hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 柏景灣吹水料數則
開啟左側

[小道消息] 柏景灣吹水料數則

edhong 發表於 2022-5-29 22:47 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Samuel8204 發表於 2022-5-29 22:49 來自手機 | 顯示全部樓層
Gary_B 發表於 2022-5-29 22:30
如果係因為收車引致 請針對收車問題 而唔係灼去縮去斬106去迫人開足班次
請再次自行搞清哪是因 哪是果   ...

首先,我唔係急住要斬106,只不過106嘅資源確實有啲過剩,請你搞清楚先。
其次,收車問題係巴士公司唔肯資源,因為佢哋認為開足甚至加班(都係區內線抽資源)開過海線或者長途路線,相對開足區內路線賺得更多。
假設將過海巴士資源分配返區內路線,至少巴士公司冇藉口收車先,從而開足班次,呢個就係因果關係。
cky 發表於 2022-5-29 22:51 來自手機 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-5-29 22:37
個如意算盤咧,運輸署今次算畀咗個好波佢,如果剩係賣幾個廣告、收多幾架118去配合嘅話都係算吧啦。

腳 ...

啱啱 2247 落車
計死數用返港島線應該早一兩分鐘到咗站

今日等少咗時間先打和
再等耐少少就真係輸晒
我上耀東不如去返西灣河轉海量車唔好
為兩蚊等死一條線
qunow 發表於 2022-5-29 22:58 | 顯示全部樓層

Samuel8204 發表於 2022-5-29 22:36
不過又咁講,宜家仲係行保鐵政策,過海巴士生存空間越嚟越細,再加埋你話新政策要巴士公司減分段收費。如 ...

而家咪就係將106當區內線咁做好佢
只係行車過程途中會經過海底隧道直通去另一區變成另一條區內線

建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
cky 發表於 2022-5-29 22:59 來自手機 | 顯示全部樓層
Samuel8204 發表於 2022-5-29 22:49
首先,我唔係急住要斬106,只不過106嘅資源確實有啲過剩,請你搞清楚先。
其次,收車問題係巴士公司唔肯 ...

106 資源過剩?
我就唔敢認同喇
鰂北炮嘅客由有 116 嚟都寧願等多少少
到宜家見 116 嚟先都上咗車唔等 106

另一方面
前面師兄都講得啱
106 疏車
但做 6.9 客都唔知做得幾開心
你攪 106 的代價比加車落 82 更大
qunow 發表於 2022-5-29 23:00 | 顯示全部樓層
Samuel8204 發表於 2022-5-29 22:49
其次,收車問題係巴士公司唔肯 ...

你都識講「佢哋認為開足甚至加班(都係區內線抽資源)開過海線或者長途路線,相對開足區內路線賺得更多。」
咁點解巴士公司會肯「將過海巴士資源分配返區內路線,(……),從而開足班次」?
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
xdxd 發表於 2022-5-29 23:00 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2022-5-29 21:40
106可以縮短至九龍城碼頭
115延長至啟德果面

冇端端搞呢兩條線做乜
又唔係做返原本客路
紅磡人。
Samuel8204 發表於 2022-5-29 23:01 來自手機 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2022-5-29 22:47
我只針對你講106同116或類似嘅線,以兩巴嘅運作成本同本土區內線完全冇分別,海底隧道果30蚊(當係)載3 ...

因為巴士公司嘅目標改變咗,我並唔係唔贊同留過海路線,而係要唔同交通運輸系統做配合(例如北區/大埔區嘅T系路線同東鐵線)。如果仲係用緊同鐵路競爭嘅政策,只會係兩敗俱傷。既然朝著呢個目標進發,過海資源確實要合理削減返去區內。
JX9097 發表於 2022-5-29 23:07 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-5-29 19:15
3B再縮可能縮到九龍城碼頭呢﹗

3B縮到九龍城碼頭似乎冇乜獨市位㗎喇喎
edhong 發表於 2022-5-29 23:09 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