hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 3X 延長服務時間及新增星期六服務
開啟左側

[服務調整] 九巴 3X 延長服務時間及新增星期六服務

GZ4031 發表於 2022-6-22 23:46 | 顯示全部樓層

我印象中好耐以前睇APP, 長安開既41A 同唔知早5分鐘定10分鐘慈北開既3X 一樣時間到尖沙咀....
其實咁點解咁慢仲要花時間做尖沙咀, 推哂比5X半全日 然後3X JD跟3C 轉右咪算囉
2076 發表於 2022-6-23 00:04 | 顯示全部樓層
GZ4031 發表於 2022-6-22 23:46
我印象中好耐以前睇APP, 長安開既41A 同唔知早5分鐘定10分鐘慈北開既3X 一樣時間到尖沙咀....
其實咁點解咁 ...

5X 半全日無期,睇個樣似係九巴覺得 5X 只做尖沙咀唔夠客源,唔想搞佢半全日。
在 5X 未半全日之前,3X 可以做住尖沙咀先,未來 5X 半全日果陣,先至抽走 3X 都可以。
抗議962B重組
還我962全日服務
KW2523 發表於 2022-6-23 00:09 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-6-22 23:43
203X 入尖沙咀,3X 唔入尖沙咀,最大問題係慈雲山山上面去尖沙咀又係得番慢碌 5C,本身富山有 5 仔,去尖 ...

3X根本唔快得5C幾多啦 上繁油旺少車先顯得去尖咀快
一去到日間 太子道西彌敦道多人多車 地理上又兜

回程3X要行旺角道先達就更加係慢
2076 發表於 2022-6-23 00:14 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2022-6-23 00:09
3X根本唔快得5C幾多啦 上繁油旺少車先顯得去尖咀快
一去到日間 太子道西彌敦道多人多車 地理上又兜

不過 3X 唔駛行返去漆咸道上落車,如果起點係美麗華的話,都仲有啲吸引力。

講車程一定係 5X 最快,不過九巴喺呢個時候幫 3X 加時,似乎 5X 加時可能都凍過水。
抗議962B重組
還我962全日服務
ricky 發表於 2022-6-23 00:22 | 顯示全部樓層
KG1428 發表於 2022-6-22 23:30
如要203E逆走就不如用番3E模式啦

3C咁多代替品

如果3X唔入尖沙咀,都無意思啦。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2022-6-23 00:25 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-6-22 23:25
3X 未來應該考慮做 5X 建議中的服務時間,甚至真全日。
旺油尖  慈雲山,應該係有足夠客源去做的,而尖沙 ...

3X佈局似想搶紅van慈佐線客,慈佐線都係經旺角。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2022-6-23 00:27 | 顯示全部樓層

殺唔到3C,但變成86C/286C模式,即拉疏3C去做大3X,反正如果唔搞5X半全日,3X遲早都取代5X去做全日啦
前荃葵青區居民
lucky_al 發表於 2022-6-23 00:40 | 顯示全部樓層
3X其實一啲都唔快,西九龍站上車返到慈雲山起碼要一粒鐘
巴總路線相片庫
toby_tl10 發表於 2022-6-23 01:05 | 顯示全部樓層
lucky_al 發表於 2022-6-23 00:40

西九龍站返慈雲山搭E23冇咁嬲,慈雲山出發就自己解決啦

3X回程九龍公園之前都唔預有人上車啦
To infinity... and beyond
HJ7480 發表於 2022-6-23 02:01 | 顯示全部樓層

lucky_al 發表於 2022-6-23 00:40

根本只係for擺位
我做親3X(1745 1815)都有
未試過有人總站上車
要去到新港中心先有人上