hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 54區準街坊表示: 城巴講就兇狠
開啟左側

[經歷分享/報告] 54區準街坊表示: 城巴講就兇狠

tommy14D 發表於 2022-6-8 13:47 來自手機 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2022-6-8 09:09
山上線嚟講,真係合埋眼做都可以有客,反而如果俾厹做安北大角咀線,應該開完會出盡力陰死2A、13D。 ...

秀茂坪去旺角主力98C同紅小, 好懷疑安北新線,除咗中西區外,到底有冇能力同下低堆九巴競爭到
地鐵屯門線MTR 發表於 2022-6-10 23:15 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-6-8 11:00
完全agree係運吉嘅錯

又要引入競爭,但係個設定根本就無開放到。投到線又限地區上落,咁根本除左九巴邊間 ...

我反而覺得凱婷今次安排得好精密喎。

54區咁近兆康站,加埋政府行緊鐵路優先,政策應該都係推54區去坐鐵,所以開架K54出嚟密密推客去屯馬線,我諗K54應該做到好似富泰K51咁運客上屯馬線。

而拉K54行屯公落市中心,就可以用避免競爭嚟反對67A改行屯公三站,67A漫遊青公講真都唔覺會吸到好多客仔,想買月票應該都係港鐵吸引。

九巴落唔到屯公,應該會好反對城巴加停屯市新墟,而城巴幾條線冇屯市都幾難做得密。

咁結果應該好多客都落晒港鐵,K54就愈做愈密,凱婷就計劃通。

jpoon 發表於 2022-6-11 01:39 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-6-7 23:26
難聽講句,54區有咩特別巴閉?只係一個比兆康同良田夾住嘅幾個屋邨。近欣田果面去晒西鐵,近良田果面不如行 ...

54區而家已發展嘅有欣田邨,仲有幾條鄉村(紫田、寶塘下、小坑等等)
今年會起好嘅會有和田邨同菁田邨
出年至後年會起好嘅有新地Novo Land
另外和田邨後面仲會繼續起樓,但估計最快都要2027
http://jpoon9394.blogspot.com/
jpoon 發表於 2022-6-11 01:48 | 顯示全部樓層

地鐵屯門線MTR 發表於 2022-6-10 23:15

54區咁近兆康站,加埋政府行緊鐵路優先,政策應該都係推54區去坐鐵 ...

要推客上鐵嘅,去到兆康站就夠啦,甚至條綫放一架車就夠,駛乜去埋屯門市中心呀
K51都唔係只係做駁鐵綫囉,大把人中途站上落啦,甚至係青公沿綫去置樂、青山坊、新墟一帶買餸添

P.S 陰謀論,開咗條K54之後會唔會陰乾614P?
http://jpoon9394.blogspot.com/
10598C 發表於 2022-6-11 06:31 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2022-6-8 09:09
山上線嚟講,真係合埋眼做都可以有客,反而如果俾厹做安北大角咀線,應該開完會出盡力陰死2A、13D。 ...

唔知點解有預感安北四線會拆開嚟派比兩間公司,旺深線同尖沙咀線比屎水;鑽石山同中環線比九巴

安北線都算少數賺錢機會高嘅路線 package
不過同過往新區都唔同,呢幾條線 1. 完全冇九巴轉乘接駁線;2. 同現有路線重疊都幾高

其實旺深線同尖沙咀線唔應該開,石礦場樓下已經有 213D 213X 仲要定線同 2A 13D 大幅重疊
康翠爭取咗咁耐都係無尖沙咀全日線,安達臣就已經有多兩條尖沙咀線(213X 同招標線)
不過既會要落實,就應該要比屎水做呢兩條線,兩巴先有心機做

天空之神 發表於 2022-6-11 07:06 | 顯示全部樓層
如果唔Jill Bill
就會係當年計劃

延長 258D 260X 去兆康
延長 67M 67X 去寶田
邊會咁好死會有新線

只係以上既都係全日線咁解
.
HR1377 發表於 2022-6-11 07:17 | 顯示全部樓層

地鐵屯門線MTR 發表於 2022-6-10 23:15

54區咁近兆康站,加埋政府行緊鐵路優先,政策應該都係推54區去坐鐵 ...

