hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 柏景灣吹水料數則
開啟左側

[小道消息] 柏景灣吹水料數則

brianso198 發表於 2022-5-29 19:16 | 顯示全部樓層

灣碼特快線用-$2既人唔多
Enviro50D 發表於 2022-5-29 19:21 來自手機 | 顯示全部樓層
118/780/789走左嘅客應該有人轉全程搭鐵,兩程都一定有位坐又唔駛塞東廊,上落一兩層就轉到好過係街行,有東西鐵月票/都會票仲平啲
106116_1023 發表於 2022-5-29 19:22 | 顯示全部樓層
Samuel8204 發表於 2022-5-29 12:07
咁神奇,106竟然冇份,仲以為106唔係殺線就縮線🤭

你唔鍾意咪唔好坐囉,仲有大把人會坐
Chelsea FC
xdxd 發表於 2022-5-29 19:28 來自手機 | 顯示全部樓層

ATH1 發表於 2022-5-29 17:41
15X 回程新山道直飛九龍灣起碼有少少作用
5X 直係不了

15X非繁快極有限
同埋有咗屯馬,14/93K跌客、開垃圾班次咁循環
上路得15/101靠得住
咁樣亂搞又自己倒客

慈雲山↔尖沙咀係值得快線嘅
但一定唔係5X
5P都可能有得傾

xdxd 發表於 2022-5-29 19:31 來自手機 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-5-29 18:58
1.307可以甩難??

2.85B/286M已經減至平日兩味-->可以收工??

7B當年觀延比人嘈過
同埋縮短完都未必減到車…
Samuel8204 發表於 2022-5-29 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2022-5-29 19:22
你唔鍾意咪唔好坐囉,仲有大把人會坐

106除咗收得平,仲有咩優勢
就算取消106,大把替代方案
已經唔係鍾唔鍾意嘅問題,係開嚟仲有冇意思
以前未有過海段,106確實係會方便啲
宜家時代唔同,呢類流水線係要整合
我相信兩家都知呢樣嘢🥱
106116_1023 發表於 2022-5-29 19:43 | 顯示全部樓層

Samuel8204 發表於 2022-5-29 19:39
106除咗收得平,仲有咩優勢
就算取消106,大把替代方案
已經唔係鍾唔鍾意嘅問題,係開嚟仲有冇意思

收得平?大部份港九過海線而家都係$11.6/$10.9個喎。
有咩優勢?你而家仲想紅隧線有咩優勢?有,出隧道就即到老銅囉。
全港大部份路線都有替代方案架啦,
按照你既道理,條條都無意思,條條都可以取消
Chelsea FC
Samuel8204 發表於 2022-5-29 19:44 來自手機 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-5-29 18:58
1.307可以甩難??

2.85B/286M已經減至平日兩味-->可以收工??

6F唯一解決辦法,就係要同6C行聯合班次。
宜家6F同6C班次成日唔夾,好多時候兩條線啲車同時埋站,由其係旺角去九龍城碼頭個段。6F因為前面有架6C,導致經常空載。
Samuel8204 發表於 2022-5-29 19:51 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2022-5-29 19:43
全港大部份路線都有替代方案架啦,
按照你既道理,條條都無意思,條條都可以取消
...

106客源集中係紅土區同銅鑼灣到筲箕灣一帶。以前冇過海段時候,搭鐵過海麻煩過搭106,所以106先有意思留低。宜家紅磡可以搭東鐵轉港島線,唔搵佢開刀仲可以點🥱再講,到最後106同102只能留一條。你係巴士公司管理層,點都留102,起碼冇咁傷先
106116_1023 發表於 2022-5-29 20:05 | 顯示全部樓層

Samuel8204 發表於 2022-5-29 19:51
106客源集中係紅土區同銅鑼灣到筲箕灣一帶。以前冇過海段時候,搭鐵過海麻煩過搭106,所以106先有意思留低 ...

有無過海段其實咪一樣要轉2次車(一次金鐘、一次尖/油),關有無過海段事?
去中西區果堆線同170/182都未被人提議取消,你就咁快咬定話要向佢開刀,話你唔係偏見都唔信啦。
102咪一樣同鐵重疊共存咁耐仍然在生,而且紅土唔洗轉2次車就到老銅同東區咪就係最大優勢囉...
另外102/106只能留一條都係你FF一廂情願既夢境,又唔見得101/111只能留一條。
Chelsea FC