hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福 ...
打印 上一主題 下一主題
開啟左側

[飛行報告] [回港之路不容易] Lufthansa FRA - HKG + 我在法蘭克福的17小時

前往倫敦機場:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2148169-1-1.html
上一程機,LH 911 LHR - FRA + Frankfurt 轉機(包含選搭 Lufthansa 之原因):https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2148263-1-1.html

承上篇,從 London Heathrow 飛抵 Frankfurt/Main,LH 911 非常準時,所以轉機時間充裕。
班機從 Z69 Gate 登機,Z62 對出有一排 Counter 檢查香港政府要求的登機文件:
1)48 小時內 PCR Test Negative Report(計到港航班預定起飛時間,in my case: LH 796 Frankfurt 起飛時間 48小時內)
2)疫苗接種記錄,科興/BioNTech 最少要打兩針
3)檢疫酒店7晚 Booking Confirmation

檢查小弟文件的似係一名ABC/BBC,無問題後會在登機證上蓋印
航班 20:50 出發,我 20:05 左右入到侯機室,有時間整理行李、休息下咁

兩班 VIP(Very Important Plane)需要櫃位檢查文件,左邊為 LH 778 往新加玻,右邊為 LH 796 往香港;香港隊人龍明顯較長,估計係文件更多更複雜

LH 778 FRA - SIN 用機,A340-313 Star Alliance Livery

LH 796 Sharecode: CX 6798, NZ 4212
Frankfurt/Main Int'l Airport - Hong Kong Int'l Airport
Scheduled Time: 20:50 - 15:30 (+1)
Estimated Flight Time: 12 hours 40 mins
Aircraft: Airbus A340-313
Registration Number: D-AIGX

用機,同樣為 A340-300,配 Lufthansa 新途裝
(唔知點解 Lufthansa 唔係用 LSG Sky Chefs,而係用 Gate Gourmet?)

見 20:50 都未開始登機,打算過去 Counter 睇下,同時打個電話比家人報個平安, 同時 Frankfurt 天氣轉差,開始落雨、行雷
講電話講到一半,見顯示屏顯示 “Delay” 及一個新時間(我企得比較遠,睇唔到個新時間),隨即 cut 線同行去 counter 訊問

當時條隊有一個人喺我前面辦緊手續,我排第二

未排到我,已經有一位職員(應該係比較高級/person in-charge?)出嚟做廣播

內容大致如下:
- 機長表示機件故障飛唔到,delay 到第二朝 (21/7 Thu) 11:00 起飛,再遲一天(22/7 Fri)05:35 到香港。
- Lufthansa 會安排 Frankfurt 酒店比大家瞓一晚,以及 機場 - 酒店 嘅的士錢;第二朝瞓醒返嚟 FRA 上機即可
- 要保留 Boarding Pass,座位不變
- 請儘閣下所能聯絡檢疫酒店改遲一日(現場隨即起烘,但職員要求下好快安靜返)
- (下一句)Lufthansa 會出延誤證明,就算改唔到,都可以照樣登機去香港,唔會有任何法律責任。
- 按照德國法律,禁止拍攝機場職員,嚴重者可報警處理(有乘客用電話錄得職員嘅廣播內容,被要求 delete video)

之後職員同乘客 Q & A,部分重點:
- 之前做既 PCR Test 繼續有效,不需重新做
- Lufthansa 會承擔當晚晚餐費用(酒店保第二朝早餐),以及改香港檢疫酒店更改費用
- 寄艙行李會留喺機場,第二朝自動送上飛機,當晚唔需要亦唔可以拎返行李
- 第二朝會由另一閘口出發
- 部分乘客經香港轉機往 Bangkok,Manila 等地,只要機票係經 Lufthansa 一程過出,Lufthansa 會安排香港出發一程missed connection 嘅 rebook,確保將乘客送至機票上最終目的地

