hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討如何解決灣仔區總站空間不足問題
開啟左側

探討如何解決灣仔區總站空間不足問題

樓主| E500facelift 發表於 2022-5-20 08:34 來自手機 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2022-5-19 18:44
40/40M 重組
905 縮短落金鐘都幫到手啦

40,40M本應要共用一條坑,但就算共用之後,有可能條坑要留比屯門54區路線
JC3987 發表於 2022-5-20 08:57 | 顯示全部樓層
jpoon 發表於 2022-5-20 02:23
不過長途綫做循環綫就未必好,一來乘客可能某方向比較多(尤其疫情下夜晚出旺區嘅客真係少咗好多),二來 ...

名義上叫做循環線,不過一樣可以開上繁特車出到旺區清客、下繁特車旺區起載㗎啫...

當然太長途、大疏車嘅線唔適合或者唔需要變循環線。

但係例如 8P 呢啲唔係太長途、車又多嘅可以諗諗佢:
落東廊改跟 18 號,停告士打道大丸,然後上杜老誌道橋出會展站(循環點),再返菲林明道、軒尼詩道原線回程。
原有乘客落車未必行遠好多,車程又快咗。
更加 free 返灣仔嘅總站位出嚟...
ky927 發表於 2022-5-20 09:14 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-5-20 07:33
將依家利東街步行街升起佢咪比到車入
不過地理位置計唔理想
灣仔如果由菲林明道轉去修頓咁行

要昇高嘅話應該係修頓球場,成個球場面積做交通交匯處,上層做返球場就差唔多
ky927 發表於 2022-5-20 09:26 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2022-5-20 08:57
名義上叫做循環線,不過一樣可以開上繁特車出到旺區清客、下繁特車旺區起載㗎啫...

當然太長途、大疏車 ...

即係N8P日間版啦🤣🤣🤣🤣
但係呢個行法銅鑼灣市中心同天后會慢好多,而且杜老誌到鵝頸橋呢段軒尼詩道一塞就唔郁,銅鑼灣又落唔到車,銅鑼灣客唔落車咁灣仔返柴灣客又上唔到車,玩死自己。

真係變循環嘅話,我會東區線,去到希慎後,堅拿道東上橋返東區;另一條就跟N8P即係你個方法去到馬師道上橋返東區;但同時間用埋南區銅鑼灣線變循環,即係南區線係崇光個邊上落,兜銅鑼灣道天橋出告士打道返南區,東區線用希慎上落

咁樣講唧坑,灣北+銅鑼灣會唧到好多坑出黎,但唔好處係東區線一係用車多左,一係客要等耐左。因為等同灣仔/銅鑼灣分家
nwfb1001 發表於 2022-5-20 09:49 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2022-5-20 07:33
將依家利東街步行街升起佢咪比到車入
不過地理位置計唔理想
灣仔如果由菲林明道轉去修頓咁行

升高起碼三層樓喎
JC3987 發表於 2022-5-20 11:23 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-5-20 09:26
即係N8P日間版啦🤣🤣🤣🤣
但係呢個行法銅鑼灣市中心同天后會慢好多,而且杜老誌到鵝頸橋呢段軒尼詩道一塞 ...

你啱,我都係依家先知 N8P 已經係咁行法。

我意思係去銅鑼灣 Sogo 就喺大丸、世貿落車啦,去北海中心嗰邊先至坐去灣仔北兜返轉頭。
所以時間差唔多,去銅鑼灣仲唔使塞伊榮街-怡和街。
至於去天后就坐返 8X。

JC3987 發表於 2022-5-20 11:27 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2022-5-19 13:55
海濱地做巴士總站唔符合而家市民對海濱用地嘅期望

市民對海濱用地嘅期望係點呢?
我就唔想起高樓大廈遮景阻風,做巴士總站(或者上方加平台花園)夠矮都唔錯。
ky927 發表於 2022-5-20 11:41 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-5-20 11:23
你啱,我都係依家先知 N8P 已經係咁行法。

我意思係去銅鑼灣 Sogo 就喺大丸、世貿落車啦,去北海中心嗰 ...

唔值

一)星期六日世貿對出係黑點,係疫情期間試過東廊行跑馬地上堅拿道橋,由加德士塞到上堅拿道橋位用左20分鐘
二)搭得8P就係貪快;改一改又塞車,天后客變左兜柴灣斜+北角炮台山;希慎廣場個中中心落客位又無左,咁點解我仲要搭8P?可能小西灣客都焗搭嘅,但係環翠個堆客會無哂。

同埋咁大台龍鳳都只係唧出一條坑,2A/2X/8 點改?一齊塞內告?!所以得不償失呀師兄!😏
ryandroid 發表於 2022-5-20 11:41 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-5-19 15:21
樓梯位本身有限,又係彎位,起出嚟似乎唔會大過安達安泰太多,擺唔得幾多車 ...

嗰度可以整入面入孖坑
出面單坑
類似紅隧轉車站
而彎位做車站嘅好處係類似鋸齒形巴士總站
只係冇咗中間位擺車
但其實大球場座位下面有車輛通道
大球場重建後可以利用車輛通道同座位下方嘅位置擺車
ryandroid 發表於 2022-5-20 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層

E500facelift 發表於 2022-5-19 18:18
大球場係絕對唔可以重建,唔少大型賽事,活動都喺個到搞,啟德體育城點可能完全取代到?

不過重點係位置 ...

總站偏僻有咩所謂
重點係西隧巴士可以做埋怡和街或者禮頓道先係重點

而啟德體育城係判咗俾地產佬
地產佬就係知道政府唔用香港大球場先投標
政府繼續用大球場嘅話地產佬點會咁傻仔入標倒錢落海?