hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 都會票 出閘食卡,票務處話 冇入閘記錄,要扣多一車程 ...
開啟左側

都會票 出閘食卡,票務處話 冇入閘記錄,要扣多一車程

tomy2001 發表於 2022-6-19 00:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

港鐵都會票 出閘卡card/食卡。要通知職員處理。
半年前也試過一次,佢打開閘機交番張飛比我就走得。

今日 唔好彩,第二次食卡 。
(我好少在南昌D出口果邊出閘,加埋唔夠5次,但又係同一部出閘機食卡、維修真差啊!)。

職員打開閘機,同上次一樣,我見到張 都會票卡在閘機 出口處附近。

今次要跟佢去票務處,個肥妹職員話 :「我張卡沒有入閘記錄,問我咩站入閘後,比佢扣了一車程。

我好肯定入閘正常, 捲閘機 仲見到顯示我的剩餘車程 (數字係2x、冇仔細去記)。
100%肯定有入閘記錄。

我會唔會比佢扣多一車程?

有冇師兄知道,都會票 運作原理?

會唔會係,出閘機已經count咗我出閘,所以再去票務處check飛,咪會冇咗之前 入閘記錄囉。

都會票Check唔到 之前的出入閘車程資料呢?

謝謝大家。
Quanta 發表於 2022-6-19 11:36 來自手機 | 顯示全部樓層
你唔即場同佢理論? 事後追麻煩好多
 樓主| tomy2001 發表於 2022-6-19 12:47 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2022-6-19 11:36
你唔即場同佢理論? 事後追麻煩好多

佢哋就是不斷話「冇入閘記錄」,佢仲話有時候會咁。但北角站 係用舊款 捲閘機, 唔拍卡點都撞唔到入閘,我仲睇到閘機 顯示張飛嘅剩餘車程。

如果佢部腦係睇得到,我對上一程車係前日搭過,張飛冇今日嘅乘車記錄 (冇扣過$),佢哋咁樣嘅對答,就顯然係真實準確 值得信任。

我係搞唔清呢樣嘢

DIH 發表於 2022-6-19 18:15 | 顯示全部樓層

tomy2001 發表於 2022-6-19 12:47
佢哋就是不斷話「冇入閘記錄」,佢仲話有時候會咁。但北角站 係用舊款 捲閘機, 唔拍卡點都撞唔到入閘, ...

最好都係自己每次成功出閘記得剩返幾多程。入閘唔使擺落部機入面,可能晶片記錄失敗?閘機開畀你不等於晶片一定已完成記錄,正如八達通都間中話無入閘記錄而出唔到閘。
cat666 發表於 2022-6-19 19:18 | 顯示全部樓層
HU6455 發表於 2022-6-19 19:39 來自手機 | 顯示全部樓層
其實港鐵呢種出入閘方式都幾反智
LH797 發表於 2022-6-19 19:59 | 顯示全部樓層

28818888幫到你

喺電話入面你需要講明:
1. 入閘時間及事件發生時間
2. 相關閘機編號
3. 自己張都會票號碼

乘客於下列時間來電,可直接與客務聯絡主任聯絡:
星期一至五 - 上午8時30分至下午6時
星期六 - 上午8時30分至下午1時 (星期日及公眾假期除外)

樓主| tomy2001 發表於 2022-6-19 23:18 | 顯示全部樓層

多謝各位嘅解答,我星期一試下打去問問。
本身不是比佢再扣多一程嘅問題 (我有時都會用剩一兩程),
我係非常介意佢哋解答 不清楚,兩個女人來夾攻我、堅持話 我冇入閘。

試過用站內嘅 自助車票查閱機, 係睇唔到 都會票 嘅乘車資料(邊一日搭過車、餘下車程),非常廢。。。

老實講,我又真係冇仔細記錄每次淨番幾多程。 極其量 只係去到剩番幾次 先會留意)。
toyl 發表於 2022-6-20 10:41 | 顯示全部樓層
試過用站內嘅 自助車票查閱機, 係睇唔到 都會票 嘅乘車資料(邊一日搭過車、餘下車程),非常廢。。。
因為單程/多程車票本身成本較低晶片,儲存資料容量好有限,所以好多詳情都睇唔到。
如果遇正機械故障,的確要靠解讀其他器材記錄先知個咭有無扣/寫到數。

講真,閘機電腦一定有log,都會票就係因為睇唔到詳盡記錄無必要同前線拗。
直接現場要求填表開case留返相關部門查,用呢個方式對數就9成都執得返,睇下到時送張單程飛比你定係賠返張剩1程都會票比你?

p.s. 我都試過石硤尾站某個出閘機,對於年代久遠少少某一批個人八達通係完全無反應其他人用就正常,擺明係config問題。最後都要網站填表開case要人去整機先解決到。
busnrail_fans 發表於 2022-6-20 14:26 | 顯示全部樓層

HU6455 發表於 2022-6-19 19:39
其實港鐵呢種出入閘方式都幾反智

反正而家出閘拍卡嘅話,都係出提示叫你插返卡,兼且車飛背面有印到使用方法
點解唔索性將智能車飛嘅出閘方法改做只係拍卡、或者可拍可插呢(至於單程飛同埋都會票最後一程就拍卡會出插卡提示或者可以直接插卡)