hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) A34 VS E33P 兆康/欣田往機場車程
開啟左側

[經歷分享/報告] A34 VS E33P 兆康/欣田往機場車程

groom1002 發表於 2022-9-28 00:02 | 顯示全部樓層

tony223 發表於 2022-9-26 23:23
其實只要A33X/A34對調總站同埋E36用洪福上落元公,已經可以cover晒成條青公之餘同時比到佢地有合理車程往 ...

如果A36行返屏山 is so exciting, 經洪天路上公路,同E36聯合班次,不過A36元朗段係好長好長, 需設A36P 錦上路站>機場取代原有特車, 班次 0710 0740,停元朗公園上公路,屯赤後依次序,HZMB>1號客運大樓>民航處總部(只適用於星期一至五0710班次)>國泰城>GTC
fly831 發表於 2022-9-28 00:12 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-9-27 18:59
上一次非繁忙時間搭,E33P只係行先幾分鐘,但A34只能勉強叫平手到機場。即A34在區內真的很慢,對於頭段乘 ...

我唔知師兄係咪真係咁好彩, 經常都見到大興圈冇客
但我自己呢個月搭過兩次1805嗰班洪水橋起步, 最多人既站係盈豐園同翠林, 各多過5個, 反而良田兩站只係0-2個
就算係早繁七點幾, 大興圈三站加埋都起碼上到廿個
客量好差? 真心唔覺

我認同A34由洪水橋起計係好。很。慢, 洪水橋到大興講緊已經起碼七個字
但由A33X定A34做藍地洪水橋其實分別不大, 去到屯赤口都係接近一個鐘

根本元祖版A33P屯門段走線就最靚仔, 係長勝認為唔夠客啫

最愛猛男
groom1002 發表於 2022-9-28 00:15 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-9-27 10:34
A34我未搭過全程,但聽咁多位版友分享,洪水橋用佢往返機場要一個多小時應該走唔甩。
A37尾站直出又真係 ...

屯赤開通第1工作日,有線/網友有測試A34有幾快到1號客運大樓有線 0825開,用58分鐘
網民 0935開,用55分鐘

groom1002 發表於 2022-9-28 00:43 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-27 18:20
睇App A33X由富泰去屯赤轉車站要32分鐘
A34洪水橋去轉車站要50分鐘
但洪水橋去兆康路要17分鐘

kmb app 行程計算係咪跟Google map? 如果A34搬總站大致一樣
 樓主| arfung 發表於 2022-9-28 10:20 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-9-28 00:12
我唔知師兄係咪真係咁好彩, 經常都見到大興圈冇客
但我自己呢個月搭過兩次1805嗰班洪水橋起步, 最多人既站 ...

多謝師兄分享,如我所提及,始終搭乘時間不同,可能見到的人潮分佈也有不同。

平時屯門西北往機場/東涌方向,上繁過後的日間時分,普遍E33P會行前A34約8-10分鐘,自己一般見車就上,的確不多機會坐到A34。
加上觀感上A34行車路線尤其屯門區內頗重口味,個人不會刻意去搭(除非剛走E33P/遊車河),所以偶爾搭中一次就分享一下情況。

純粹思考週邊地區:澤豐有A36/E36A超特快,大興近石排/建生近寶怡或盈豐有E33P,屯門站/新墟V-City有A33X;
A34兜大興圈主力客群係大興花園一帶?

路線的走線已定,明白機場線要盡量兜路停站接客,只係呢個距離(屯門和機場)坐去到洪水橋那邊的頭站,真的耗時耐得有點誇張。
懷念以前一代A33P直出,比$27.7都抵玩,屯門市中心/藍地鍾屋村 真係夠「快」!(現在得番紅橋有得用A36代替)

GD1570 發表於 2022-9-28 10:37 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2022-9-28 10:20
多謝師兄分享,如我所提及,始終搭乘時間不同,可能見到的人潮分佈也有不同。

平時屯門西北往機場/東涌 ...

A線有時好難只以客量去定斷應該行邊唔應該行邊。

始終A線本身嘅目的唔係FOR通勤客為主,
要考慮嘅反而係前往機場嘅方便性,
所以會發現點解A33會兜到去轉車站做總站之餘,
仲要喺掃管笏都未完全發展時就已經要入去行大運...

E33P對大興邨未必係好吸引。
因為大興南站嗰幾座行過去搭E33P都有啲遠(返嚟就更加啦),拎住篋就更麻煩,
更加唔講18:00已經尾車了。
反而A34對佢嚟講係更加有用途。

我認同A34兜大興區真係好慢...
正如某日黃昏我喺盈豐園等車,960早258D兩分鐘到。
當258D去到大興體育館埋完站時,960亦喺相反方向埋緊大興體育館站,
所以你可以睇到個數據係幾慢。
(一般盈豐起計,埋完樂生樓站大約係7-9分鐘)
當然,依個例子我個人都覺得有少少極端,
但亦可以睇到如果順燈加無乜客的話,960走線可以快258D走線好多。
你有你可愛,我有我好笑。
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-28 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2022-9-28 10:37
A線有時好難只以客量去定斷應該行邊唔應該行邊。

始終A線本身嘅目的唔係FOR通勤客為主,

翠林有支獨立燈左轉,自然好過橋底等燈
你掉轉往屯門方向計就冇咁大分別,甚至258D快返過960
fly831 發表於 2022-9-28 16:51 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-28 16:21
翠林有支獨立燈左轉,自然好過橋底等燈
你掉轉往屯門方向計就冇咁大分別,甚至258D快返過960 ...

仲有960建生方向, 石排頭路右轉鳴琴路嗰支燈, 可以一停就5分鐘
相反出九龍方向有輕鐵過就即轉
所以快D係好正常
最愛猛男
ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-28 17:42 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2022-9-28 16:51
仲有960建生方向, 石排頭路右轉鳴琴路嗰支燈, 可以一停就5分鐘
相反出九龍方向有輕鐵過就即轉
所以快D係 ...

呢支燈又係極品
連放幾架輕鐵都唔會放鳴琴路北行直行同石排頭路右轉鳴琴路
最衰入山景總站冇獨立燈,明明鳴琴路北行同石排頭路右轉鳴琴路都唔會同輕鐵路軌相交
 樓主| arfung 發表於 2022-9-28 18:23 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2022-9-28 17:42
呢支燈又係極品
連放幾架輕鐵都唔會放鳴琴路北行直行同石排頭路右轉鳴琴路
最衰入山景總站冇獨立燈,明明 ...

其實呢支燈真係好重口味,不知道地區人士多年來有沒有反映,不合理的程度和景峰路口有得揮,但石排呢個路口輕鐵班次密好多影響極大...

坐過幾次K58經過呢度,南行和北行的感覺都有分別,北行耐不放車,下繁有時真係塞得很緊要,去到山景邨另一個路口... 等兩轉燈隨時要更十分鐘。

山景總站左轉如果有獨立燈,都要搞埋右轉入石排頭路(阻住對面線), 只得鳴琴路直行沒有阻住輕鐵。