hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議九龍市區路線特快化(2) - 竹園/樂富/何文田(201X 7 ...
開啟左側

建議九龍市區路線特快化(2) - 竹園/樂富/何文田(201X 7 7B 8 18)

1181174166 發表於 2022-8-15 09:19 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-8-15 09:06
去大角咀想快仲有 241X 的,萬基大廈又有 20,何文田站果邊有 2E,單向回程仲有停駛中的 A20......

北河 ...

被加價

45回程拉都唔拉下落荔枝角道
萬基都搬埋出嚟講,所有線唔使上何文田啦
何文田總站使乜搭小巴?行去醫療輔助隊搭201X囉
xdxd 發表於 2022-8-16 00:10 | 顯示全部樓層
成件事睇到有少少亂,
但我覺得最錯嘅嘢係攞長途線做短途特快。
雖然小8啲服務質素係越嚟越差,
但咁樣12+7B去做應該要密嘅何文田-尖沙咀段特快,
班次上令人憂慮。

我一直傾向呢段由8仔自拆+拉8A上山幫拖,
8+8A,理論上係有11架用車(非繁喺8P度要多架都冇問題)
咁樣二拆三似乎更為妥當。
尤其參考8P (7.1公里)20分鐘時段用兩架都絕對足夠,
新線如果經紅繞上落何文田/尖沙咀要11、12公里,用四車可以玩到穩定15分鐘一班。

其他線方面,
7號點解要特登塞入九龍塘內街?唔見得比行窩打老道快好多,
仲有九龍塘內街往來紅磡就咁攞12A頂嘅,我覺得有些少趕客得濟

紅磡人。
LAK2 發表於 2022-8-16 16:01 | 顯示全部樓層

路過又插下咀
個人就唔太喜歡兩方向用唔同線做/大循環玩法

何文田線個人覺得可以自己搞掂
最多順手搞下條208:

7B 縮去愛民調頭
8 九碼<>紅土<>愛民何文田<>窩打老道<>原線<>九龍站
45 縮去紅磡碼頭

208 原線<>窩打老道<>愛民何文田<>歐化<>跟5號返尖碼

咁樣應該減到2-3車

Edited:
QE問題可以用18處理
愛民方向改行彌敦道、加士居道, 跟109上返愛民

1181174166 發表於 2022-8-16 18:55 | 顯示全部樓層

LAK2 發表於 2022-8-16 16:01
路過又插下咀

208邊夠做?
45咁縮可能要減價?區會又未必過到
 樓主| 2076 發表於 2022-8-16 19:59 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2022-8-16 00:10
成件事睇到有少少亂,
但我覺得最錯嘅嘢係攞長途線做短途特快。
雖然小8啲服務質素係越嚟越差,

以何文田極有限的資源來講,長途線做埋短途果份在所難免,大角咀、樂富、紅磡、九碼、尖沙咀、油麻地,全部都要有直車,但係 7B 8 18 一個鐘都只係得 6-8 班車路過何文田。

12 + 7B 概念,日間時間,一個鐘已經有 6 班車特快來往何文田同尖沙咀。(7B 抽左 7 的車,日間開 20,12 就一路開緊 20)

對比現時得 20-30 分鐘一班的 8,已經係大幅改善。

8A 收費平過 8 唔少,8 拆 8X,仲要保留 8 愛民 - 九龍站 段,拉 8A 上山又要用多 2 車,點計都計唔掂數......

7 入九龍塘內街,主要係想做返美東邨,而且杏林街出來,轉左係順路過轉右的。反正窩打老道唔會靠 7 去窩打老道同尖沙咀,大量新界線可供選擇,而且 7 同 7B 同路去到萬基 (除杏林街外),去尖碼的班次吸引,可以吸引唔算近鐵的客去搭。
九龍塘內街來往紅磡真係唔係多客,除了 12A 仲有 2 2A 小巴,其實服務都充足。早繁返學時段 7B 去樂富方向會繞經紅磡去應付需求。

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-8-16 20:03 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2022-8-16 16:01
路過又插下咀