相比部分乘客需要 rebook,我嘅要求相對簡單:一晚酒店單人房 + 來回交通即可。
地勤共提供三張 voucher,一張 for 酒店,兩張係的士(來回閣一張)

路過一部 B747-8i,準備執飛 LH 572 往南非約翰內斯堡(Frankfurt/FRA - Johannesberg/JNB), 該班機於當晚同晚起飛,但因天氣 delay 一小時多

前往酒店需入境德國,在於機場外排隊
搭的士前往酒店,車上傾談中的士司機表示 Lufthansa is not a good airline, 佢話每日都收到 order 到機場接客,換然之 Lufthansa 每日都有飛機咁樣 delay 一晚法
Note:我無 fact-check 但唔意外,單係 LH 796 FRA - HKG 呢班,同類事件(delay 一晚,第二朝先飛,遲一日到香港)6月1日至今已經發生過三次,我就唔好彩喺第三次時中獎;成文之時收到消息,今個星期 Lufthansa 地勤罷工,有一班 LH 796 FRA - HKG 將會取消

Lufthansa 安排比我的酒店為 Comfort Hotel Frankfurt Airport West, 房間環境非常理想,個梳發位仲正過我而家住緊嘅隔離酒店(不過點都好,只係瞓一晚)

由朝早到而家都未食過野(本身諗住機上有晚餐),酒店位於工業區(非 Frankfurt 市區)且當時已係夜晚23:30,我無可能出去覓食
問過酒店職員,對方推介一個德國外買 app,好彩半夜都有餐廳營業,亦有車手送外賣

由於之前見有人分享過,搭漢莎都係 delay 一晚,到第二朝登機時,改唔到酒店就唔比上機。
雖則當時漢莎地勤話改唔到都無問題,我都有少少擔心第二朝會反口。

本身 book 咗 pentahotel,打電話去酒店無人聽(都理解嘅,當時係香港凌晨)
同時用晒兩個電郵(Subject: Urgent Request)+ Facebook dm(註明 Confirmation number,attach delay notification)
03:30 (香港時間 09:30) 左右酒店覆返可以改遲一晚,提供埋新嘅 booking confirmation,即時放心晒
所以,我都無唔知酒店係睇咗我電郵定 Facebook dm lol

終於搞掂所有棘手嘢,淨低 3-4 個鐘沖個涼,撻上床休息一陣,等第二朝上機

搵外賣時發現酒店原來喺河邊,難得嚟到 Frankfurt,決定食早餐前落樓行個圈

房間窗外風景,鄰近工業區

酒店對出指示牌,為於 Kelsterbach 一區

美茵河一攝

水閘

返到酒店大堂食早餐,食物選擇不多

食完就返上返執齊行李,同時請 Reception 幫忙印新的香港隔離酒店 Booking Confirmation,及 call 的士去機場

司機表示 Motorway 有交通意外,會改經小路去機場,原本10分鐘車程會增至 20-30 分鐘
一段路與鐵路並行,係 S-Bahn

Frankfurt Int'l Airport Departure Hall,顯示屏仍是舊款掲牌式
(另外,感覺 Frankfurt Airport 有點舊,相比同樣是德國、我幾年前去過嘅 Munich Airport,或今次出發的 London Heathrow,Frankfurt Int‘l 都係比較舊)

今次登機閘口為 B20,又要搭 Skyline,今次去 Concourse B

Skyline月台所間,左方為 Condor B767-300 ER,中間有兩部 Lufthansa(一部為 narrow body,未能辨別型好;另一為 Star Alliance Livery),最右為 Qatar FIFA 2022 宣傳塗裝 B777-300 ER

Frankfurt 並無統一安檢,而係入每個 Concourse 之前先過 Security Check

排咗接近 45 分鐘,過完安檢後時間所淨無幾

閘口外有職員櫃枱,但無再檢查到港文件,出示前一日張 boarding pass 就入得;換句話講,就算無改/改唔到檢疫酒店,都可以照上機
用機同琴日一樣(By Registration Number),無再影相

