hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 紅鬼43、43B、243M、243P死結與長安之迷思
開啟左側

[經歷分享/報告] 紅鬼43、43B、243M、243P死結與長安之迷思

WR309 發表於 2022-7-6 16:46 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

呢個議題唔多陌生, 係多年青南去荃灣嘅死結、亦係青中同長安利益之爭,
相信一開就好多時可以開幾十頁篇幅去討論,
過往甚至出現有人話 "不如重開青碼-荃西渡輪", "不如齊齊拆咗北橋",
"不如回到1968年前未有青衣橋前嘅年代", 呢個話題永遠都係一拍兩散,
最終冇人敢講點樣創造雙贏

今次發文, 純粹以最近收到八達通數字去分析:

首先青南, 來往荃灣交通一直似近但遠
以美景為例, 乘客可選擇43/243M去荃灣
由美景搭243M落荃灣只佔極少數客流, 因為行程相當慢, 動軛慢過出旺角
即使43就要上埋葵涌新區, 全程行車時間亦有機會比243M短
去到43定綫上紅鬼唔會大執, 原因係43綫平日營運日一車或可以做到800-1000客生意,
一雞三味下(荃灣-葵涌邨,葵涌-青南,荃灣-美景),反映出紅鬼點解一直唔搞43號,
亦又因非繁時沙咀道來往青南只需不多於40分鐘時間, 行車時間同243M分分鐘一樣,
夜後甚至27-35分鐘內行足全程, 所以無重組誘因,
當年西鐵通車建議過縮短路綫至大窩口, 現時睇返都係唔縮好過縮

243M, 歷史問題因為價錢收貴些少, 紅鬼看似有心做少少,
早前減班減得比較輕手, 可惜最近都係一把車到落15-20分一班,
43B/243M重疊講超過廿年都仲有故仔講,
甚至經常有地區人士反映43B,243M拖住行, 導致上坐率不平均, 效率其差
沙咀道、大河道一帶日間時間經常塞車, 以及單係兜青衣都用足廿分鐘,
日間同週末全程時間可以上到一小時一個單程,
島內似乎紅鬼都唔會放棄$4.6分段客, 原因每班又真係出到20-30個分段客,
而且自兩蚊雞計劃實行後, 唔少人只搭兩三站就落,
而呢條243M綫平常營運日一車只可以做到550-750客左右生意, 比43行南橋為少,
估計係冇43一單程做兩水客嘅優勢咁明顯

而243P美其名係南橋特快路綫, 一日得兩班車, 可惜上座率一直唔高
荃威/西約來往青衣相信一直都有需求, 只係未被發掘
今年BRPP將之拉上荃威確實係好開始, 但計劃243P大部份荃灣定綫都係跟243M,
車程繼續係慢, 只係多咗一個有直車直達荃威嘅好處
243P呢條綫平常營運日一車只可以做到30-60客左右生意, 星期六30個左右或以下

最後就係43B, 青衣中碼頭選擇咗拉43B入去, 表面每班車都出到客,
而且佢係平車及來往碼頭/荃灣西站嘅唯一專營路綫 (如唔計41M及49X楊屋道行兩步嘅話)
但就碼頭而言, 又確實不少乘客見43B/243M見車就上, 變咗邊架車先到站就多客
返學時段43B佢的確有佢需求, 明顯係頂閘
可惜一到非繁又係差, 假日減到落12-15分只係客流不過不失
夜後就已減到20-25分, 收多一部就卅分一班,
客量係上述各綫中比較差, 43B一日一車可能只得400-650客左右
至於今年BRPP話改行德士古道, 做埋大窩口一帶生意,
但就改得荃灣唔改青衣, 變相又係只係少部份回應地區人士訴求**,
凱婷行呢個43B改動, 仔細諗其實唔做好過做, 畀人感覺係少修少補,
最後救唔救到綫呢就不得而知
最近有地區人士亦討論, 自41M拉入碼頭總站後, 43B嘅餘下作用如何了

(**觀乎現時E32數據, 每班車都總有幾個到十個客由長安畀$6.5搭去大窩口,
因為夾岩有車, 7分鐘左右就到下一個站, 的確係快, 亦反映出乘客係buy德士古橋特快;
反方向42c由大窩口/荃富街到長安亦同樣有此需求)

而去到長安長發, 呢個位青衣大部份路綫都會出入此站, 係好約定俗成,
但係咪真係咁高效率? 非繁當然冇問題, 但繁時有機會真係一出一入冇五分鐘時間
如果抽走一兩條綫不入長安, 各自換一條全日密車綫, 舉例:

