hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2022-23年度北區巴士路線計劃結果
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2022-23年度北區巴士路線計劃結果

GM 發表於 2022-6-9 10:23 | 顯示全部樓層

Union 發表於 2022-6-9 10:16
679現時行龍山,應該改行經聯和墟先會有足夠客量

已經有673
鬥搶的結果20A 有眼見

常備TCU 出行唔洗怕
FBI2 發表於 2022-6-9 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層
Union 發表於 2022-6-9 10:16
679現時行龍山,應該改行經聯和墟先會有足夠客量

九巴和運輸署反對,城巴想踩入聯和墟祥華好難。
FBI2 發表於 2022-6-9 10:30 來自手機 | 顯示全部樓層
673北行野野都差唔多2個鐘一個單,真係唔健康。
樂仔〞 發表於 2022-6-9 10:31 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-6-9 10:06
關路政署拆圍欄咩事?
270A/B回程、279X都係咁直行百和路
270A/B去程同278X都係 一早直行百和路嘅話

簡單少少 , 270A/B 278X 去程兜完華明總站容許右轉和合石方向離開已經慳唔少時間
但你諗下有無咁做 / propose 過 ?
樂仔〞 發表於 2022-6-9 10:32 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-9 10:30
673北行野野都差唔多2個鐘一個單,真係唔健康。

正路就行個半鐘 , 繁時塞車先耐 D 啫
Union 發表於 2022-6-9 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層
GM 發表於 2022-6-9 10:23
已經有673
鬥搶的結果20A 有眼見

所以673應該由上水改行清河同粉嶺南出公路,唔好經聯和墟,咁成個粉嶺南就都有直車出銅鑼灣,唔洗咁辛苦行去和興村先搭到啦,客量應該唔會少過聯和墟

而皇后山加聯和墟同祥華應該可以支持到679,皇后山居民又可以有全日車,咁就南北都有直車出銅鑼灣啦
jocosben 發表於 2022-6-9 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2022-6-9 10:06
關路政署拆圍欄咩事?
270A/B回程、279X都係咁直行百和路
270A/B去程同278X都係 一早直行百和路嘅話

又係個個問題,條線由開線已經係咁行,定線由運吉同巴士公司set, 提速/拆線既建議從來係無,跟住入哂粉南人數,話人攬住唔放。係咪要粉南人自己出聲叫運吉/巴公唔好兜自己樓下先叫無罪?
Union 發表於 2022-6-9 10:47 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-9 10:29
九巴和運輸署反對,城巴想踩入聯和墟祥華好難。

現時走線無論對皇后山定聯和墟居民都唔好(皇后山無全日,聯和墟要經華明,攪到啲人傾向搭火車),九巴維持宜定走線都唔見得有得益,什至仲少咗客。

比城巴入聯和墟對皇后山同聯和墟都有好處,可以吸引居民轉搭巴士,舒緩到通關後鐵路迫爆嘅壓力。運輸署作為政府部門應該要以居民利益為先,對唔同交通工具作出適當協調合作。
ryandroid 發表於 2022-6-9 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-6-9 10:31
簡單少少 , 270A/B 278X 去程兜完華明總站容許右轉和合石方向離開已經慳唔少時間
但你諗下有無咁做 / prop ...

華明總站右轉同兜埋牽晴間快得幾多啊?
你拆石壆唔使加交通燈?
交通燈唔使等?
百和路本身直去都好行
你加燈即係變燈陣
上落完客就趕唔切順燈就又要等燈
成個北區就真係多謝哂你

問題係啲巴士唔使一定要入華明總站
你就要將問題複雜化
ryandroid 發表於 2022-6-9 11:02 來自手機 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2022-6-9 10:39
又係個個問題,條線由開線已經係咁行,定線由運吉同巴士公司set, 提速/拆線既建議從來係無,跟住入哂粉南 ...

你肯定區議會議員從來冇討論呢個問題?