hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳施政報告提興建交通博物館
開啟左側

[報刊新聞] 傳施政報告提興建交通博物館

da93 發表於 2022-10-17 02:38 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2022-10-16 22:40
政府搞有官方做後盾算係唯一好處
好似海事博物館唔係官方搞
轉型撥個位做餐飲即係原有模式做唔住

好簡單咋嘛,鐵路博物館由康文署管理,我記得大埔區議會有講過希望擴建鐵路博物館,但康文署當時俾左個室內場嘅建議出黎,咁你叫區議會點接受?
去到12卡車退役,大埔有區佬提出建議將呢d車廂存放於大埔海濱公園,果陣01都報導過,後來亦不了了之。

就算官方攪,官方可以點攪,個政策可以點寫先係重點。

都未計搵地、撥款等問題。

而且,做得呢d歷史保育動作,最大潛台詞其實又係講重振旅遊業,要重振嘅,不如實實在在應對番防疫政策,以至探討番海洋公園、郵輪碼頭、迪士尼二期用地、展覽業發展、同埋點樣彌補冇左珍寶海鮮舫所帶來嘅損失好過。
魔雪巴士頻道 發表於 2022-10-17 02:42 來自手機 | 顯示全部樓層
直接改建舊紅磡站可能仲簡單
da93 發表於 2022-10-17 03:00 | 顯示全部樓層
魔雪巴士頻道 發表於 2022-10-17 02:42

官方難以插手

就算係港鐵自己做,都要問過九鐵,更何況政府需要向兩間鐵路公司取得同意,而且,交通博物館可以涉及嘅範圍廣泛,亦都唔係巴士迷諗得嘅巴士同鐵路咁少。

紅磡站係咁易攪嘅咁樣九龍城碼頭咁大座汽車渡輪遺址豈非更易做?反正果度直頭係政府收番。
noname617 發表於 2022-10-17 07:04 來自手機 | 顯示全部樓層

魔雪巴士頻道 發表於 2022-10-17 02:42

舊紅磡站唔係改左做泊車場咩?
kay 發表於 2022-10-17 07:12 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-17 02:38
好簡單咋嘛,鐵路博物館由康文署管理,我記得大埔區議會有講過希望擴建鐵路博物館,但康文署當時俾左個室 ...

振興經濟就真
起碼有出無入

不過參考海事博物館常規展覽方法

似乎都係擺D模型然後講下歷史
擺幾個引擎
整個VR扮渣巴士/鐵路/飛機
呢類
世界很簡單 人類很複雜
KG1428 發表於 2022-10-17 08:00 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-17 03:00
官方難以插手

就算係港鐵自己做,都要問過九鐵,更何況政府需要向兩間鐵路公司取得同意,而且,交通博物 ...

反而建議由 新鴻基 作牽頭
(九巴背後係新鴻基)

話掂新鴻基在馬灣有個挪亞方舟公園,由新鴻基注資建立 交通博物館 不見有大問題

仲有港鐵物業管理,同新鴻基一齊搞 交通博物館,再在上面起樓/商業中心/購物廣場。會有更好效應。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
tomy2001 + 1 要命名為『厹博物館』

查看全部評分

da93 發表於 2022-10-17 11:25 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2022-10-17 08:00
反而建議由 新鴻基 作牽頭
(九巴背後係新鴻基)

你睇1881咁,咪知咩事囉
JX9097 發表於 2022-10-17 12:32 | 顯示全部樓層
唔抱任何期望
呢啲似係吹水政績多過實際
呢個交通博物館就算搞得成
99%都係貼幾塊展板當做咗
KG1428 發表於 2022-10-17 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層
da93 發表於 2022-10-17 11:25
你睇1881咁,咪知咩事囉

不覺得有咩大問題,最多在天水圍果面 學 馬灣果面整個 主題公園。(挪亞方舟)
附近又要起商場,酒店,低密度住宅。
加埋陽光巴士提供穿梭巴士的攻勢
由新鴻基搞的 交通博物館 或者 大有可為 叫做 有得做。
kay 發表於 2022-10-17 13:33 來自手機 | 顯示全部樓層

KG1428 發表於 2022-10-17 13:13
不覺得有咩大問題,最多在天水圍果面 學 馬灣果面整個 主題公園。(挪亞方舟)
附近又要起商場,酒店,低 ...

文化傳承加商業元素唔係個個接受到
亦都唔易做得好