hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 「石門轉車站」- 馬鞍山, 西貢路線相互轉乘 ...
開啟左側

「石門轉車站」- 馬鞍山, 西貢路線相互轉乘

shakugan2005 發表於 2022-9-16 03:12 | 顯示全部樓層

FD5410 發表於 2022-9-15 21:48
烏溪沙去九龍城,
正路都會搭 89D 去大老山轉 85X
又快d又平d

佢叫濱景花園做轉車站已經好過將亞公角叫做轉車站嫁啦, 依家都仲有可能飛亞公角, 而又平又快出大老山隧道果架叫做286M(不過已經變左有緣人服務)

流星☆雨 發表於 2022-9-16 03:13 | 顯示全部樓層
ate214 發表於 2022-9-15 13:40
如果呢個優惠用當前分段計
非繁開86S既呼聲應該會大幅減少

參考「烏溪沙前往九龍城」40X轉85X例子,相信係以當前分段計

倒不如86K往沙田全日行源禾路,只保留返馬鞍山行大涌橋路
上繁往沙田取消86S,加班俾86K;放學時段先開86S經源禾路疏導學生

受影響乘客可以用「轉車站」轉284或299X;富豪麗豪去沙田(站)可以搭284/299X/(89X)
趕客路上 理_得你
流星☆雨 發表於 2022-9-16 03:15 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2022-9-15 14:46
https://www.kmb.hk/lib/Shek%20Mun%20interchange.pdf 單張有提38B

單張提及部份只係講停站位置
但轉乘網絡圖同涵蓋14路線都冇包括過38B、49X特,甚至281B

趕客路上 理_得你
shakugan2005 發表於 2022-9-16 04:23 | 顯示全部樓層

流星☆雨 發表於 2022-9-16 03:13
參考「烏溪沙前往九龍城」40X轉85X例子,相信係以當前分段計

倒不如86K往沙田全日行源禾路,只保留返馬 ...

如果取消86S, 得出黎既結果只會係86K唔會加班
JH_LE4612 發表於 2022-9-16 06:22 來自手機 | 顯示全部樓層
魔雪巴士頻道 發表於 2022-9-15 21:31
然後又會有條“99A”食咗大部分客

將299X改成78K,成件事變得好合理。一條99做區內,可以整99A短棍。299X做沙田接駁,再加條299A做短棍,就算啲咩X89D 87E拉唔到入去,淨係加埋白石自己都夠將馬鞍山拆二,當然恆耀嘅班次就...用轉車站啦去。
S3bl430 發表於 2022-9-16 09:03 | 顯示全部樓層
TYChow 發表於 2022-9-16 02:27
需知道81C係總有一班流水客係由馬鞍山搭出去大圍,如果你將81C改咗去白石角,咁馬鞍山啲人搭乜?唔怕有人 ...

最有可能"柴台"果個容已完已經辭左職,
81C係總有一班流水客係由馬鞍山搭出去大圍

有屯馬線囉
如果81C持續減班,依班流水客係有機會改搭屯馬線

而白石角經獅隧出九龍已經有271B,咁271B嘅「銀碼」大啲,定係81C嘅「錢碼」大啲?

81C要經沙田大圍囉,
基本上是一條特快線和一條特慢線的分別

錯字連篇
AVW28 發表於 2022-9-16 09:21 | 顯示全部樓層

hon_son_wilson 發表於 2022-9-15 21:46
40X要撤出源禾路仲要問過瀝源禾輋先,
同埋,如果成為源禾路唯一馬鞍山路線的85K可以加密班次會更好。
...

咁又係!
第一、48P和48X要經沙中總站,比40X慢最少5分鐘上落城隧。
第二、源和路會無車去馬市打後既錦英苑至烏溪沙、無左恆耀安快車(85K要行77區、810難上車)。

雖然我唔太贊成用長途車做短途客,但既然九巴肯位位收多$3做沙田區內、葵涌方向既沙田區內客又肯比多$3、源和路居民又唔介意補錢或比多$1.1,
難聽d講:「一個願打、一個願捱」,呢個「結」應該好難解。

btw, 我唔要求85K做返繁時5分鐘一班車,但都唔好繁時10分起跳、非繁15+先開一班囉!
LL3850
AVW28 發表於 2022-9-16 09:31 | 顯示全部樓層
HR1377 發表於 2022-9-15 17:12
第一城有88R與900有衝突

濱景有680做灣仔、中環一帶,就算善水得半條680有機會反對

680係2005年起已經金鐘止步,同111既BBI其實都唔係好多人用。
第一城人去中環灣仔,我點解唔搭88R?人地88R中途無乜站,88R去到灣仔時,架680可能仲係天后、甚至北角咋!

680個情況,馬鞍山人係中環至灣仔走,唔係搭鐵就681,頂多得北角返馬鞍山既人睬佢,不過唔好忘記680去到北角仲要同682分客(尤其港運城和健威一帶),682尾站係電照街,同680北角尾站相隔唔夠3分鐘步程。

至於900、甚至上面有人講981P拉落大涌橋路,我無意見。
不過咁,981P係有分流980X既作用,雖然而家呢個作用細左。(起碼恆安、頌安可以叫兩飛)
btw,點解唔係980A度落手呢?縱使走線好唔開胃。
LL3850
AVW28 發表於 2022-9-16 09:39 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2022-9-16 03:12
佢叫濱景花園做轉車站已經好過將亞公角叫做轉車站嫁啦, 依家都仲有可能飛亞公角, 而又平又快出大老山隧道 ...

要平都仲有條85M,雖然而家都要等15+先有一班車,係九龍個服務範圍比286M更大。而家我由馬鞍山去新蒲崗都未必會死等85M,送車尾既話,多數搭89D係彩虹落車行返過新蒲崗。
LL3850
kwn1029 發表於 2022-9-16 09:43 | 顯示全部樓層

FD5410 發表於 2022-9-15 21:48
烏溪沙去九龍城,
正路都會搭 89D 去大老山轉 85X
又快d又平d

烏溪沙 - 恆安已經係屯馬見了
89D 開 8-12, 85X 開 15-20
搭得 89D 轉 85X 應該得利安/錦英客
如果唔係我唔會冒呢個大老山送 85X 車尾, 等 15 分鐘/轉 75X 既風險
馬市至沙田醫院客, 唔近鐵既可能會一程過 85X 既
但近鐵不了, 客已經用腳投票

89D 烏開到去沙田醫院, 條鐵已經到顯徑
仲有得任揀位坐, 仲要一程過, 多果兩蚊點會唔捨得比

只要係近條鐵, 馬鞍山-九龍城/土瓜灣巴士打唔贏屯馬的了
除非利安/錦英有 85X 啦

請時刻保持感恩及包容的心