hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 兩巴在新界的理想定位
開啟左側

兩巴在新界的理想定位

busbus777 發表於 2022-7-26 08:22 來自手機 | 顯示全部樓層

對大眾黎講理得佢係乜巴,最緊要有密車搭,車費平,多選擇,定位呢啲野留返同運吉D廢官講啦
932gz6061 發表於 2022-7-26 08:29 | 顯示全部樓層
FY5856 發表於 2022-7-26 01:21
運桔偏幫屎水,其實係縱容甚至幫助屎水入侵同蠶食老九既利益,亦同時犧牲緊乘客利益。好心屎水就咪係到搞屎 ...

個條78X同79X行法同成個54區冇得停屯市都叫偏幫屎水,又ok wo
皇后山插架78A,54區插架K54

偏幫係咪指偏偏幫佢早日執笠?
GD1570 發表於 2022-7-26 08:33 | 顯示全部樓層
運桔偏幫屎水,其實係縱容甚至幫助屎水入侵同蠶食老九既利益,亦同時犧牲緊乘客利益。好心屎水就咪係到搞屎 ...

K54事件都叫偏幫城巴嗎?
雖則我認同要有一條港鐵巴士接駁港鐵站,
但只限港鐵站咪夠囉,有必要直快去埋屯門市中心嗎?

你有你可愛,我有我好笑。
 樓主| sunhoo 發表於 2022-7-26 08:34 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2022-7-26 01:04
我覺得唔好太強調"網絡", 直接競爭往往兩敗俱傷,
我反而會諗點樣幫兩巴"分工"

整兩張網絡未必度度都會直接競爭,當一間提供直車而另一間提供轉乘,都叫做差異化競爭。
btw 若要城巴轉乘網絡係work,需要做到以下兩點:
開密小小,唔好疏車轉疏車。
提供回水式轉乘。始終城巴網絡有D地方對外線只有長途,唔似九巴網絡度度都有短途對外線(出荃葵M線)。
 樓主| sunhoo 發表於 2022-7-26 08:42 來自手機 | 顯示全部樓層
znc1911e 發表於 2022-7-26 05:09
咪玩啦啓德咪一樣有興奮綫
啓德道路網又完全係唔User Friendly每個路口掘頭路兜入去
仲有啓德剩低未賣堆 ...

我係想城巴借啟德線來cover埋屯市……既然用54區對外線來cover做唔到,咁就另找機會囉。
 樓主| sunhoo 發表於 2022-7-26 08:46 來自手機 | 顯示全部樓層

如果香港專利巴士市場繼續行地區專利制,ok嘅。但係而加既然已經打破地區專利,不如索性整埋張有規模效益嘅城巴網絡,好過城巴只做孤零零嘅線路同地區。
 樓主| sunhoo 發表於 2022-7-26 08:47 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-7-26 08:21
只做啟德?望吓條78X吧!

而加啟德本身未成熟姐
busbus777 發表於 2022-7-26 08:48 | 顯示全部樓層
932gz6061 發表於 2022-7-26 08:29
個條78X同79X行法同成個54區冇得停屯市都叫偏幫屎水,又ok wo
皇后山插架78A,54區插架K54

你都識講皇后山招標特登一條招啟德一條西九龍,仲要特登避開哂紅鬼有轉乘既位,枝標根本就係為屎水度身訂造。當然78A/K54我都覺得係幾慘俾運吉過左一棟。但又咁講,皇后山/54區開標一睇班次同價錢,真係唔會明屎水贏乜,明眼人都睇得出係特登送俾佢
12Lane 發表於 2022-7-26 09:15 來自手機 | 顯示全部樓層
嘥氣,直車吸引力根本大太多,城巴都有西隧口南行倒轉番九龍線架,都係你口中所講嘅可替代網絡,結果係?唔係有幾條線識得互轉就叫做可以做大,欖隧屯轉有月票配合加網絡效益,城隧就獨市生意。城巴網絡細,都費時同你玩轉車站,用自己嘅弱點去撼人地嘅優勢,係巴士迷一廂情願覺得搞轉車係皇道,所以78x 79x揀全日疏車都直出,個人就覺得完全冇問題。
JX9097 發表於 2022-7-26 10:17 | 顯示全部樓層

znc1911e 發表於 2022-7-26 05:09
咪玩啦啓德咪一樣有興奮綫
啓德道路網又完全係唔User Friendly每個路口掘頭路兜入去
仲有啓德剩低未賣堆 ...

呢個真係所有新發展區嘅弊病
睇下將南,啟德,同埋嚟緊洪水橋
全部都係一條主幹道串連,然後每個block就下下都掘頭路
巴士唔入去又同黨鐵站撞到正
巴士入去又兜到頭暈都未出到區
基本上邊間公司做都係死路一條