hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 將軍澳市中心巴士班次意見
開啟左側

將軍澳市中心巴士班次意見

rusf101001 發表於 2022-7-5 13:30 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-7-5 13:27
依家九巴都貪緊啲放棄轉乘嘅人上296C
合併A/ C的話肯定要畀番296A嘅轉乘
九巴咪蝕?

慳7架車既錢會唔會多d
JX9097 發表於 2022-7-5 13:48 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2022-7-5 13:30
慳7架車既錢會唔會多d

296C食埋296A唔使加車?
296C長途咁多,仲要食埋296A堆客
你估下仲慳唔慳到車?
Lkopm 發表於 2022-7-5 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴咪蝕?

去程就好做🤣🤣🤣
天空之神 發表於 2022-7-5 15:59 | 顯示全部樓層

九巴咪蝕?

其實迫班客改用 290X 轉乘都有得諗

主要係要upgrade 班客,轉乘都要比 $4.6 上 296C 駁腳 果種
回程咪皇恩浩蕩分段減 $4.2

一係就陰乾 296A 同時比轉乘一步步upgrade
.
JX9097 發表於 2022-7-5 16:22 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2022-7-5 15:59
其實迫班客改用 290X 轉乘都有得諗

主要係要upgrade 班客,轉乘都要比 $4.6 上 296C 駁腳 果種

290X只可以駁到新界線
若果要去九龍中/ 西
都係要搭296A出去觀塘轉
toby_tl10 發表於 2022-7-5 18:28 來自手機 | 顯示全部樓層
796C呢啲同地鐵直接競爭嘅線絕對會越減越少客,不過嚟緊拆793 795X就知道新巴係亂咁做呢班客

796X九龍區由無鐵變有鐵,跌客係合理

尚德三寶得一條仲做緊老本行,其餘兩條都有新任務。296C做海盈,又食到流水,296D就做西九文化區,冇必要不斷再減

減班嚟講,厹覺得有需要就會減架啦。你咁積極爭取減班,好奇問下,你係巴士公司股東想賺多啲股息,定係其他區嘅乘客妒忌人哋有車搭?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +5 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 你係其他區嘅乘客妒忌人哋有車搭所以積極爭.

查看全部評分

LN92830 發表於 2022-7-5 19:11 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2022-7-5 00:52
296A 本身客源唔夠, 但不論延至調景嶺/將軍澳南/坑口都各有難處
296C 可以延長令覆蓋更廣, 但衰在「收得 ...

我覺得 :

296A遷去調景嶺再經埋尚德, 將軍澳南同埋坑口應該會夠客, 但掛牌車至少要加多5-7架.
296C可以增設雙向分段收費 [尚德(直出)->APM創紀之城 : $5.4]

Phoenix 發表於 2022-7-5 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層
LN92830 發表於 2022-7-5 19:11
我覺得 :

咁樣可能會害到93K被迫要加$6.5雙向分段,九巴邊肯?
214P_world 發表於 2022-7-5 19:33 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2022-7-5 01:29
將轉日出 嘅功能,應該用一條日出去尖沙咀/油尖旺 嘅線多於開一條797

日出客要返九龍灣都唔會跌錢俾你新 ...

係, 但你所講嘅「康城直出油尖旺線」最終一開二 795P 795X, 冇一條做得晒全條環保大道
獨學而無友,則孤陋而寡聞
214P_world 發表於 2022-7-5 19:35 | 顯示全部樓層

tommy14D 發表於 2022-7-5 07:34
296C收8.8都算正常,又冇行高速,加上要做海盈去九龍東客

平貴只係相對, 山下中間點(例如單車館)出發, 296C $8.8 平亦快過 98C $11.1
獨學而無友,則孤陋而寡聞