hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 促進定壓抑競爭?
開啟左側

[問題] 促進定壓抑競爭?

S3bl430 發表於 2022-7-15 12:25 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-7-15 11:53
而家咪發展左條皇后山邨同山麗苑出黎。
出面就日日比人講緊過度依賴503同78A啦。
招標線走線又定左啦,又 ...

其實個問題反而係,
點解運輸署咁有自信,堅持上水皇后山只用小巴服務
而唔係點解皇后山邨過份依賴503和78A

睇返皇后山交通配置,
相對華明區, 只係無左南九龍,港島東,青衣,機場服務
79X都叫做一條做曬長沙灣至旺角,
78X走線會更方便東九返放工客

港鐵佔香港交通市場份額50%,本來就多居民優先選擇港鐵+巴士接駁線進出市區
加上吐公埔公大隧塞車問題太過嚴重, 都削弱左對外線的優勢
至於聯和墟, 我自己唔見得佢真係有好多巴士die hard fans,
270C和270D都搞唔起, 居民習慣小巴/278K轉港鐵,
你加多條79X可能都無乜意思

相反,沙頭角公路就只有78X,79X做獨市生意, 我自己唔認為前景真係咁差

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
GM + 1 精闢見解

查看全部評分

錯字連篇
12Lane 發表於 2022-7-15 12:36 來自手機 | 顯示全部樓層
S3bl430 發表於 2022-7-15 12:25
其實個問題反而係,
點解運輸署咁有自信,堅持上水皇后山只用小巴服務
而唔係點解皇后山邨過份依賴503和78A ...

閣下所言甚是。
所以班次已經反映左呢個現實,講緊78X非繁45-60,假日直頭全日60,
 樓主| neoplan720p 發表於 2022-7-15 13:35 | 顯示全部樓層
UA2892 發表於 2022-7-13 17:36
W1走線好靚,去中環轉特快車一流
不過好少人坐,搞到取消

走線靚同有無需求係兩回事。

當年新巴46X走線都係的士級,
但需求低,
就算走線幾靚,
都係唔會夠客。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| neoplan720p 發表於 2022-7-15 13:55 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-7-15 11:30
我用900比78X係因為兩者個做法比較近,我都承認900上繁個數滿意得多

PS. 反對78X "大半全日化"

78X最大問題唔係服務時間,
係九龍區走線避開哂人流最多既地區。

唔計觀繞塞車問題,
呢條線做繁時幾班無問題,
但非繁呢?

不如望下觀商九商堆全日線,
有邊條唔頹?

15A?33?797?297?
非繁唔經觀塘道既後果,
就係咁樣。
33因為荃灣區覆蓋面都算大,非繁都仲叫有少少客。
但78X呢?

78X要擴張服務時間既前提,
係逼運吉批准執返正九龍區條走線先,
唔好再咁騎呢玩逆走,仲要完全忽略哂市中心位置。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
asv98.kw131 發表於 2022-7-15 13:57 來自手機 | 顯示全部樓層
ATE7025 發表於 2022-7-15 11:49
乜嘢啊,78X 上繁企緊人,頂埋閘添,係我哋睇唔到咋嘛

印象中

當年 373A 全日 30 分鐘一班,非繁載客率 15%,結果改名做 978 兼加班到 20 分鐘一班再拆線。

當年 673 繁時一班車,載客人數得嗰 30 人唔夠,跟住就全日服務啦。

當年 270B 繁忙時間 + 假日幾班車,假日班次後尾減到來回各三班(60 分鐘一班),假日班次頂多滿座,結果就全日。

當時又係俾人睇死,結果?673、978、270B 真係做起。雖然 673 繁忙時間頂多滿座,但係都已經夠有賺。九巴更加打算做大 270B,係咁 CUT 270A、278X 車去做 270B 添~

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
932gz6061 + 1 + 10 ching唔講都唔記得673"強行"全日.

查看全部評分

932gz6061 發表於 2022-7-15 14:02 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2022-7-15 13:55

我諗皇后山居民同屎水好樂意直走同去觀塘道嘅

係某巴士公司唔高興姐
kay 發表於 2022-7-15 14:05 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2022-7-15 13:55

其實78X都有少少米已成坎
佢開所謂全日都係60分一班(假日計)
似乎留個位等真命天子出現再射資源落去

78X假期每邊都係十零班車最理想係以半日線運作
但佢玩野全日60分一班
都要諗佢盤算D咩

世界很簡單 人類很複雜
ATE7025 發表於 2022-7-15 14:33 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-7-15 11:48
頂晒閘上唔到就要嘈嘅
73X 968 得閒就上繁開6-8分不等

首先我冇話過九巴咁樣做法冇問題

其次係,九巴係咁,就代表城巴都應該要係咁?

話說嶼巴其實有條37H,係可以取代到E21A 區內短途功能

仲有如果城巴真係咁care 短途客,咁點解RPP 要改E21B 飛走東涌北?

開返條E21P,逸東開,經滿東之後直出九龍,順手收貴啲咪得
ATE7025 發表於 2022-7-15 14:37 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-7-15 11:53
而家咪發展左條皇后山邨同山麗苑出黎。
出面就日日比人講緊過度依賴503同78A啦。
招標線走線又定左啦,又 ...

問題就係發展左嘅幅度根本唔足以支撐78X全日服務

單純開多幾班我贊成,但係真係冇需要全日喎

GM 發表於 2022-7-15 14:38 | 顯示全部樓層

932gz6061 發表於 2022-7-15 14:02
我諗皇后山居民同屎水好樂意直走同去觀塘道嘅

係某巴士公司唔高興姐

TD 應該唔比
觀塘太塞

或者33 33B咁假日試下
常備TCU 出行唔洗怕