hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 新區繁忙時間巴士路線改善方案
返回列表 發新帖
開啟左側

新區繁忙時間巴士路線改善方案

238X 發表於 2007-6-29 23:01 | 顯示全部樓層

原帖由 china 於 2007-6-29 21:46 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

而不是找一些藉口幫九巴掩飾!

請問呢度邊度出現過幫九巴掩飾既言論?
一個現象解釋到唔代表係正確 / 應該啊。
推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
053h4 發表於 2007-6-30 23:39 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2007-7-1 01:14 | 顯示全部樓層
睇左之前既文,竟然有人說33A唔加班的話搭紅小?

不過紅小都清唔到班客喎!加埋的士都唔得呀!

咁33A加班是必然應做的事!

巴士是公共事業,怎可以(假如)這條線沒錢賺便做得差、或者不做?

重建後葵涌村成為全港最大的屋村,

可是交通卻比石圍角這個小村更差(45mins都無車! ),完全不合理!
238X 發表於 2007-7-1 01:36 | 顯示全部樓層

原帖由 石頭 於 2007-7-1 01:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

怎可以(假如)這條線沒錢賺便做得差、或者不做?

偏偏九巴 (甚至新城亦然) 就係用呢種思維諗野。

聽日要上堂,去唔到遊行,
但我希望有人整個大橫額,標題為:

九巴無恥,服務劣等,縱容小巴坐大

或者

九巴保守、政府保鐵,官商勾結

(標題以下內容可根據事實隨意加入)

係七一遊行拎住行,話俾全港市民聽:
九巴服務有幾差!

推文或跟推文者帖,一律舉報,不作通知
Quanta 發表於 2007-7-1 09:44 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2007-7-1 01:14 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif
重建後葵涌村成為全港最大的屋村,

我不太清楚葵涌邨的情況, 但好奇想知道佢有幾多座、估計有幾多人口?
據我所知逸東邨有廿多座, 秀茂坪邨有 18 座
石頭 發表於 2007-7-1 11:42 | 顯示全部樓層
原帖由 Quanta 於 2007-7-1 09:44 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我不太清楚葵涌邨的情況, 但好奇想知道佢有幾多座、估計有幾多人口?
據我所知逸東邨有廿多座, 秀茂坪邨有 18 座

理論上葵涌村為全港最大,

逸東因為分左(一)、(二)村所以分開左計,

但同秀茂坪比就真係唔知,因為都未起好;

不過咁,葵涌村重建前有42座,只係俾左1-2座做葵馥苑,

秀茂坪重建前有45座,但有17座比左曉麗苑,

咁計葵涌村重建完成後理應比秀茂坪大及多人
toby13031990 發表於 2007-7-1 16:29 | 顯示全部樓層

原帖由 JU2541 於 2007-6-28 20:10 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

我幾時有亂開線 ... 我亂開線既話就唔止「亂開」咁少啦
作為一個新屋村...繁時差唔多 20 分鐘一班係可以接受既 ..
不如試下將你樓下條 69M / 69X 試下囉 ..仲要部部爆 ..

長洲係糟糕呀 .. 但係點可以同我建議既野 ...

其實我都支持33A加密班次,

33A無論是繁時或非繁時都總是人頭湧湧,

不過運吉的保鐵政策和 "紓緩" 交通擠塞的措施,

令運吉加班產生障礙,

情況如過海線307一樣,

繁時例牌頂閘飛站,

非繁時也坐了超過八成.
053h4 發表於 2007-7-1 20:55 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2007-7-1 22:34 | 顯示全部樓層
原帖由 石頭 於 2007-7-1 11:42 發表 http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/images/common/back.gif

理論上葵涌村為全港最大,

逸東因為分左(一)、(二)村所以分開左計,

但同秀茂坪比就真係唔知,因為都未起好;

不過咁,葵涌村重建前有42座,只係俾左1-2座做葵馥苑,

秀茂坪重建前有45座,但有17座比左曉麗苑,

咁計葵涌村重建完成 ...

少許離題一回:

據房委會網頁資料:
秀茂坪邨有12,310個單位,11,912個住戶,認可人口為38,833人。

葵涌邨有11,759個單位,11,740個住戶,認可人口為32,990人。

網頁上葵涌邨資料未計安葵樓及樂葵樓(即葵馥苑),但兩幢樓宇合計只得
700個單位,就算計及葵涌工廠大廈重建項目,相對秀茂坪邨現在仍有四幢
新和諧一型興建中,最終應會是秀茂坪邨單位數目及人口比葵涌邨稍多。