LH 796
Rescheduled Time: 11:00 - 05:35
Actual Time (pushback - gate arrival): 12:34 - 07:26
Seat: 18A (Economy Class 第二排)

利申:小弟 2017 年搭過 LH 731/730 HKG - Munich 來回,當時以 Airbus A340-600 執飛,上年飛英國時搭英航 B77W(Flight Report:https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2120043-1-1.html),此報告內難免會作比較

現時 Lufthansa 規定機上需配戴口罩,不接受布口罩/氣閥口罩
小弟趕去登機時除咗口罩,登機時未有戴返,空服提供一個 KN95 口罩(當然,我坐低之後有戴返口罩的)

本身 11:00 出發,但 11:00 我先啱啱坐低,即係註定要再 Delay...
窗外可以見晒兩個引擎

座位正面,recline 角度算舒適

機上為 A340 經濟艙一般 2-4-2 排列

應該有乘客遲到,等到 11:30 先 boarding completed

之後機長廣播,先為昨晚機件故障延誤致歉,但同時表示跑道未有空位(因為我地班機係 delayed,並非原先 scheduled 呢個時間),至少要等多半小時...

Safety Video,先為德文版後為英語,內容比 CX,NH 等長

12:34 好感動,Finally pushback!!

TAP Portugal A321

Lufthansa A330

Lufthansa Cityline CRJ jets

12:53 從 Runway 18 起飛,後隨即向東轉

德國 Ederheim 上空,航機改變航向中

起飛後派發耳機;現時 Lufthansa 提供耳塞式耳機,耳塞上有海棉;喺機上戴著口罩 + 耳機 10幾個鐘,耳仔係有少少痛... 或者可能我口罩太緊?
(按:2017 年搭 LH 731/730 時,經濟艙亦有提供耳罩式耳機 + 全新海棉罩,當時的耳機明顯比較舒服)

之後有 Drink Service,要咗杯白酒

匈牙利上空,下方為多腦河(Danube River)

派第一餐,並無任何主菜選擇,一律為蕃茄芝士長通粉;配餐有雜菜沙律(另有一樽沙律醋)、麵包(連牛油、芝士)及一塊蛋糕
食物簡單但味道相當唔錯(好食過上年搭英航 HKG - LHR 嘅餐食不少),可能越簡單的食物越好味?不過一盤蕃茄醬燴意粉,要整得難食都應該唔容易
Lufthansa 依舊提供金屬餐具,值得一讚
但全個經濟艙無得揀,全部比同一款仲要係 vegetarian meal,cut-costting 用意極明顯
好彩 economy 仲有 complimentary alcoholic drinks,要咗一罐啤酒,一如所料為德國啤酒

Lufthansa A343 餐枱不可對摺,但面積較小;一個 meal tray + 一罐飲品 + 兩隻杯 已經唔太放得落

派餐後每人提供一枝樽裝水,飲晒可以去 galley refill
(亦可見我留下杯啤酒慢慢飲)

飛至羅馬尼亞上空,地勢比西歐(唔計阿爾卑斯山脈)多高地起伏,圖為 Defileul Jiului National Park

IFE:Lufthansa A340 機艙有經翻新,攝 touch screen 但螢幕大小比 LH A350 / 現今長途機標準(如 KLM / CX B77W,AY A350 等)為少
畫質正常,但 touch screen 並唔靈敏
內容蘊藏量頗豐富,按系同顯示,共有 262 套電影、197 輯電視節目及 199 部音樂
小弟主要睇電視同聽音樂,未有留意電影新舊

A340-300 Safety Card

機上備品:枕頭、毛毯(毛毯我無用過,枕頭我係當 cushion 用嚟攬)

