hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳交通
開啟左側

將軍澳交通

214P_world 發表於 2022-6-14 20:01 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2022-6-14 19:26
我上面有指明「如果唔塞車」

唔塞車時也地鐵快d
獨學而無友,則孤陋而寡聞
User12345678910 發表於 2022-6-14 21:11 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-6-14 20:01
唔塞車時也地鐵快d

我疫情前曾計時,巴士快少少(290培成路 Vs MTR坑口)
巴士明顯較快(290梁潔華小學VS MTR寶琳)

巴士較慢(290將軍澳廣場 VS MTR將軍澳)
HV7967 發表於 2022-6-14 21:35 | 顯示全部樓層
次次都係:隧道/將廣/坑口直出
點解每次仲都可以講到幾十頁
平客就唔想做,有客就亂咁做
tommy14D 發表於 2022-6-14 21:41 來自手機 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-6-14 18:33
去寶達/翠林: 將廣坐290, 坑口坐98A

寶林,坑口兩區冇乜人會坐290A去秀茂坪,有93A 98A 兩個平車,轉小巴去四順都平過直坐290A,將軍澳,彩明就真係焗坐
Citcalag 發表於 2022-6-14 21:42 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2022-6-14 18:39
應該地鐵快啲? 而且寶達朝早例塞到馬游塘

我好肯定係地鐵快d,荃灣既話就算寶琳都只係打和
User12345678910 發表於 2022-6-14 21:46 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-6-14 21:42
我好肯定係地鐵快d,荃灣既話就算寶琳都只係打和

你係咪冇搭過290,寶林45-50分鐘左右就到達荃灣如果葵芳更只需35-40左右
290 98D 798 都係寶林三大特快線(非繁/假日)
Citcalag 發表於 2022-6-14 22:15 來自手機 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2022-6-14 21:46
你係咪冇搭過290,寶林45-50分鐘左右就到達荃灣如果葵芳更只需35-40左右
290 98D 798 都係寶林三大特快線 ...

咁係唔係唔洗等車?

呢度d板友d計法真係好唔公平,地鐵計等車就計到盡,巴士就淨計淨車程。就算憎黨鐵做人都要公正少少。

如果我近新都城一期呢?我monte carlo咁計,去到調景嶺分分鐘你都未上車

我話你知地鐵寶琳站去荃灣站平均真係55分鐘左右,轉車過對面,紅線綠線都好密既。290非繁就開20分鐘一班既。上290A去到彩虹會見返後面架290。

至於45分鐘,就算眾安去寶儉都唔係每一班都得。如果計到眾安去欣景都至少50分鐘,仲未計等車。

評分

參與人數 1aPower +3 HugeC +10 收起 理由
kc_loo + 3 + 10 大師級作品

查看全部評分

User12345678910 發表於 2022-6-14 22:21 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-6-14 22:15
咁係唔係唔洗等車?

呢度d板友d計法真係好唔公平,地鐵計等車就計到盡,巴士就淨計淨車程。就算憎黨鐵做 ...

地鐵同巴士我都一樣只計車程,以維持公平,等車次次唔同,況且宜家大部分人識睇eta。而且本人言論及行為從沒表示討厭某些交通工具/公司。
User12345678910 發表於 2022-6-14 22:25 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2022-6-14 22:15
咁係唔係唔洗等車?

呢度d板友d計法真係好唔公平,地鐵計等車就計到盡,巴士就淨計淨車程。就算憎黨鐵做 ...
地鐵寶琳站去荃灣站平均真係55分鐘左右
我親身經歴起碼都要57
1234567 發表於 2022-6-14 22:35 來自手機 | 顯示全部樓層

User12345678910 發表於 2022-6-14 22:21
地鐵同巴士我都一樣只計車程,以維持公平,等車次次唔同,況且宜家大部分人識睇eta。而且本人言論及行為從 ...

是的,基本上有了eta ,第一程係唔洗計等車時間,大部分人都係預時間出門行去站頭上車,行到去時就啱啱好有車。
係轉乘先要計第二程等車時間,因為冇得預到轉車站的時間能夠夾到第二程車到站的時間