hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 86C/286C重組快將實施
開啟左側

[路線消息] 86C/286C重組快將實施

JC3987 發表於 2022-6-17 00:40 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-6-16 23:27
同意Day1 286C初創時就應該用240X行法,呢個諗法我以往都喺B2呢度提過
(荃就太遠啦)

其實我都係參考返廣源 49x + 240x 一荃一葵嘅組合。
既然馬市已有 40x 經城隧去葵涌,要開就開經青沙去荃灣,做成互補關係。

睇返地圖,美孚去荃灣同葵涌其實係一左一右,靠左經荃灣路去荃灣唔會遠過靠右去葵涌好多。
只係地鐵路線造成先入為主嘅印象,好多人覺得荃灣係經葵涌再入。
4.17Trident 發表於 2022-6-17 02:02 | 顯示全部樓層
作為深水埗填海區居民, 有幾點可以分享下

1) 286X當年一開,後來有埋280X,叫做去沙市終於唔使再行過去青山道搭車
2) 286C開咗,係有人坐到尾,因為冇人會想行一段同搭埋車差唔多既路程(好天曬落雨淋,時間又相差唔遠)
3) 286C其實維持現有走線,密返多少已經夠,考慮下拉長南行尾車,自從冇咗59A/66,36A又改到大部份時間30分,市區內短途都算補緊位
4) 填海區特別係欽州街至深旺道有變冇,就唔係咁好
5) 基本上呢區經青沙來往沙田區既路線,觀感上直接過鐵,舒適度都相差甚遠,鐵並不是萬能的

6) P.S. 當初如果59A留低加埋入轉車站,撐到填海區而家咁既規模,咁呢區基本上咩車都有齊,不過近年來某啲路線削得太多,下下都30一班,真係幾難就時間

hon_son_wilson 發表於 2022-6-17 07:03 | 顯示全部樓層
JC3987 發表於 2022-6-17 00:40
其實我都係參考返廣源 49x + 240x 一荃一葵嘅組合。
既然馬市已有 40x 經城隧去葵涌,要開就開經青沙去荃 ...

由沙田出荃灣,明明車程或路程都係行城隧短過行青沙,偏偏你哋就想拉埋條286C落水,經長荔兜入荃灣。
仲話咩改86C做286C係「將錯就錯」,計我話「錯」嘅係經長荔入葵涌嘅240X就真。
比起「為青沙而青沙」,我諗「為荃葵而荃葵」更不智。
馬鞍山(北部)的確缺少荃青直車,但我認為應該藉泥涌至十四鄉增加資源的機會,
新增恆耀或新港城/警署直出的城隧快線直達荃灣和青衣,比較合乎各方需要。
觀乎40X及一眾城隧線班次密度,更有條件拆出條直達荃青的路線。
tszhinchan3 發表於 2022-6-17 10:10 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2022-6-17 07:03
由沙田出荃灣,明明車程或路程都係行城隧短過行青沙,偏偏你哋就想拉埋條286C落水,經長荔兜入荃灣。
仲 ...

你要清楚未有286C之前馬鞍山係已經忍夠86C係沙田行足半個鐘先出到九龍,雖然2014年改曾大屋上但都滿足唔到佢地,早十年馬鐵通車馬鞍山人都寧願轉幾次車坐鐵都唔坐86C。而家有條286C係「第一城直出」,馬鞍山自然以為「執到寶」啦!其實如果當日九巴肯改86C第一城直出,大涌橋路由86A補位,問題已經解決哂!
Ricky403 發表於 2022-6-17 10:55 來自手機 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2022-6-17 10:10
你要清楚未有286C之前馬鞍山係已經忍夠86C係沙田行足半個鐘先出到九龍,雖然2014年改曾大屋上但都滿足唔 ...

九巴咪就係嫌86C太平
而家286C全程都要行80分鐘,其實按行車時間比例要收到大西北價先好賺
$10.5已經比一開始開個價平咗半個至一個價位
Ricky403 發表於 2022-6-17 11:00 來自手機 | 顯示全部樓層
BlackBird 發表於 2022-6-16 21:31
86系既惟一頹線就只有86C, 但係86C既問題實際上改第一城後上公路已經可以解決九成
而唔係好似依家咁, 拆 ...

86C改第一城走,富豪會無車搭
改完第一城上公路,仲有歌和老街南昌街繼續拖慢車程
成個86系本身都已經亂局黎
九巴棄療去搞青沙線,都無乜大錯
Ricky403 發表於 2022-6-17 11:07 來自手機 | 顯示全部樓層

JC3987 發表於 2022-6-16 22:41
同意沙田無車做大個餅,廣源、愉翠直頭一條全日青沙線都無!

我頭先話沙田嗰邊應該好似 40x 49x 咁分工, ...

掉返轉,樓上又有站友話86C係86系入面最頹
九巴自從開始搞286C都係諗住殺咗86C去
係殺極都唔死先至放佢條生路落大角咀

唔好忘記86C除咗曾大屋先上公路,九龍塘仲要停歌和老街南昌街,條線好難救
去搵86兜歌和老街,又變咗架床疊屋做多樣野,始終86C喺286C出現前已經旺丁唔旺財,九巴無乜誘因去大幅改善服務
Ricky403 發表於 2022-6-17 11:13 來自手機 | 顯示全部樓層
hon_son_wilson 發表於 2022-6-17 07:03
仲 ...

青衣本身都49X/249X扯貓尾,只要249X加車加班就足夠應付需求,唔適宜再擺線落去
反而40E擺葵芳南全日個人覺得OK,反正城隧落荃灣有N飛叫,改少樣野都好

城隧個個慣咗轉車,條46S都係開黎應酬地區,實際上無人死等,荃灣段客量長期包尾
真係咁介意要轉車嘅,一早喺街市街排481B
Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-17 11:39 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2022-6-16 22:37
成個 big picture 去睇,應該減 72 換 272E 全日(心目中想 272E 入埋白石角但係後話)
86 南行收得平, ...

72自己都可以做被受追捧既貴價流水
更可況272E要入埋白石角既
除左長沙灣外唔見得72慢過佢

至於西九龍中心一帶
基於72本身已經存在既情況下
寧願谷大青沙俾班客轉車好過

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
10598C 發表於 2022-6-17 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2022-6-17 11:39
72自己都可以做被受追捧既貴價流水
更可況272E要入埋白石角既
除左長沙灣外唔見得72慢過佢

減到 20-30 分鐘一班理論上都夠做,反正唔係全 cut

計埋行路時間,272E 入白石角應該都慢唔過 72 落深水埗
行公路觀感好啲又唔使好似 72 行山路傷車,長遠 72 多少都係陰乾角色
比起 272X 全日入白石角整死自己條 72X,我更想 272E 入白石角全日,收得貴之餘又食正 72 本身慢同唔就腳(青山道都好塞車),變相 272E 有空間改慢少少

相反青沙轉車站真係咪搞,水泉澳同六美兩個小區分別落深水埗同旺角都尚且好少聽人用青沙轉車去,莫講大埔落深水埗

大方向 86 86A 86C 甚至 87B 合做兩至三條線做石硤尾、大角咀、新田圍,有剩車撥去搞青沙