呢班係長途機,但沒有任何 mid-flight snack,同樣以 buy-onboard 取代;任何小食(包括薯片、朱古力、餅乾)都唔係免費,全部要比錢買;另有 Vodka,Bailey,Champagne 等酒品可供購買
以10幾個鐘的長途洲際線而言,唔提供任何小食,咁嘅服務真心唔要得...
又一樣證明 Lufthansa cut cost cut 上腦

從保加利亞(圖中大約為 Varna Bay)進入黑海

從經黑海南岸進入土耳其

土耳其東部 Tunceli 一帶,地貌以山脈、湖泊為主

Van Golu 上空

進入伊朗上空,機下為 Lake Urmia
(不得不提,中亞的風景真係好靚 !!)

之後瞓咗約半個鐘,醒來時已經日落;即係我 miss 晒全個日落過程,同埋個過程真係好快

Lavatory Tour,左右兩邊的廁所高度受限,應該係因為該行只有兩個座位的寬度(compared to B77W / A350 等 3-3-3 機型,靠窗一排有3個位)

上次 HKG - MUC,Lufthansa A340-600 廁所位於客艙下層,A340-300 相比之下無咁特別,但同 B77W 等唔同,Lufthansa A343 所有經濟艙廁所位於飛機中間(機頭廁所係 Business Class 專用,機尾只有 Galley 沒有廁所)

前方 Premium Economy 2-3-2 排法

向東南飛至印度上空,機外雷聲 + 閃電不斷(唔係閃一下半下,而係持續地閃,歷時最少半小時),我嘗試影閃電又真係影到

現今絕大部分民航機為非吸煙航班,這點是常識吧;但之後的廣播似乎要令我改觀。
在閃電中機長突然作廣播,指收到報告有人在機上食煙(可能觸動了煙霧感應器?),嚴詞警告機上絕對禁止吸煙,嚴重可導致全機起火;如再發現會從嚴處理,降落後交由警方跟進。
聽到呢到,唔少乘客(包括小弟)感到鄂然。

印度新德里(New Delhi)高空夜景

喺到心諗:如果係日間,會唔會見到喜馬拉雅山脈?

飛至雲南省會昆明,天空開始日出

派發早餐,只有 Cold Breakfast 且無得揀
主要係一件三文治,內有茄子、紅蘿蔔、芝士及醬料,麵包比較乾但餡料味道可以;隨餐附有 Fruit Yoghurt 及一大塊 Kit-Kat。

在3萬呎高空欣賞日出的天空

廣東省肇慶上空,圖中河流為珠江

佛山市

中山上空,遠處可見港珠澳大橋(唔太肯定,希望冇同虎門大橋混肴)

大嶼山石壁水塘,後有香港國際機場(可見第三條跑道填海部分)

香港島北部及九龍半島,喺我手機 zoom-in 睇的話,啟德郵輪碼頭堆方艙醫院機礙眼...

清水灣、將軍澳,影到將軍澳跨灣連接路

在西貢上空轉向往西南飛,圖中下方為城門水塘,遠處可見昂船洲大橋及葵青貨櫃碼頭

07:13 降落香港國際機場第三條跑道(新 Runway 25R)

07:26 滑行到 Gate 25,歡迎我地嘅係一群 PPE staff;但佢地喺大熱天時仲要著住全套保護衣真係幾慘 :/
相信呢個現像只能夠在香港、澳門、大陸、北韓(唔知台灣現況如河,但好似放寬防疫措施比香港進取)
之前睇過新聞話上海有大白中暑,希望香港不要發生同樣悲劇