- 青南-青衣西路-長安-荃灣 (7-10分繁時班次)
- 涌美-碼頭-大王下-荃灣 (不入長安) (7-10分繁時班次)

42M就唔郁佢,41M就睇睇有冇再改善空間,
總好過現時41M,42M,43B,243M各自最密都係做10-15分一班, 亦可透過密車去搶小巴生意

以上再利用長途路綫做島內$4.6雙向分段補償返不入長安問題, 亦提升稍為荃青短途路綫速度,
區內學生可以改搭例如42C/44/41(或日後241X)長途綫,44M等去長安
咁樣會否令到島內幾區居民一同受惠?
再加埋948下繁分拆返碼頭長安快車去推動令人支持?

不過最後一點, 可以自打咀巴講嘅就係, 家陣間間公司每次啲重組口講就無敵,
一年半載之後就大減班次, 又好難怪區佬同居民唔多支持

如有得罪, 不喜勿插, 純討論有冇WIN-WIN空間

KC8249 發表於 2022-7-6 16:55 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2022-7-6 17:01 | 顯示全部樓層
KC8249 發表於 2022-7-6 16:55
試過好多次荃灣返美景

起荃灣上43/243M,好大機會起美景迴旋處見返同一架車,當然如果計落車腳掂地果刻就 ...

多咗人去葵芳轉地鐵 ?
但近年嚟 88D 客量跌得好勁下喎 ... ?
fly831 發表於 2022-7-6 17:03 | 顯示全部樓層

如果我冇記錯, 43B早年熱狗年代已經用12米, 多客到爆瀉,
不過其後北橋來往青荃開多左好多線, 先至越來越霉

43就咁多年熱狗都係11米, 反而定位清晰係做多段流水
最愛猛男
sq285 發表於 2022-7-6 17:04 | 顯示全部樓層
43每部車一日嘅800-1000客,應該都有一半左右係冇掂到青衣島
康城、啟德、皇后、屯門,冇一個唔係錯誤
Mercer 發表於 2022-7-6 17:05 | 顯示全部樓層
當美景出面計, 去長安慢, 去荃灣仲慢
體感我去到深水埗, 架43 43B 243M 都未到荃灣
十四鄉準居民 恭喜晒!
KC8249 發表於 2022-7-6 17:05 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-6 17:10 | 顯示全部樓層
無架啦。
我敢講,可見將來香港都唔會有咩巴士大重組。

原因:
1. $2短途流水客太和味
例:舊隧線定線過哂時都唔肯改(當然呢到都有牽涉聯營時段因素)

2. 巴士公司同議員/居民失去互信
例:睇下隔離版講66M/57M重組就知,大家都知兩線客量都唔靚仔,又重疊一大部分,但班友堅持死都唔支持合併,原因就係睇穿狗公兩線合併後,不出一年半載,班次會打會原形,咁寧願keep住2線各30分一班算。
例:九龍6/6A合併

大勢所趨:
1. 抽舊線車去開幾班cap水線
例:74D vs 74X;287D vs 87D
車程有無快過?無架,但收走舊線車,逼下班村民搭貴線,咁又賺多$1、$2蚊。
你試下243P收貴243M $1、$2?
狗公即刻肯仆去開多幾班呀。

2. 無肉食既線寧願墮入惡性循環都唔重組
例:不論屎水定狗公堆市區線,
無肉食 -> 減班 -> 吸引力降低 -> 趕客 -> 更無肉食 -> 再減班......

唔緊要,這就是美麗新香港的最佳寫照。
福份黎架

評分

參與人數 2aPower +2 HugeC +20 收起 理由
HV7967 + 1 + 10 啱,可以單獨抽出來開個po
busnrail_fans + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
樂仔〞 發表於 2022-7-6 17:26 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-7-6 17:03
如果我冇記錯, 43B早年熱狗年代已經用12米, 多客到爆瀉,
不過其後北橋來往青荃開多左好多線, 先至越來越霉 ...

人口結構影響 , 應該連同本身來回荃灣同青衣嘅客量都有跌
樂仔〞 發表於 2022-7-6 17:26 | 顯示全部樓層

KC8249 發表於 2022-7-6 17:05
美景出葵芳點會係搭88D,係都88C啦下話

如果你問埋88C客量有冇跌過,除左少左學生外我唔覺

88C 好老實唔覺有特別多咗新客搭 ...
我諗班客係直頭唔出荃灣多過流失去其他方法