hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 點解白石角只會係要大埔線兜入去而唔會沙田線拉入去? ...
開啟左側

[問題] 點解白石角只會係要大埔線兜入去而唔會沙田線拉入去?

JX9097 發表於 2022-6-7 19:20 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2022-6-6 23:59
從巴士公司角度咁當然係拉大埔線做白石角而放棄用沙田線,因為係價錢問題

但係咪條條都要拉大埔咁的確係有 ...

82X咁平,點會咁順灘?
同埋就算九巴肯拉,白石角都唔肯坐
(架車要入濱景u-turn,仲要入一城,上埋廣源打個白鴿轉先入大老山)

JX9097 發表於 2022-6-7 19:21 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-7 00:53
大埔唔想入
北區都唔會想入

大埔邊皮位?廣福?有位咩?同埋唔借大埔過橋,單靠白石角都撐唔起啲線
s3n370 發表於 2022-6-7 19:49 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-6-6 19:39
仲記得某停版版友建議過拉285入去添
我仲想問下呢位版友條路行得到咩?

條路點解行唔到?
JX9097 發表於 2022-6-7 20:33 | 顯示全部樓層

toby_tl10 發表於 2022-6-7 01:26
有人提議79X入係因為79X客底太差,兜入去幫補下;270B客量都唔係嗰個級數,點會由270B入。北區想要線係都 ...

只係暫時唔抽住咋
三個月後...哈哈
ky927 發表於 2022-6-7 20:40 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-6-7 19:20
82X咁平,點會咁順灘?
同埋就算九巴肯拉,白石角都唔肯坐
(架車要入濱景u-turn,仲要入一城,上埋廣源 ...

1)拉得當然加價到272S 多$0.52)82x 本身都只可以當大老山駁腳線,偏向都係沙田區上落;
3)第一城買餸客
4)74D vs 82X;60mins vs 15mins 互補啫
5)完美KO 82C

PS:我立場係無線岩拉,要搵條沙田市區線拉就唯有拉82X咁解
JX9097 發表於 2022-6-7 21:14 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-6-7 20:40
1)拉得當然加價到272S 多$0.52)82x 本身都只可以當大老山駁腳線,偏向都係沙田區上落;
3)第一城買餸 ...

九巴連272S都嫌平
toby_tl10 發表於 2022-6-7 21:25 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-6-7 20:33
只係暫時唔抽住咋
三個月後...哈哈

所以要即時將272X抽離72X大埔服務範圍,72X同272X各有各做。做臭72X對厹冇著數,272X收緊同價,冇upgrade到
To infinity... and beyond
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-7 22:56 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-6-7 19:21
大埔邊皮位?廣福?有位咩?同埋唔借大埔過橋,單靠白石角都撐唔起啲線
...

運頭塘/富亨蝶/汀角路
特別後兩者用入白石角換唔入市都叫做可以balance返
而唔係好似74D咁緊係無人理(當然班次極品都係問題)

借大埔過橋原則上無錯
但起碼都有D甜頭俾返大埔

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Waiyin12 發表於 2022-6-8 05:35 來自手機 | 顯示全部樓層
toby_tl10 發表於 2022-6-7 21:25
所以要即時將272X抽離72X大埔服務範圍,72X同272X各有各做。做臭72X對厹冇著數,272X收緊同價,冇upgrade ...

講272X,我會覺得大埔 72X 74X 307 都係大埔中心開,去到廣福邨(大埔尾站)只係大約10分鐘(睇九巴 ETA 車程),全個新東無乜山頭可以做到咁直接(馬鞍山只得681,廣黃、愉翠得281A,北區、火炭更加無路線可以咁快上到公路),所以先會打72X/272X主意
kitarolo 發表於 2022-6-8 07:26 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-6-8 05:35
講272X,我會覺得大埔 72X 74X 307 都係大埔中心開,去到廣福邨(大埔尾站)只係大約10分鐘(睇九巴 ETA  ...

應該咁講整慢/疏條72X
一係就流返港鐵,一係當買位坐
大埔基本唔會開辦常規欖隧路線
如白石角做起點但經大埔市中心
就真的少數服從多數。