落機後見、一天後首航的大灣區航空 B737-800

LH 796 感想:
相信咁樣嘅經歷,Lufthansa 嘅好壞會係幾有爭議性;以下我會逐個方面講下

機票售後服務:唔掂
小弟經 Lufthansa 官網訂機票,當時可以免費更改,但原來無得自己上網改,所有更改要打電話去改。6月中時見歐洲機場有混亂,我擔心 1 hour 45 mins transit time 會唔夠,特別 LH 911 經常 delay(雖然最後我班 LH 911 非常準時,係 LH 796 delay),想打去改早幾班 LHR/LCY - FRA,一係無人聽電話,一係有人聽但廢到出汁,我叫佢 search LH 901 (LHR - FRA / 09:30 - 12:05) 或 LH 929 (LCY - FRA / 09:15 - 11:35),對方話要比 rebooking cost + fare difference (fare difference 我理解,但我張機票係有 free rebookrebook);之後佢表示 LH 929 有空位,但 LH 796 全機爆滿,改唔到。
我認識部分人訂 Lufthansa LHR/LCY - FRA - HKG 但 FRA - HKG (LH 796)比香港衛生署熔斷(上咗熔斷航班名單),打去改機票 Lufthansa 可以完全唔知 LH 796 取消,反問係咪要改經 Birmingham/Manchester 飛 Frankfurt;
想轉之後某日飛,check 到官網有當天航班機票出售但原來唔可以用作 rebook;

聽聞 Lufthansa 嘅 call centre 唔知喺印度定南非,anyway 好垃圾,務必改善。

Crisis Management(Delay 應變):良好
航班原定 20:50 出發,得知當晚飛唔到時,大約 21:05 時已經做 announcement,主動安排酒店過夜。
酒店質素非常唔錯,我一個人都比張大雙人床,聽職員講雙人房(連 parking)一晚好似 100 Euros;當然,我知有乘客係被提供其他酒店,唔知係更好定無咁好
(今次係 technical delay 故然為 Lufthansa 責任,唔知如果 weather delay 會唔會都安排酒店)
Lufthansa 提供一晚 Frankfurt 酒店(連早餐) + 來回的士,咁樣應對 overnight delay 做法妥當,我好滿意。
有人問到香港入境文件(隔離酒店 Booking / PCR Test),職員用幾分鐘搵出答案後隨即回答,完全無拖延時間、帶乘客遊花園的企圖。
之前見有人分享搭漢莎都係 delay 一晚,但第二朝 boarding 時,無 extend 香港隔離酒店就 deny boarding, 今次無再發生,目測所有乘客都順利登機。
另外 Lufthansa 有喺 boarding gate 派發 Passengers' Rights(EU 261)單張,無話睇死部分乘客唔熟行。

機上環境:良好
本身 A340 2-4-2 座位係好過現時長途主流 B77W / B787 / A350 放 3-3-3 / 3-4-3,我坐窗口位出入算方便;座位舒適,recline 足夠,legroom 一般;廁所集中喺中間方便排隊,乾淨衛生亦無問題。AVOD 選擇算多(少部分節目只設德語且無英文字幕),畫質正常但 touch screen 比較遲鈍,而且 screen size 比現時標準為小。

機上服務:非常一般
兩個餐都無選擇且為 vegetarian,唔知 Lufthansa 係連肉都買唔起,唔想處理 Vegetarian Special Meals(的確歐洲係比較多 vegan/vegetarian,我喺英國都識唔人係),定想玩 carbon neutral / sustainable flying.
兩餐甜品分別有一件單糕同一打塊(共4條)Kit-Kat,上年搭 BA 兩餐各得一小塊朱古力。
但兩餐味道都好過我上年搭 BA 飛英國唔少,希望 Lufthansa 的餐飲質素方面可以維持。
無 complimentary mid-flight snack 唔太建議,而且沒有任何空服行過走廊派飲品,可能返晒 galley 吹水

對比:2017 年搭 LH HKG - MUC,來回兩程都有 hot dinner + hot breakfast, 各有一中一西(同時係一葷一素)選擇,大慨係 薯餅、炒蛋 或 雞肉炒麵 之類。
上年搭英航 HKG - LHR,第一餐 hot meal(雞肉薯蓉 / 中式炒麵)及 第二餐 cold sandwich(cheese / chicken)都有選擇。