咁67A就算行屯公可以唔停屯公三站,或者原設4.6分段優惠
ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-11 07:54 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-6-8 11:00
完全agree係運吉嘅錯

又要引入競爭,但係個設定根本就無開放到。投到線又限地區上落,咁根本除左九巴邊間 ...

引入競爭只限新區,不包括舊區已有路線覆蓋

巴士專營權制度本身就係保障雙方(甚至三方),同紅小完全相反
巴士公司唔會有其他競爭者隨便爭食
政府/市民獲得嘅巴士服務就有專營權對路線班次、價錢、走線等有規範
唔會輕易改變,例如蝕錢線仍有一定或有限度服務
(理論上)要經過商討先可以更改巴士服務

雖然支持競爭,但屯公三站確實係厹客倉,同直接搶飯食冇分別
胡亂引入競爭只係破壞專營權制度
1A/20A都甚具爭議,勉強仲可以拗啟德居民都要出彌敦道
但城巴54區本身有K線自己亦有區內線,區外線唔會點用嚟往返區內,要強行停屯公爭議只會更大

新招標區冇好似213D/X咁,內定屈機厹新區夾舊區倍大需求做全日線,已經叫進步咗同相對公平咗
78A原意係駁鐵,可以轉嘅九巴都唔太多唔太吸引,唔見得需要內定做78K支線,其實應該拎埋出嚟招標
67A確實應該要善用厹屯轉網絡先係對乘客最大利益
但為咗合理化內定,強行當67M支線要行青公再出葵芳
既然內定厹去善用佢嘅屯轉,應該藍地直出去到屯轉止步
屯轉屯門方向停下層專做54區,唔好撈埋67系,咁樣反而仲講得通

2076 發表於 2022-6-11 08:23 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-11 07:54

巴士專營權制度本身就係保障雙方(甚至三方),同紅小完全相 ...

安達臣其實招標張標書係寫得幾好的,可惜善巴投唔到。
皇后山就出事,78A 理應學 213M 招標。
54 區就仲離譜,K54 嚴重影響 50M 的客量,兼 50 停唔到華都。
呢個問題其實係唔公平,608 可以停九龍灣搶 606,50 按道理都可以停華都搶 63X 的。

其實如果當年善巴投到安達臣,以現時標準,分分鐘 213M 係冇得停寶達。

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
tomy2001 + 5 英雄所見略同 (78A 理應學 213M 招標).

查看全部評分

抗議962B重組
還我962全日服務
10598C 發表於 2022-6-11 08:26 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-6-11 07:54

巴士專營權制度本身就係保障雙方(甚至三方),同紅小完全相 ...

新區線唔搭舊區係就係望落公平,實質就係令路線客源碎片化,講遠啲就係呢排拗到面紅耳熱嘅村巴專營化
新區新線全部一村直出唔夠客,仲要搞到走線奇怪;然後舊區交通永遠冇得改善

正如皇后山全部逆走龍山,搞到聯和墟交通完全冇改善;
54 區全部直出屯公,為公平屯市冇得搭,良田繼續冇油麻地車;
石礦場搞多一條尖沙嘴線出來,隔離康翠爭取左咁耐全日尖沙嘴線又係冇;秀茂坪都係冇入村快線過海/中上環

九巴大量鋪路嘅線又永遠停留係繁忙時間服務

不過都唔見運輸署完全 "公平"
條石礦場深水步線同大量九巴市區路線重疊

九巴所謂舊區屈機都係轉乘多啫,但有一點無可否認係提供相關轉乘路線(如 67A 78A 同石礦場鑽石山線)
某程度上都係設計新區路線服務時嘅必須品

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
HS1588 + 2 + 10 「路線客源碎片化, 舊區交通永遠冇得改善」.

查看全部評分