hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [$2政策想改?]兩元長者乘車優惠推逾十年 當局籲善用公帑 ...
開啟左側

[報刊新聞] [$2政策想改?]兩元長者乘車優惠推逾十年 當局籲善用公帑...

shakugan2005 發表於 2022-9-12 01:21 | 顯示全部樓層

阿偉 發表於 2022-9-11 22:21
應該分級制
2蚊可以搭7蚊以下車程
3蚊可以搭7蚊至10蚊以下車程

咁複雜做咩, 巴士公司已於九十年代向65歲或以上長者提供半價優惠(啟德機場巴士路線除外)啦喎
siupy 發表於 2022-9-12 03:28 | 顯示全部樓層
tina 發表於 2022-9-11 22:55
分級唔係唔好
係拖累埋一班本身真係坐長途車嘅老人家咁解

其實最簡單,所有交通工具,巴又好,鐵又好,船又好
$9.9以下免費
$10以上25折

每日限10程
交通津貼$400以上回1/3 改成100以上回1/3 (限老人家/傷殘人士)

就唔會點拍拖累埋真係坐長途車
例子1.老人家A,逢星期一到五都要元朗來回深水埗買餸兼湊孫逢星期六968+18來回北角去探朋友
逢星期日搭輕鐵去飲茶

現在一個月車費: $2 x ( 10次 + 4次 + 2次)x 4星期  = $128

將來車費:$15 x 0.25 x 24 + $24.7 x 0.25 x 8 = 90 + 49.4 = 139.4 - 13.1 = $126.3

一個月都係多$11.4
例子2.傷殘人士住長洲,一星期有六天要長洲搭高速船+780去柴灣返工
現在一個月車船費:$2 x 4次 x 24日 = $192

將來車船費:$20.3 x 0.25 x 2 x 24 = 243.6 - 47.9 = $195.7

仲有$10以下免費仲真正幫到有需要的老人家
好多拎綜援可能真係2元都唔捨得用
唔太遠都寧可行,依家短途車免費,佢地可以去搭

shakugan2005 發表於 2022-9-12 04:15 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2022-9-12 03:28
$9.9以下免費
$10以上25折

例子1係唔會發生, 老人家係元朗搭968往港島方向, 元朗輕鐵總站前就會落車

例子2更加唔會發生, 要返工既傷殘人士唔會住長洲返柴灣, 而係好日都唔會離開長洲

咁搭既極有可能係非合資格人士拎左張卡去搭, 要認真調查以防有人非法使用優惠就真
又加價 發表於 2022-9-12 07:30 | 顯示全部樓層

老實講,諗到叫市民善用公帑嗰個都忽上腦嘅

錢又唔係我嘅,做咩要幫你慳?要善用公帑咪自己諗辦法慳住洗囉

我叫你慳啲洗,唔好亂買玩具同起埋啲冇用嘅野你都唔聽啦

評分

參與人數 6aPower +9 HugeC +34 收起 理由
S3BL448-CTB2289 + 1 + 5 精闢見解
nwfb1001 + 5 + 6 英雄所見略同
Lawliet + 1 + 10 精闢見解
GM + 1 精闢見解
Happypig375 + 1 + 10 精闢見解
12Lane + 1 + 2 精闢見解

查看全部評分

中文係「改善」,蝗語先叫「優化」。
kitarolo 發表於 2022-9-12 08:33 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2022-9-12 03:28
$9.9以下免費
$10以上25折

兩個例子都好大謬誤
(1)格硬放多一程港島18入去
嚟營造新制度下一加一減後所增
的費用並不多(2)渡輪更加不存在
長線短用,長洲甚至係唯一選擇。

我又舉過例子,現時60+就業可以
話係常見,純粹乘E22C來往東九與
機場,新制下增加嘅開支唔低,有人話
既然是就業人口就唔好計較,講真喺度
驗污水、圍執強檢大廈與陰性者(逾95%)
被浪費時間檢測,一個月都未必止2700萬。
12Lane 發表於 2022-9-12 08:45 來自手機 | 顯示全部樓層
阿偉 發表於 2022-9-11 22:21
應該分級制
2蚊可以搭7蚊以下車程
3蚊可以搭7蚊至10蚊以下車程

你呢個都係兩蚊優惠,係每程車慳兩蚊。
MCMoore 發表於 2022-9-12 10:09 | 顯示全部樓層

呢啲有限數,做少幾次PCR,run少啲隔離嘢都喺返度
利申返工搭嗰架車好多兩蚊買餸客

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +1 收起 理由
cwsj2003 + 1 + 1 精闢見解

查看全部評分

HV7025 發表於 2022-9-12 11:34 來自手機 | 顯示全部樓層
一邊叫人搭番短途車,另一邊大量短途線連20分一班都失守,甚至見30分以上,呢度啲人加多兩句“都唔多人搭,cut得合理呀”,唔肯等廿幾三十分班嘅車,就又係乘客嘅錯
12Lane 發表於 2022-9-12 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2022-9-12 11:34
一邊叫人搭番短途車,另一邊大量短途線連20分一班都失守,甚至見30分以上,呢度啲人加多兩句“都唔多人搭, ...

講到巴士迷喺道是旦噏好似有能力改變巴士線咁樣。
Cut短途線真係唔緊要架,長途線比番分段收費先得㗎。個個國家都做到,唔知點解道係香港咁「特別」唔可以將人少路線長線短用善用資源。想快又唔搭鐵,搭巴士又嫌短途客拖慢車程,有時巴士迷邏輯都幾矛盾。
tommy14D 發表於 2022-9-12 12:10 來自手機 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-9-12 12:07
講到巴士迷喺道是旦噏好似有能力改變巴士線咁樣。
Cut短途線真係唔緊要架,長途線比番分段收費先得㗎。個 ...

依家三個區都有短途機啦,只係九巴做事太慢