hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗 ...
開啟左側

屯門-紅磡全月通經尖沙咀/尖東站乘車發現有bug, 收多咗錢

lzengalau 發表於 2022-10-16 10:26 | 顯示全部樓層

"港鐵無考慮 獨立兩程平過一程嘅情況?"
原來樓主一直誤導人...
大學>尖東5.4(月票接駁75折)+尖咀>堅城13.6(嘔番月票接駁75折出黎, 純補差價)=19(本身原價).
如果無月票效應但照一程計, 事實係 大學>尖東10.1+尖咀>堅城8.9(純補差價)=19.
而無月票效應兼兩程獨立, 事實係 大學>尖東10.1+尖咀>堅城12=22.1 (>19).
何來濫收(8.9 vs 12)? 何來獨立兩程平過一程(19 vs 22.1)?
講到底一直喺度搏大霧, 明明程車唔受月票效應無接駁優惠, 仲想食兩家茶禮(月票接駁折頭(1.9)+所謂濫收回水(1.6)), 不知所謂!
推介: http://www.lrticsc.hk
 樓主| timewater 發表於 2022-10-16 10:47 | 顯示全部樓層
lzengalau 發表於 2022-10-16 10:26
"港鐵無考慮 獨立兩程平過一程嘅情況?"
原來樓主一直誤導人...
大學>尖東5.4(月票接駁75折)+尖咀>堅城13 ...

如果我想收兩個茶禮,就一早紅磡出站再入站嘅

我根本喺尖東有嘢做,做完先去堅城
第一程 係全月通優惠價,理論上之後我搭第二程車嘅任何車稆,票價一定唔可能會超過收費表嘅價。
 樓主| timewater 發表於 2022-10-16 10:49 | 顯示全部樓層
6516 發表於 2022-10-16 09:55
你可以覺得規則唔合理
但你無睇清楚規則就唔代表係bug
而你買得月票就即係你已經接受左"你認為唔合理嘅規 ...

全月通細則無 尖沙咀/尖東轉車嘅條文。
 樓主| timewater 發表於 2022-10-16 10:52 | 顯示全部樓層

1181174166 發表於 2022-10-16 09:48
「但當個兩程車費總和少於一程車,係咪要拆返開兩程車先合理」

不,月票原意係乘搭某路線,於沿線車站出 ...

因為尖沙咀/尖東係月票涵蓋範圍

如果月票客要拎著數,大學去堅城 經紅磡出閘再入閘已經做到,唔使搞咁多嘢
eternalflame 發表於 2022-10-16 10:54 | 顯示全部樓層
樓主係呢度出晒名嘅西客,大家仲有時間同佢慢慢計?
aaron 發表於 2022-10-16 11:57 | 顯示全部樓層
timewater 發表於 2022-10-16 10:52
因為尖沙咀/尖東係月票涵蓋範圍

如果月票客要拎著數,大學去堅城 經紅磡出閘再入閘已經做到,唔使搞咁多 ...
屯門-紅磡全月通加強版: 適用於屯馬綫(往來屯門至紅磡站)、輕鐵、港鐵巴士及指定接駁服務;
尖沙咀站 從來不是 全月通加強版適用範圍
此Post已完。

評分

參與人數 1aPower +5 收起 理由
AVBWU291 + 5 收費系統專家一句收人皮!

查看全部評分

火車遲遲未到站
hkboy8642 發表於 2022-10-16 12:22 | 顯示全部樓層

但港鐵當係同一個站處理,我試過尖東站/尖沙咀出半個鐘內入返同一個站都係當一程計,同埋都有75折
 樓主| timewater 發表於 2022-10-16 12:31 | 顯示全部樓層
aaron 發表於 2022-10-16 11:57
尖沙咀站 從來不是 全月通加強版適用範圍
此Post已完。

如果尖沙咀站不是全月通適用範圍
咁收$12.5 我都啹D

而家收$13.6, 即係 大學去尖東呢程車無得$5.4
 樓主| timewater 發表於 2022-10-16 12:39 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2022-10-16 10:54
樓主係呢度出晒名嘅西客,大家仲有時間同佢慢慢計?

咩係西客?

尖沙咀去堅城收多於原價$12.5 而反映收費系統有問題就係西客?
指出個別車程存在收費陷阱就係西客。

全月通條款完全無講有關尖沙咀/尖東站嘅條文
而尖沙咀/尖東30分鐘條文原意係確保人喺尖沙咀轉且係跟入站同最終出站係收返價目表

但如果兩程價錢總和平過一程價錢,收返較貴價錢就唔合理。
因為合理嘅人完全無理由等30分鐘先搭車,或者用第二張八達通

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
tomy2001 + 1 + 10 你要預咗,呢度d人回覆會好冇家教。.

查看全部評分

1181174166 發表於 2022-10-16 14:51 來自手機 | 顯示全部樓層

timewater 發表於 2022-10-16 12:39
咩係西客?

尖沙咀去堅城收多於原價$12.5 而反映收費系統有問題就係西客?

係呀係呀
全月通條款都無講不準飲食

全月通一早講咗只包車程始/終指定車站,而行程指南亦有條款寫明30分鐘內計一程,你有乜嘢做各下自理