hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴於118站牌叫大家唔好搭118 改搭788
開啟左側

[其他] 城巴於118站牌叫大家唔好搭118 改搭788

edhong 發表於 2022-5-15 18:07 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
gordon0530 發表於 2022-5-15 18:11 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-5-15 18:07
經你提一提,過兩日貼起117下面,爭25A唔知點貼好

25A寶馬山同勵德都有呢塊牌,唔使打108咩

不過呢刻,108仲係開15分鐘,25A就半個鐘一班,要轉火車,應該搭邊個高下立見啦
心灰了還未碎 心死了還在醉
陳太 發表於 2022-5-15 18:17 來自手機 | 顯示全部樓層
bb606606 發表於 2022-5-15 17:19
遲早

都有可能,好多8P都係小西私落灣碼開,如果時間上差唔多其實有得諗吓。
edhong 發表於 2022-5-15 18:18 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
八百米 發表於 2022-5-15 18:25 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2022-5-15 17:08
118城巴時段堅垃圾,某日星期五晚7點(第五波,仲未放寬防疫限制),小西灣等咗十分鐘先有車到(去到巴士站 ...

係,我上面都講過此情況,就算最近兩星期放寬了,城巴時段垃圾,試過兩次星期六下午2⃣️點回柴灣來個十五至十八分鐘,明顯係想單方面陰乾條缐。今日中午見城巴時段都係雙位數一班,隧道口miss咗九巴時段尾班,轉城巴時段要相隔十五分鐘!
neoplan720p 發表於 2022-5-15 18:58 | 顯示全部樓層
咁唔想做118既,
唔該放棄佢俾狗公獨營。
我相信狗公會願意接黎做。

#宣傳788本身無問題
#但掛係118站牌上面即係想點
#講到自己無份做118咁
#搶狗公客就識
#對住黨鐵就笠哂皮咁
#未打先輸
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
ryandroid 發表於 2022-5-15 19:13 來自手機 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2022-5-15 17:11
九巴月票780元,mtr月票+紅磡-金鐘果程就850元。因此北區過海隧巴影響好微,主要呢d路線本身有月票客。 ...

你講月票嘅話
東鐵都有全月通
6月北區去金鐘計21日返工係$791.6
8點15前出閘係$693

仲有唔係全部搭978/673嘅都係有月票
ryandroid 發表於 2022-5-15 19:27 來自手機 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-5-15 18:58
咁唔想做118既,
唔該放棄佢俾狗公獨營。
我相信狗公會願意接黎做。

狗公無keep 住搶客咩又?
將軍澳特惠站
皇后山月票優惠
皇后山78A 轉乘龜鐵優惠
673改兜華明搶聯營678客

齋講狗公個月票1日任搭10次呢個term
都吸咗部份西隧綫客只轉狗公嘅東隧/紅隧聯營巴士來往東區
蝕水唔通咩都唔做齋捱打?
kay 發表於 2022-5-15 19:31 | 顯示全部樓層
其實倒轉講
佢唔貼788
又會比人話浪費788潛力

如果無得慳2蚊既789走去谷佢
真係要比個GOOD
世界很簡單 人類很複雜
KG1428 發表於 2022-5-15 19:32 來自手機 | 顯示全部樓層

gordon0530 發表於 2022-5-15 18:11
25A寶馬山同勵德都有呢塊牌,唔使打108咩

不過呢刻,108仲係開15分鐘,25A就半個鐘一班,要轉火車, ...

108已被九巴神級重視,在山谷道可以免費轉13X/14X/215X/98D去東九龍,在富豪免費轉3B/5C/21/26/27去黃大仙/四順。不用轉港鐵。