hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 粉嶺皇后山邨、山麗苑如孤島 3萬「開荒」居民出入困難 ...
開啟左側

[報刊新聞] 粉嶺皇后山邨、山麗苑如孤島 3萬「開荒」居民出入困難

TuNg''=) 發表於 2022-7-29 00:12 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-28 22:35
大本型 都好似樣既, 一點也不失禮, 比美私樓商場, 只可惜少之有少...........
明明 天水圍站, 鑽石山站  ...

咪剩係得大本型,
不過大本型都吸引唔到外區人去
LN9267 發表於 2022-7-29 11:19 | 顯示全部樓層
https://www.facebook.com/photo?f ... t=a.432283598707763

主席說TD通知8月起78A陸續有12.8米巴士行走,暫定6輛。

皇后山交通問題得到多方關注,服務改善很快手。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
HR1377 發表於 2022-7-29 11:25 | 顯示全部樓層

睇嚟SV1175, SV1980, SX1716, SX2327有一個可以毋須跑公路線的容身之所
 樓主| JX9097 發表於 2022-7-29 11:26 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2022-7-28 22:35
大本型 都好似樣既, 一點也不失禮, 比美私樓商場, 只可惜少之有少...........
明明 天水圍站, 鑽石山站  ...

早幾個月去過大本型
唔知係咪保養做得差
成個場好暗,感覺好唔精神
另外商場租戶組合同一般街坊商場無異
個人覺得唔可以稱得上為「成功」
 樓主| JX9097 發表於 2022-7-29 11:27 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-7-29 11:25
睇嚟SV1175, SV1980, SX1716, SX2327有一個可以毋須跑公路線的容身之所

四架齊齊調哂入去皇后山
gu9434@24 發表於 2022-7-29 12:15 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2022-7-29 11:27
四架齊齊調哂入去皇后山

果幾架"舊"車邊到岩專貴的皇后山居民

九巴曬命至上啊
kay 發表於 2022-7-29 12:22 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2022-7-29 11:26
早幾個月去過大本型
唔知係咪保養做得差
成個場好暗,感覺好唔精神

私人商場係全高檔名牌
街坊生意既就甩唔到陣味

不過講返12.8
78A係好適合擺企鵝

世界很簡單 人類很複雜
transbus 發表於 2022-7-29 12:46 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-7-28 21:06
九巴都可以拉 276 去元朗用。屯門巴士根本做唔到市中心,因為有馬叔叔阻住,261 去左祥華又冇得拉,唔用  ...

261唔會拉佢,似乎唔關行唔到事,
而係因為會加個$5分段機。
冇理由皇后山出上水收得$5,
78A粉中收$5.6㗎..

要拉261唔會行唔到,
天平總站之後,出返法院,
先入祥華,之後入海聯,
再上皇后山,唔係做唔到,
似79K 78K咁行。

坑口皇帝 馬尾皇后 囍結良緣
leungky0528 發表於 2022-7-29 13:23 來自手機 | 顯示全部樓層
TuNg''=) 發表於 2022-7-29 00:12
咪剩係得大本型,
不過大本型都吸引唔到外區人去

可以令原區、安達同藍田減少去觀塘已經達到效用
仲吸外區人過嚟就到交通頂唔住,又要搵線開刀架啦
清明重陽有樣板睇
mckhgc 發表於 2022-7-29 20:30 | 顯示全部樓層

同樣新界新公營房屋,屯門和/菁田邨,就開免費駁鐵巴K54。

輕鐵專區真係一項德政,如果擴展至全港,會唔會少好多孤島交通問題?

例如如果皇后山邨既78A, 係免費駁鐵巴(K78?),問題會否已解決大半?仲有冇人會話皇后山邨係孤島?

以同樣往中環返工,一個月23日計

皇后山
上水 / 烏溪沙 - 尖東「全月通加強版」 $820.8 + KMB 78A $5.6 x 2 x 23 = $1078.4

和/菁田
屯門 - 南昌「全月通加強版」 = $929.0

大西北真係「偏遠」、「車費貴」?
最差配套 狗也不D