hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴798系近期客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 新巴798系近期客量

214P_world 發表於 2022-6-12 04:05 | 顯示全部樓層

JH_LE4612 發表於 2022-6-12 00:23
如果源禾火炭都養到長途客,其實大圍有心搞大啲都似乎有機,一日一班真係唔會有太多客。不過呢間公司對798 ...

798P 將南行d又唔行d (唔到調景嶺), 又5條線入晒沙市, 真係唔知想點...
如果真係做大 798P 想同 798A 全日拆線... 調景嶺就會變真空位

獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-6-12 04:19 | 顯示全部樓層
  • 798B 估唔到調景嶺1個客都冇... 怪唔知新線 798PX 全部唔入調景嶺...
  • 798A 得嗰1班車, 估唔到坑口重華路1個站出到近30個客 (仲多過尚德), 景林都唔少 (有10零個客), 而寶翠康段都有近20個客,
    如延至火炭 (798非繁火炭20個客 假設繁時30個) 65個客+30個=95個, 再入埋欣景路, 好難少人過798正線
  • 798AB 全日分拆 前者上面估過夠客, 問題可能出在後者, 忽發奇想 798AP 咁拆又會咩景況呢 (但調景嶺要用793/795X/796X轉)
獨學而無友,則孤陋而寡聞
ahken 發表於 2022-6-12 10:23 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-6-12 04:03
798轉796C/X諗唔諗得過?

冇意思,一送車尾(成日見到796CX聯合到站),已經衰過黨鐵出觀塘轉車好多(唔講冇得用月票呢點)

一係就直搭798由寶琳碌到調景嶺啦(我又明顯唔肯咁碌法啦,當我係連796P/E22A都幾痛恨果陣)
ahken 發表於 2022-6-12 10:26 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-6-12 04:05
798P 將南行d又唔行d (唔到調景嶺), 又5條線入晒沙市, 真係唔知想點...
如果真係做大 798P 想同 798A 全日 ...

其實在於屎水角度,佢咁做冇錯,調景嶺可以好似閣下話齋用796CX嚟轉車(先唔計有冇人咁做),而本身798又唔多人喺調景嶺上落,用嚟擺車only(因為搭鐵都已經贏咗)
servenge 發表於 2022-6-12 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-6-12 13:52 | 顯示全部樓層
servenge 發表於 2022-6-12 10:29
798取消,798a b全日,798p繁忙時間開一班,直入康城,繁忙時間17分鐘一班,非繁忙時間24分鐘一班 ...

跌穿20分鐘呢個心理關口似乎趕客多過儲客
講緊尾站出沙市都係within 25分鐘跑完
觀感都輸哂
98C290 發表於 2022-6-12 15:40 來自手機 | 顯示全部樓層

798B應該飛走調景嶺 寶盈之後直接轉右停將站(290站位)同尚德 然後入將隧 同埋拉去火炭
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-12 16:02 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2022-6-12 00:23
如果源禾火炭都養到長途客,其實大圍有心搞大啲都似乎有機,一日一班真係唔會有太多客。不過呢間公司對798 ...

嚟近新增需求都會係正個鐵站上面
要發大搞絕對好高難度

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
psypericarp 發表於 2022-6-12 16:18 來自手機 | 顯示全部樓層
大圍冇咩野地方遠離鐵路,只有六美銅鑼灣村個帶,不過人口唔多,好難嘔到客,做轉乘轉682 系亦都唔快,所以唔係太睇好,88已經係一個例子,不過佢有心試可能係好事,即管睇下有冇機會試到
RICKLWK 發表於 2022-6-12 17:17 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-6-12 03:57
不認同火炭個別班次不入沙市, 因為乘客不會「非嗰班特快車就唔上」

682轉798本身貴, 宣傳來都冇用

你好似唔明人地講乜, 搭開既唔會因為直車唔上但以我為例 我日日都村巴火炭返TKO, 因為798下繁入一入沙田都15分鐘
火炭近火車站既要佢地肯搭798一定要時間/金錢/舒適度 上有優勢先會O念
我近火車站都唔會O念入沙田塞既798, 如果好似村巴咁第一城旁出大佬山先有機會一拼
將隊塞只有望藍田隧道開左舒緩, 到時直車快起黎30分鐘不是夢 咁先有叫坐力

成條線都係俾疫情玩死, 由高峰10mins一架車無人返工無搭減到20mins宜家都未回復到
BTW 就算佢乜都唔會只要藍田隧道開左塞小D佢都隨時會返彈