Skytrax 排名/價錢:
上一程 LH 911 Flight Repot 下,有板友幸得提醒原來 Lufthansa 已經唔再係 5星,based on我今次的體驗,我覺得係絕對合理,Lufthansa 咁嘅服務,平衡價錢我會理解,但唔可能同 Qatar / ANA 等比較。
(心諗:買機票時其實我可以比多~10磅,FRA - HKG  一程用 sharecode 搭 CX 機 (CX 288 / LH 7014),價錢比直接經 CX 買便宜不少,下次可能上 CX 機會好啲?)

不過 Lufthansa 機票價格係有競爭力,平過 CX 直航 及 EK、TK 等轉機;如果我想平平地來回 LHR - HKG(特別而家返香港要用多一筆錢喺7晚隔離酒店上....),Lufthansa 價錢上係幾吸引,不過下次我好可能會試 Swiss / Finnair,再作比較。

Ending:
唔好意思呢篇報告真係比較長,小弟搭飛機係鍾意坐窗口位睇風景,特別一啲平常未必會去旅行的地方(以前香港飛歐洲會經的俄羅斯,而家因俄烏戰事改經土耳其、伊朗等地),本身10幾個鐘的長途機已經唔少報告內容;今次再加上喺 Franfurt delay 一晚的篇幅,希望唔會悶親大家~

多謝大家睇到呢度,歡迎討論!

評分

參與人數 13aPower +32 HugeC +130 收起 理由
YY487 + 1 + 10 多謝分享
HZ8186 + 3 + 10 英雄所見略同
trident322 + 1 + 10 大師級作品
ATR109 + 2 + 10 Huge C
yuenpo + 2 + 10 精闢見解
2076 + 1 + 10 多謝分享
vilo + 1 + 10 大師級作品
DIH + 5 + 10 有圖有真相,多謝分享,辛苦晒.
timothychu + 2 + 10 大師級作品
S3BL100 + 5 + 10 大師級作品
volvo_chan + 5 + 10 多謝用心和詳盡的分享!
Fuk19805 + 2 + 10 多謝分享
TE8311_QTR + 2 + 10 多謝分享, 非常詳盡

查看全部評分

https://www.instagram.com/_yying.__/
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 14:38 | 只看該作者
估唔到LH處理IRROPS (Irregular Operations)都幾好,可能大delay當食生菜,係歐洲各地包括英國都係話之你
就算QR都係垃圾級處理,Station manager可以潛晒水

另外講下另一航空公司係歐洲轉CX嘅事,係六月發生過一班大約70人乘搭KLM係AMS轉CX返香港,LHR-AMS delay 2小時,CX駁唔到,跟住全部人好似孤兒噉樣畀人揼低咗,雙邊航空公司無人負責,最後要機場出手,安排班客飛去MAN轉CX216返香港

今次LH796件事有機會係香港用酌情權就算未改到酒店都可以上機先,FRA地勤只係跟香港政府要求做嘢
所以改唔到酒店的確好慘,但係唔比上機其實係法例要求,香港啲要求(尤其係之前個熔斷機制)其實都搞到啲航空公司同班乘客雞毛鴨血
Fuk19805 發表於 2022-7-27 15:16 | 只看該作者
歡迎翻到嚟,其實一切睇落好似好唔好彩,但係又算係不幸中嘅大幸

假如真係LH911大delay而LH796正常就可能會搞到你番唔到嚟香港,所以都係要感激冥冥之中嘅安排

但係睇落你真係好攰,喺酒店唞夠先啦

另一邊廂,希望BA VS可以快啲翻嚟,有多啲LHR-HKG直航就唔洗俾CX獨市經營而搶高個價

Anyway Welcome Home (or hell?)
IG: mhlam307_photospam
volvo_chan 發表於 2022-7-27 16:00 | 只看該作者

感謝師兄詳盡分享,LH前幾年被Skytrax評為5星好多歐洲網民都感到莫名奇妙,
更多網民質疑Skytrax的星級評分客觀性,今年LH變返4星,KE就升呢到5星,
小弟未坐過LH不予評論,不過好多坐過LH的朋友都話整體服務真係麻麻.....

