hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門54區路線服務詳情
開啟左側

[路線消息] 屯門54區路線服務詳情

ethan71 發表於 2022-6-7 21:06 | 顯示全部樓層

上水(天平)個總站細到咁真係冇可能再塞一條落去做全日啦,根本就冇位擺車~好心就拉埋去皇后山啦!

評分

參與人數 1HugeC +7 收起 理由
MB452 + 7 英雄所見略同

查看全部評分

FBI2 發表於 2022-6-7 21:07 來自手機 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-6-7 20:54
之前有傳聞指九巴想郁67A直上屯公,可能俾運輸署否決

未否決,只係要睇54區客量去決定。
HS1588 發表於 2022-6-7 21:10 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2022-6-7 21:07
未否決,只係要睇54區客量去決定。

54 區客比城巴鐵巴搶曬先決定就真係笑死人
而青公班客到時又會咁順攤比條 67A 走咩
miklcct 發表於 2022-6-7 21:12 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-6-7 20:47
城巴 50 全日,全個屯門都要硬食屯轉無優惠轉乘,係咪真係理想?

54 區客先係大輸家,明明有屯轉快車,但 ...

成份文件都係垃圾,得一條K54係有用。

等睇到時K54班班爆,俾紅橋巴士轉乘客打爆哂去到兆康北頂閘上唔到客,變成屯門版K76。

進智公交
KW2523 發表於 2022-6-7 21:15 | 顯示全部樓層
屯公三站個位被黨鐵霸咗
我諗無論係屎水加站定67A改路都有難度
咁嘅話應該都係K54+鐵路萬能教跑出

proschebus 發表於 2022-6-7 21:17 來自手機 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2022-6-7 19:08
諗過覺得狗巴投唔中呢支標都係好事

你都傻嘅,以佢現有屯門區網絡資源只係當特車咁做,仲可以兜下其他地方,協同效應下一定唔會加太多成本。你睇下安達就知啦,依家整埋條11x上去。
你城巴要額外加資源去做,要守到兩邨全數入伙,仲要同九公爭,開頭一定會好蝕,不過如果唔比新線屎水,港島市場只有不斷委縮下,又真係等死。

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
MB452 + 3 精闢見解

查看全部評分

樓主| ATSE40 發表於 2022-6-7 21:18 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-6-7 18:45
54區價錢唔係平
城巴究竟贏D咩

據聞本身真係平嘅,不過選完之後加下價就走晒樣lu
腦補當真,真要補腦
jocosben 發表於 2022-6-7 21:19 來自手機 | 顯示全部樓層
仲有之前一大堆人FF 屯水線一開即全日兼延長到皇后山…
UA2892 發表於 2022-6-7 21:25 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-6-7 20:57
城巴並沒有整回水轉乘的先例,否則 大西北  佐敦/旺角/尖沙咀 的西隧反向轉乘,以及 682  798 的轉乘,早 ...

14轉82都係
neoplan720p 發表於 2022-6-7 21:31 | 顯示全部樓層

價錢又唔係贏,
班次都係跟標書,
定線又係跟足標書,
咁屎水贏咩?

成個case 既格局同皇后山有d相似。
如果54區堆線唔俾停屯公三站,
咁屎水對外線真係唔易全日。
就算全日,都可能係30-45分鐘一班(e.g. 79X)。

只不過,今次堆客唔係推哂去狗公78A到,
因為條67A要漫遊屯門,
唔見得會有人忍到碌半個鐘先上公路。
唔理背後狗公無心做定俾運吉 / 屎水 Ban 唔俾直出啦,
67A如果繼續咁既定線,載空係可以預見。

剩下既贏家,
今次唔係狗公78A,
而係K54 <-> 西鐵。

至於條50M九唔搭八既程度,
好多版友已提及過,
不贅。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。