hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 269m下午非繁客量分享
開啟左側

[經歷分享/報告] 269m下午非繁客量分享

hadboy5 發表於 2022-8-2 23:59 來自手機 | 顯示全部樓層

其實先天慈後天耀天瑞可行嗎?會不會太兜,即善用泳池旁的出入口
KM8453 發表於 2022-8-3 17:16 來自手機 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2022-8-2 23:59
其實先天慈後天耀天瑞可行嗎?會不會太兜,即善用泳池旁的出入口

其實大可以安排 69X 試下咁做,做南面各邨邨巴,行車時間又唔會差得遠,起碼魚與熊掌兼得,有助提升客量,亦可以幫 265B 提速,減輕下壓力。
KM8453 發表於 2022-8-3 17:27 來自手機 | 顯示全部樓層
12Lane 發表於 2022-8-1 20:18
乘客又開心公司又開心只係乘客角度嘅一廂情願。
商業考量就係用最低成本做最多客。
搭空載線減班乘客都一 ...

有好多事都係事在人為。全個大西北啲車多的是,兜廠地頭話攞部大車,容乜易就攞到出黎,上至 960B,259S,日日都攞部大車出黎招呼乘客,論急急腳開新線,連 61P 都做得好,做得到。

旁邊黃色公司,又被發現私下加 967 班,本身仲係開 10-12 分鐘一班嘅時段,一下轟上去 8 分鐘一班。

要做生意,駛鬼大鑼大鼓,又或者要乘客擊鼓鳴冤,見上客率有咁上下,就識得自動加班啦,唔通趕班尾站乘客落鐵咩。

乘客開心,巴士公司開心,兩者兼得,絕對唔係一廂情願。
JV1376 發表於 2022-8-4 00:34 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2022-8-2 23:59

肯定會啦,天慈燈口都好難頂
JV1376 發表於 2022-8-4 00:47 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-8-2 23:30
其實好多區都做到1M 1X
甚至有啲區係行緊2M 1X

天北依家咪有2M1X囉,係條X(265B)天水圍區內兜左小小,條269M客量就一般
條265B一直行開天慈就唔好抽走人地,265B都係兜翠湖天華果段耐d,如果跟276B行,慢過265M大約5分鐘左右就到天恒,都算滿足到大部分天水圍地區既需求,仲做埋濕地客,唔洗減班之餘仲有提小小速既效果,好過整條非繁30分鐘一班好惡等既天北直出趕走部分原有客源上西鐵
想多條天北特快就應該搵269X落手,始終係新線班次少,唔會影響太多既得利益者,爭取都易d
目前黎講爭取下265B/69X區內走線重組,269X半全日兼飛嘉湖北做天北特快就比較實際
wongholeung123 發表於 2022-8-4 14:32 來自手機 | 顯示全部樓層

其實69M同269M合併,天水圍段跟E37行,可唔可行?
PF2802 發表於 2022-8-4 14:40 | 顯示全部樓層

wongholeung123 發表於 2022-8-4 14:32
其實69M同269M合併,天水圍段跟E37行,可唔可行?

唔用腦都知唔可行啦
TR5774
tina 發表於 2022-8-4 14:56 | 顯示全部樓層
JV1376 發表於 2022-8-4 00:47
天北依家咪有2M1X囉,係條X(265B)天水圍區內兜左小小,條269M客量就一般
條265B一直行開天慈就唔好抽走人 ...

265B飛走天榮路繼續行嘉湖天慈都能接受,前提係唔好減太多車
269M其實做半邊天北,真正做嘅佢係得天晴同天富同天逸嘅邊皮,大多數天北客都當佢係最後防線

265B跟276B事實上對天恆班客係快咗唔少,但對天富天恩班客反而會慢咗
實際可行性比較難。

其實都有個對雙方都好嘅compromise嘅
朝早265B(0700-0804)分拆
天北開8-10/1(快咗)
天中開10-12/1(保證有位坐)
其餘時間就全飛天榮路

269X因為嘉湖都有些一定嘅客上車,因此都比較難飛走。淨係加強返服務都夠
成熟咗之後再諗嘉湖北點處置會好啲

69X延長天中

265B 22年不變
Ricky403 發表於 2022-8-4 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-8-4 14:56
265B飛走天榮路繼續行嘉湖天慈都能接受,前提係唔好減太多車
269M其實做半邊天北,真正做嘅佢係得天晴同 ...

269X行番天葵路咪得
而家慧景軒南行已經加咗巴士站

不過69X/265B都係難搞㗎啦
69X拉上天中點都要加車,269X補償天瑞又要車
265B都實被抽乾

天慈倒畀69X反而仲比較易搞
265B飛天慈調一部過69X咪搞掂
tina 發表於 2022-8-4 15:33 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2022-8-4 15:24
269X行番天葵路咪得
而家慧景軒南行已經加咗巴士站

其實265B拉直來回都慳到8-10分鐘左右
呢段時間慳到嘅車係可以冚得返69X延長所需嘅車

但其實69X對比265B行車時間係鬆啲
延長分分鐘唔加車都得,前提係唔入天瑞總站

265B 22年不變