hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴54區新線操線
開啟左側

[經歷分享/報告] 城巴54區新線操線

neoplan720p 發表於 2022-5-4 22:25 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-5-4 21:39
呢條50其實有機會係兆康呢組jill bill最有潛力
始終63X班次疏 美孚問題亦未有解決
不過一般認知中嘅上繁唔 ...

認同。

假設全部線俾停屯市:
1. 區內線俾黨鐵果條直達玩哂,只能夠做短程流水客。以屎水而家對待港島流水線既態度,well...
2. 去東區條線,頂盡咪又係幾班車。屯市大大條960B,做得返工客,大多有月票,點會同你咁傻仔坐屎水?
3. 去灣仔條線,可以鬥下既,不過而家狗公算俾心機做960,搶唔搶到客就難講。
4. 上水果條,一日未通關,一日都唔駛諗。再加上走線問題,無得食屯市 / 良田客,單做54區,全唔全日到都成問題。
5. 觀商果條,同78X一樣,睇下可唔可以用同政府既關係,學33變身33B咁。如果變唔到,都只會係兩繁貨仔。
6. 油尖旺呢條,係最有潛力架啦。63X一直頹做,260X又唔掂油旺,如果肯俾心機做,呢條線有機會搶唔少客。

就睇下屎水用咩態度去做啦……
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
HR1377 發表於 2022-5-4 22:28 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-5-4 22:25
認同。

假設全部線俾停屯市:

灣仔嗰條如果延長至摩頓台一定可以搶960轉電車/968來往老銅客

油尖旺嗰條有機會分拆一條經長沙灣道去維港灣
Choi 發表於 2022-5-4 22:30 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-5-4 22:25
認同。

假設全部線俾停屯市:

如果去東區派烏蠅可以打960B,反正一程過有位坐。
新造的人、如鷹展翅上騰。
 樓主| FBI2 發表於 2022-5-4 22:31 | 顯示全部樓層

認同。

假設全部線俾停屯市:

如果我係黃生,以下54區線我一定爭取做全日:
1/ 九龍站
2/ 上水
3/ 灣仔北

54區係一個米缸區,又公屋又居屋又私樓,前景絕對可以成為另一條967和969.

屎巴特色: 亂PLAN線,燒銀紙,趕乘客,保冗員,乞政府,屈特工
kay 發表於 2022-5-4 22:34 | 顯示全部樓層
屎水都儲齊左一部份NO.
10 20 30 40 50 70 90都係自己
係60 80 KMB用開
世界很簡單 人類很複雜
樂仔〞 發表於 2022-5-4 22:40 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-5-4 22:31
如果我係黃生,以下54區線我一定爭取做全日:
1/ 九龍站
2/ 上水

上水真係有客 ... ? 呢個時勢 44A 都嗌緊救命 , 似乎未有全日必要 ...
HR1377 發表於 2022-5-4 22:43 | 顯示全部樓層

樂仔〞 發表於 2022-5-4 22:40
上水真係有客 ... ? 呢個時勢 44A 都嗌緊救命 , 似乎未有全日必要 ...

某FB群組建議上水線延長去皇后山兼增設皇后山至上水八達通雙向分段收費
樂仔〞 發表於 2022-5-4 22:45 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-5-4 22:43
某FB群組建議上水線延長去皇后山兼增設皇各山至上水八達通雙向分段收費
...

嗰個就算啦 , 自己東區嘅線都唔顧走去踩隻腳落北區 , 仲要幫屎水刷鞋
無咩事我都係睇返北區另一個 page 算
s3n370 發表於 2022-5-4 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-5-4 14:05
我覺得城仔會將呢條50行全日

唔出奇。

屯門出油尖旺一單唔係耐紅隧市區線好多,
但價位好一截。
尤其是東鐵過海後,過海線要大cut車。
明顯條全日區內線食唔得幾多架,
擺落呢條線既可以安置cut出黎嘅車,值搏率亦高。
jocosben 發表於 2022-5-4 22:48 來自手機 | 顯示全部樓層

HR1377 發表於 2022-5-4 22:43
某FB群組建議上水線延長去皇后山兼增設皇各山至上水八達通雙向分段收費
...

皇后山居民主要都係想去屯市或舊區,搭去54區咪又要駁多一程先去到舊區,我覺得最迫切係皇后山來往上水一段,有密車去到上水就大把車轉到去大西北。