其實如果唔玩大循環,呢個重組可以簡單啲。

201X、7、7B 照建議,8 唔改循環,改為縮短去紅磡(紅鸞道),12 同 18 不變。

咁做對乘客而言就簡單唔少,唯一問題就係 何文田 <--> 尖沙咀 特快就得返 7B,班次會遜色少少。(愛民多一架 201X)

45 我唔會想再郁佢,九碼 <--> 何文田,九巴唔會減價了。

抗議962B重組
還我962全日服務
1181174166 發表於 2022-8-16 20:19 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-8-16 20:03
其實如果唔玩大循環,呢個重組可以簡單啲。

201X、7、7B 照建議,8 唔改循環,改為縮短去紅磡(紅鸞道),1 ...

會覺得8延長至麼地道好啲,201X服務到忠孝街嘅範圍始終太細,而且火車站執到下
至於7B......12都唔會夾到好班次架啦,雖則唔會每小時6班同時到站

有時諗何文田尖沙咀特快,總係諗拉埋8P上山
之但係同12一樣,何文田總站點擺
xdxd 發表於 2022-8-16 22:03 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-8-16 19:59
以何文田極有限的資源來講,長途線做埋短途果份在所難免,大角咀、樂富、紅磡、九碼、尖沙咀、油麻地,全 ...

或者咁,我成個計劃覺得最奇怪嘅係12無端端走上何文田呢樣嘢,
明明兩舊客唔重疊,但為咗R車而搞到條線頗為複雜。
當然好多線都係咁,何文田直頭差唔多條條都係,
但咁樣嘅12,我唔覺得有客會搭去九龍公園打後,使唔使咁改⋯
(令人意外嘅係12竟然開得到日頭20分鐘一班

至於7B,如果界限街=師兄眼中九龍塘內街嘅,咁我唔會再駁,
正如區外人都可能話做家維等於做到黃埔,但實際係點就⋯

(btw 拉8A上山一定會改走線,唔係行完黃埔先上)
紅磡人。
 樓主| 2076 發表於 2022-8-17 00:01 | 顯示全部樓層
1181174166 發表於 2022-8-16 20:19
會覺得8延長至麼地道好啲,201X服務到忠孝街嘅範圍始終太細,而且火車站執到下
至於7B......12都唔會夾到 ...

8 其實都係執緊 8 小巴的死雞,何文田邨本身冇死雞執 (8 小巴總站包上到車),愛民有 201X 幫手,回程尖東上唔到車有 7B,8 就真係唔駛去尖沙咀。

火車站 8 縮短去紅鸞道之後會照做,走線可以睇番建議中的 18 的紅磡段走線。

8P 海逸唔會放手啦,亦都有收費問題,所以用 7B 做算。

如果想吸下愛民尖沙咀客,兼做番何文田落尖東,7B 可以考慮跟 A20 咁出公主道,然後落漆咸道南。咁樣愛民客去公主道可以叫 7B 同 201X 兩飛去尖碼,何文田邨客就留返比小巴做。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2022-8-17 00:07 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2022-8-16 22:03
或者咁,我成個計劃覺得最奇怪嘅係12無端端走上何文田呢樣嘢,
明明兩舊客唔重疊,但為咗R車而搞到條線頗 ...

何文田問題一向都是老話題,主要係任何線中途兜上去都唔太吸引,所以係比較適合擺總站。
12 走上去,一來新增資源真係唔多,最重要係借機殺 18 大角咀載空路段...... 12 都係補返 18 的收費,想快到大角咀,241X 幫到手,$2 客都唔會 care,成人客本身都唔會等 18,行左落去啦 / 來回減 $2 搭鐵。12 冇客去九龍公園打後,但本身何文田去中港城都係空白路段,其實對何文田來講,點都好過現時 7B 8 18 的垃圾鬥垃圾組合。

家維做唔到黃埔啦,但九龍塘內街都係得學生客,佢地對腳行到去界限街,唔想行 7B 轉 8 / 18,甚至 7B 信用街落車行落家維邨,都唔係唔得。

8A 一路存在意義都係金德去黃埔啦,點都改唔走黃埔啦

抗議962B重組
還我962全日服務