hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有立會議員建議擴大「通行證」禁止未打三針市民繁時搭車 ...
開啟左側

[其他] 有立會議員建議擴大「通行證」禁止未打三針市民繁時搭車

FatStupid 發表於 2022-5-31 21:50 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-5-31 19:00
依家立法會仲有人理
嗌強檢個班都未成功爭取
自然要搵其他野搞

我寧愿強檢都唔要谷針,打針侵入性(副作用大),但係強檢最多唔舒服
宜家你仲想我地打3針先搭車,未打3針學生、打工仔係咪要行返學/搭私家車?
Simply unreasonable
(利申:未打3針)
PV9689_ATEU29
VK4642 發表於 2022-5-31 22:09 | 顯示全部樓層

政府強調動態清零,又要強推疫苗通行證根本自相矛盾。阿爺都唔會逼人打第三針啦
仲要有心誤導人,廣告不停話5月31日前唔打第三針無得入食肆,又唔講打完第二針可以隔六個月先打,結果有D師奶學生唔知,未夠六個月已經走去打

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
FatStupid + 1 + 10 又唔講打完第二針可以隔六個月先打.

查看全部評分

qunow 發表於 2022-5-31 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層
VK4642 發表於 2022-5-31 22:09
政府強調動態清零,又要強推疫苗通行證根本自相矛盾。阿爺都唔會逼人打第三針啦
仲要有心誤導人,廣告不 ...

而家政府縮短到隔三個月就可以打第三針
同埋中國?唔打針唔俾返屋企都做得出
kitarolo 發表於 2022-5-31 22:20 | 顯示全部樓層

VK4642 發表於 2022-5-31 22:09

幾乎全部人都知疫苗僅能防重症
亦發生過採樣檢測時感染,制度上
如繼續無法容忍輕症甚至無徵嘅Case
任何措施註定無法成功,或者換個名詞落台

仲要有心誤導人,廣告不停話5月31日前唔打第三針無得入食肆,又唔講打完第二針可以隔六個月先打,結果有D師奶學生唔知,未夠六個月已經走去打

網上預約攔不住,就算攞即日籌
注射一刻都要放身份證入讀卡器
明顯成個資訊系統設計「攞滿分」
neoplan720p 發表於 2022-5-31 22:22 | 顯示全部樓層
真心奉勸各位:
有能力走既真係盡快走,
呢到只會繼續被越來越多呢類垃圾霸佔air time。
整個社會唔係講道理、講數據,
而係一切都以黨利益行先。

利申:未走,但籌備緊兩年內走……

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
WR309 + 1 + 10 加油
12Lane + 1 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
groom1002 發表於 2022-5-31 22:46 | 顯示全部樓層
自殺政策
MCMoore 發表於 2022-5-31 22:51 | 顯示全部樓層

佢個腦山竹嗰陣都吹壞咗
kmb71k 發表於 2022-6-1 00:05 | 顯示全部樓層
車長已經要顧住路面顧住八仔要顧住錢箱顧住唔生性既乘客
而家又要佢哋睇埋有冇有效疫苗通行證
係咁加重車長壓力
佢係咪有病
以上回應,是否可行?是否合適?
ahken 發表於 2022-6-1 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2022-5-31 19:07
趁早駁斥,避免成勢

閣下嘅希望睇嚟難了

而家佢地話乜,基本上就會做乜㗎啦,唉
ahken 發表於 2022-6-1 00:14 來自手機 | 顯示全部樓層

TYChow 發表於 2022-5-31 20:44
反正「黨鐵」同「紅巴」嘅服務都唔係太好,搭「十一號巴士」同好過靠人地囉!

有人試過由上水行去將軍澳 ...

以前JR尚且作用有限,而家就更加.....