢復班次並非事實。
"冀盡快" 即係承認虧蝕嚴重未搞掂啦。
沙中仲有幾個星期通車,疫情會完,但鐵路個影響係永久性,打中曬最搵到錢嘅路線,呢個先係真正嘅考驗。
JX9097 發表於 2022-4-30 10:44 | 顯示全部樓層

擘大眼講大話唔面紅呢下高
LN9267 發表於 2022-4-30 11:39 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-30 09:16
其實佢個FB PAGE日日比人插
就算PR講D野有刺
但起碼佢地應該有睇過下留言

有,把一些車調動,例如40、40M行E400,騰空95XX去其他線及之前版友post 95行單層,騰空40XX去其他線。

這樣可能是爲了配合管理層逼爆巴士的原則及不需要開太多車出來服務乘客的其中一個方法。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
YY487 發表於 2022-4-30 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-4-30 11:52 | 顯示全部樓層

兩個星期後東鐵過海,隧道巴咪有車減返出嚟畀20A同22M南區線囉
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
kay 發表於 2022-4-30 12:01 | 顯示全部樓層
sq285 發表於 2022-4-30 11:52
兩個星期後東鐵過海,隧道巴咪有車減返出嚟畀20A同22M南區線囉

唔只南區
大部份線都唔齊車

不過最怕做唔住
但尋日個SHOW
見到咁既後台
忽然覺得唔需要擔心停運住

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
sq285 + 2 + 10 精闢見解

查看全部評分

世界很簡單 人類很複雜
neoplan720p 發表於 2022-4-30 12:53 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-4-30 12:01
唔只南區
大部份線都唔齊車

後台夠硬,
可以為所欲為。

「再嘈車都唔開」呢句套用落屎水到都岩
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
3ASV174 發表於 2022-4-30 13:05 | 顯示全部樓層

「未恢復班次」唔係事實,
因為自己私下真減班根本從來無打算恢復?

咁唔用得屎水啦,一定要打你公司真名喎
成個疫情期間 690 都未上過城巴減班通告
但一街人返緊工,朝早編定班次 0800 0820 0840 0900,城巴到噚日都仲開緊 0807 0835 0900,本身搭 0840 既多得你唔少
下繁 1755 1815 1835 1855 仲開緊 1755 1825 1855,都未計你私下減班唔出通告仲要隊架 E400 出黎,
唔知係無出通告,定係運輸署根本無批准減呢?

人地九巴食唔中最多人時段都一路開足車啊,咁既態度仲想投安北?
講真 690 肯定只係個別例子
大把線收車收到嘔電,似乎新巴城巴唔知自己甩左邊班車喎,不如大家一齊提下佢邊班車唔見左要開返啦?

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 減左班咪唔使恢復

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次