hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署計劃擴建屯門公路轉車站
開啟左側

[報刊新聞] 運輸署計劃擴建屯門公路轉車站

S3BL343@66 發表於 2022-10-8 10:29 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2022-10-8 10:15
其實 66X 同 67X 對調旺角總站後,66X 係一條可以直接飛走屯轉的路線。

另外 60M 其實要諗 260C 服務時 ...

抽走66X? 大興靠條66M真係多謝哂。依家最塞都係朝早九龍方向,咁咪抽走哂960/1/2系既特車加P960。960再撥少少資源去堆特車度,起載車唔好係轉車站度煲客。至於屯門方向,屯公無炒車就唔會點塞啦。
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-8 16:16 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2022-10-8 10:29
抽走66X? 大興靠條66M真係多謝哂。依家最塞都係朝早九龍方向,咁咪抽走哂960/1/2系既特車加P960。960再撥 ...

大興仲有258D同960去轉車站嘅
當然冇66X咁平,同960唔同站
同埋大南街都叫做有獨市位

不過57M/58M/66M/67A仲有空間執
個人認為住宅區段應該大概至少同站有兩飛去轉車站(如果一飛密到58M咁樣又夠嘅)
DC3938 發表於 2022-10-8 17:48 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2022-10-7 22:20
屯門工廠區?果條係57M 66M 258D

60M屯門沿路有60X 61X 263 961

唔該解決一下港島,尖沙咀,沙田,九龍城去屯碼,掃管芴一定要轉車的方法?
LN9267 發表於 2022-10-10 12:51 | 顯示全部樓層

TD除了說這份文件外,亦說屯轉最繁忙的時間是0750-0830,下雨就人流慢一點,正就全部停屯轉的路線審視,看哪些可以不停轉車站。交運會主席建議962不停轉車站,取消落客站,讓巴士直接落客及上客。TD擔心這樣做的話人潮會相撞,減慢上車進度。

城巴説明因爲他們的站位鄰近落客站,其他巴士公司的車排隊落客,令城巴的車也要跟著排隊,希望轉車站多了站位後,城巴可以有多一些站位使用。

議員問54區巴士開了,對屯轉的影響有多大,TD說城巴50、55、950、67A班次有限或者不頻密,因此影響不大,同時說計劃這個月開955。城巴説54區入伙進度慢,會在適當時候加強服務。

城巴真的很搶口,新界就這麽進取,另一方面就天天折磨港島乘客,就看看54區全部入伙後,50、55、950、955會這麽樣。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
stevechau 發表於 2022-10-10 13:27 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2022-10-7 18:13
轉客車站班客得帳面上密車有鬼用
轉車站等車就係時間,轉車站塞出塞入就唔係時間?
轉車客咪一樣同全世界 ...

我先表明當年從一開始我就係極度反感興建轉車站既少眾
因為我知人性一定係會想自己常搭果架就飛, 但自己想轉&用既線又會想佢地入晒~
咁點平衡所有乘客既人性?? 根本就不可能, 所以我一早就睇穿呢個老問題而講明呢個轉車站係唔應該存在的~
就算一邨一線都寧願好似村巴線咁繼續玩兩繁單向就算~

只係當年大部份居民見到多左車轉, 巴迷見到起轉車站就覺得頹線任CUT, 車輛資源可以任調去賺錢加密而狗衝
(請原諒小弟既形容比較粗俗, 當年起轉車站既討論一起, 唔少人都真係姣婆遇著脂粉客, 腿張開任上咁款)
但有利就有弊!唔係所有全日線入轉車站, 咁就做唔大&做唔好個轉車站, 呢樣野唔應該需要被解釋, 而係一講就要明既道理黎~
繁時花時間塞入去轉車站, 呢個就係興建及使用轉車站既成本, 係所有乘客都應該共同承擔既成本黎~
重疊就唔入?? NO, 重疊都必須要入, X線M線都必須要入!你唯一可以做既係減少區內外重疊令D線可能更加有用好用~

