hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 灣仔去尖東 巴士其實唔弱
開啟左側

灣仔去尖東 巴士其實唔弱

ccicoltd 發表於 2022-5-7 00:58 | 顯示全部樓層

視乎在哪裏出發,18:25 出發,當 101 18:40 到接近尖東的某處時,搭船的可能仍在灣仔碼頭 (甚至步行往灣仔碼頭途中)。

19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
石頭 發表於 2022-5-7 01:14 | 顯示全部樓層
灣仔碼頭去海港城 天星其實唔弱
 樓主| ky927 發表於 2022-5-7 02:04 | 顯示全部樓層
今日1825 菲林明道上101,1840望錶時係岩岩落左尖東橋,1850去到金馬倫道煲底(中間禁錢)

前日都係1825落地鐵站,1850上到B出口

地鐵等五班係事實,我想帶出的係,巴士過尖沙咀,並非完全無競爭性,灣仔起步去尖東,巴士唔一定輸哂;當然彌敦道個邊嘅尖沙咀根本都無選擇;同樣,地鐵非繁忙時間唔洗等上車,就會有絕對優勢。
s3n370 發表於 2022-5-7 05:20 來自手機 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2022-5-6 16:37
唔講 5 班車點突顯覺得搭巴士好?

情況同轉線一樣

咪就係。
東鐵未過海就話等5班車啫,都唔計肯走去車頭可以上早幾班。
金鐘站多條鐵分流過海客時,企同一個位仲會唔會係等5班車?
Choi 發表於 2022-5-7 06:14 | 顯示全部樓層
15/5後用腳投票
新造的人、如鷹展翅上騰。
Citcalag 發表於 2022-5-7 06:38 | 顯示全部樓層

原來又係菲林明道

呢個位真係好垃圾,d燈已經密到 _ _ ,再加成堆電車拖卡塞住哂喺大有個燈位度

灣仔道又窄又多亂過馬路又有路權L

即管睇下東鐵通左車淨返幾多客
js904 發表於 2022-5-7 10:39 | 顯示全部樓層

如果寧願響灣仔去金鐘, 明知響金鐘要等得耐都唔會去中環轉, 除咗特登鬥氣同戇居之外, 都諗唔到第三個理由
ricky 發表於 2022-5-7 11:05 | 顯示全部樓層
gkjkjk 發表於 2022-5-6 19:09
如果你指1840到尖東係紅隧巴士站, 咁由巴士站行到尖沙咀b出口都接近1.5公里, 加多20分鐘, 巴士+步行係要35 ...

可以在紅隧口轉110,但預佐敦道會塞。
前荃葵青區居民
Ricky403 發表於 2022-5-7 17:13 來自手機 | 顯示全部樓層
101 111唔係靠呢班客就撐得住呢
睇下115做成點
摺嘅可能唔大,但減班係意料之中
減班之後又有無咁吸引就要再睇過
ricky 發表於 2022-5-7 17:22 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-5-7 17:13
101 111唔係靠呢班客就撐得住呢
睇下115做成點
摺嘅可能唔大,但減班係意料之中

灣仔道唔太近地鐵,呢個客倉位,就算開會展站,都唔會令客轉搭鐵。
前荃葵青區居民