疫情期間好多航空公司都有明顯cut cost,服務質素下降無可厚非,
例如早前我坐SQ飛CPH - FCO商務位往返(此航線不久前已停飛),
不過失望地商務位飛機餐都只係一份頗hea的三文治簡餐和酒水,
服務上和疫情前明顯下降,但現今環境唔cut cost先唔正常,爭在可cut到幾盡。

至于你信不信,我反正信了
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 19:43 | 只看該作者
Fuk19805 發表於 2022-7-27 15:16
歡迎翻到嚟,其實一切睇落好似好唔好彩,但係又算係不幸中嘅大幸

假如真係LH911大delay而LH796正常就可能 ...

VS 暫定 9月1日復航 1 日 1 班
BA 原定10月30日, 琴日改左暫定12月 5 日 1 星期 4 班, 暫定12月 31 日起 1 日 1 班
兩間暫定都會用 789

BA唔做住嘅其中一個原因係,就算佢臨時縮沙可以倒晒班客落去CX/QR到
waiwai519 發表於 2022-7-27 20:32 | 只看該作者
唔錯嘅Report不過火機上到飛機咩?會有人係機上食煙係咩一回事?

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
Fuk19805 + 1 機上食煙係咩一回事 +1

查看全部評分

Fuk19805 發表於 2022-7-27 20:35 | 只看該作者

TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 11:43
VS 暫定 9月1日復航 1 日 1 班
BA 原定10月30日, 琴日改左暫定12月 5 日 1 星期 4 班, 暫定12月 31 日起  ...

VS唔係3月先飛咩?但係BA明明日日都有客機當貨機嚟香港,又唔係好明點解唔肯載客
IG: mhlam307_photospam
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 20:40 | 只看該作者
Fuk19805 發表於 2022-7-27 20:35
VS唔係3月先飛咩?但係BA明明日日都有客機當貨機嚟香港,又唔係好明點解唔肯載客
...

應該係受制於非本地機組人員需要原機折返有關,之前AY有提過點解要停香港航線

BA/VS好可能受制於機組人員供應不足,以及飛行時間限制而未能載客

當然,政治因素有可能包括在內
TE8311_QTR 發表於 2022-7-27 20:52 | 只看該作者
waiwai519 發表於 2022-7-27 20:32
唔錯嘅Report不過火機上到飛機咩?會有人係機上食煙係咩一回事?

火機無可能上到機,電子煙應該都要寄倉

我覺得有機會係false alarm? 始終架機都好老下,話晒都成廿幾歲
S3BL100 發表於 2022-7-27 21:01 | 只看該作者

多謝分享。Lufthansa 咁快就宣布 delay,安排大家住酒店,仲畀埋晚餐錢,都算係咁了。美國呢邊,好多時係處理得更差

去過幾次德國,佢地酒店既早餐普遍都好正的

Lufthansa 既餐,味道一般都相當唔錯的,只係竟然只得 vegetarian option,又真係有點兒那個
cold sandwich 係令人失望,但其實平時喺德國火車站都唔難搵到好多同類 cold sandwiches,價錢係好平,但非常好味

不過好奇怪係竟然無 midflight snacks,記憶中以前幾次坐 Lufthansa 長途,galley 一般都會擺 packaged snacks 畀乘客任攞,甜同鹹都有,全部係德國或奧地利品牌,水準亦相當唔錯

A340-300 係我最想坐既機型,之前坐過兩次 LH A346 但 A343 一次都無坐過,唔知幾時先有機會呢?

fb.com/scientisthk2usa/