要搞走D班次甚至路線去比部份甚至大部份乘客去快, 咁當日就唔應該去興建及使用轉車站, 正宗係起左都唔應該踢線入去停~
一個銀仔只有兩面, 你就只能去揀其中一面, 而揀完之後既後果就要承擔!
而今日轉車站係繁時要塞入去就係必須承擔既結果~

帳面密車有鬼用?? 無論帳面定係實際密車, 只要唔收車就好Q有用!
唔理要唔落車既全程客定係轉車客, 塞入去係要十幾分鐘ga喇, 全世界硬食咪硬食囉, 鬼叫當日揀左要轉車站~
所以你問我點玩的話, 繁時開返晒之前D晨早特別線, 全面從正線全日線抽車去做, 而唔係要全日線飛起個轉車站唔玩~
呢個問題我用同一個LOGIC問就收得皮, 快車有鬼用?? 比一個鐘一班你咪又係唔搭~

只要仲有全日線唔入轉車站, 任何理論及logic指向都會係與興建及使用轉車站既LOGIC本末倒置左~
咁就只係為一班人而犧牲另一班人, 你地自己內部打掂交未??
stevechau 發表於 2022-10-10 13:33 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-10-7 19:03
而家話全部車飛咩? 剝走直飛車係反而剝奪乘客選擇權呀自私

所以更加應該全日線全部都唔好飛站, 而家都仲未做到~你唔係果度落車, 就唔比人係果度落既?? 點解想入轉車站要揀車/揀線/揀班次坐丫?!
所以唔剝走直飛車其實同樣地係剝奪緊所有乘客既選擇權&使用權呀自私

咁想飛轉車站, 叫巴士公司再加車入黎開返晨早特別村巴線囉~
非全日線唔停轉車站我無意見ga, 我可以當係非專咁看待ga~
即係58P唔入站我好OK ga, 但58X係絕對唔可以唔入, 因為呢兩條線既身份唔同~

你要記住, 你坐既巴士係大眾繁體運輸專利交通工具, 要serve既係同時用/唔用轉車站既人~
而唔係單單每日坐果一兩班巴士就嘈嘈閉既小眾~
stevechau 發表於 2022-10-10 13:39 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2022-10-8 01:03
而家問題就係九巴特別線完全唔夠。
轉車站問題講緊都係最繁忙果一個鐘發生,主線拆幾班車出黎飛站已經好 ...

其實特別線點會唔夠丫, 唔肯用黎開返線怕麻煩啫~
君不見以前出油尖旺既晨早特別車, D線多到個站牌擺到密密麻麻都唔夠用呢~
stevechau 發表於 2022-10-10 13:42 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2022-10-8 08:52
其實係要宣傳,隧巴本身都有反白/框起個牌特車,鐵巴都玩緊

同埋又唔好太高估轉車站依賴,佢哋buy還Buy ...

但又都係果句, 唔係條條線有, 咁就永遠唔會公平/持平~
例如點解58X只係人多就唔入, 但59X仲係爆瀉都一樣要入?!
所以58X反而係當日開左既一個極壞先例黎, 只係而家多左人想自私D唔同就習非成是

但呢個供求問題並不應該靠有全日線飛站去做, 而係繁時單向既村巴形式咁去做~
S3BL343@66 發表於 2022-10-10 13:45 來自手機 | 顯示全部樓層
stevechau 發表於 2022-10-10 13:42
但又都係果句, 唔係條條線有, 咁就永遠唔會公平/持平~
例如點解58X只係人多就唔入, 但59X仲係爆瀉都一樣 ...

58M搞得掂咪唔洗58X入,59M搞唔掂又唔行湖景路咪要59X入囉
stevechau 發表於 2022-10-10 13:47 | 顯示全部樓層

DC3938 發表於 2022-10-8 17:48
唔該解決一下港島,尖沙咀,沙田,九龍城去屯碼,掃管芴一定要轉車的方法?

er......呢班客唔好咁"自私", 放返D班次出去比人免塞飛站啦
你地係轉車站望住條岩方向既線飛站, 有D人有得快, 你地應該因為你地自願犧牲而感到驕傲
淨係你地係轉車站等多陣就係你地值得既獎賞喇