hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 航空(C2) [Flight Report] 充滿驚喜的廉航服務 jetBlue YVR-JFK ...
開啟左側

[飛行報告] [Flight Report] 充滿驚喜的廉航服務 jetBlue YVR-JFK

YY487 發表於 2022-10-31 22:17 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
jx6215 發表於 2022-11-3 13:19 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2022-10-31 22:17
LCC 但有免費電視同 wifi
真係靠嗰一分鐘廣告就賺到錢?

佢既電視 WIFI 特闊座位距 等等既優點

我覺得係公司形象之一 係成本高但令乘客印象好深

肺炎之前 如果同一路線有三大同Jetblue
我都幾肯定揀Jetblue黎坐

當坐AA成四個鐘機可以得兩件餅乾
B6既服務員會用唔用既零食堆滿我張檯 仲要係好食既零食(而唔係AA既狗餅)
當坐UA冇得揀位要迫係架冇電視既320入面郁都唔郁果陣
B6以前免費揀位 而座位一定唔頂腳

遇岩好似NBA Final既比賽 全機過半客一齊睇波
成架機氣氛勁好 入波齊齊歡呼

Waiyin12 發表於 2022-11-4 03:08 來自手機 | 顯示全部樓層
jx6215 發表於 2022-11-3 13:19
佢既電視 WIFI 特闊座位距 等等既優點

我覺得係公司形象之一 係成本高但令乘客印象好深

咁樣嘅公司形象,似乎同大家對 LCC 嘅定位有些出入

之前睇返另一位板友多年前搭甘泉航空 HKG - YVR,同樣有齊飛機餐、PTV,同而家 AA, UA 服務相比,都唔太明佢 "廉" 喺邊度
cruisesnet 發表於 2022-11-4 09:35 | 顯示全部樓層

Waiyin12 發表於 2022-11-4 03:08
咁樣嘅公司形象,似乎同大家對 LCC 嘅定位有些出入

之前睇返另一位板友多年前搭甘泉航空 HKG - YVR,同 ...

低成本航空唔一定廉...不過你同美國三大航比就絕大部分都價廉物美.
UA又稱美廉航
FBI2 發表於 2022-11-4 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-11-4 09:35
低成本航空唔一定廉...不過你同美國三大航比就絕大部分都價廉物美.
UA又稱美廉航
...

其實UA內陸機有時都好平
S3BL100 發表於 2022-11-4 21:38 | 顯示全部樓層
cruisesnet 發表於 2022-11-4 09:35
UA又稱美廉航
...

我心目中真正既「美廉航」係 AA,三大價錢但服務隨時差過廉航

UA 都好過 AA 而且進步緊
fb.com/scientisthk2usa/
Fuk19805 發表於 2022-11-4 21:49 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2022-11-4 13:38
我心目中真正既「美廉航」係 AA,三大價錢但服務隨時差過廉航

好多Asians淨係記得UA嗰次overbook拖咗個Asian落機所以認為UA好差🥴
但係我記得師兄次次AA都有不快經歷
2076 發表於 2022-11-5 06:21 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2022-11-4 21:38

搭過 UA 感覺的確係好過 AA,其實北美來說,AC 我感覺都好差下...... 尤其夏天果陣瘋狂 delay。
果陣都幾後悔揀左 YYZ-BOS 飛 AC 而唔係搭 Porter 飛 YTZ-BOS。同埋本身有諗過試 WN,BWI-HOU,但 UA DCA-IAH 價錢平過佢,所以就冇揀佢。

論美國廉航,咁 AA UA 有排都未去到 Spirit 果種差掛。
抗議962B重組
還我962全日服務
S3BL100 發表於 2022-11-5 11:17 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2022-11-5 06:21
搭過 UA 感覺的確係好過 AA,其實北美來說,AC 我感覺都好差下...... 尤其夏天果陣瘋狂 delay。
果陣都幾 ...

今年因為人手短缺,美國幾大航空公司既準時度已經不相伯仲,相信加拿大情況都差唔多。但我更在意既係佢地點樣處理

無坐 Porter 走寶了,佢地有 Q400

Spirit 係差,但本身已經係 ultra-low-cost,無乜期望。但 UA AA 係 full service,點都有返少少基本要求的。而家 jetBlue 準備食 Spirit,我都唔知之後會變成點

P.S. 等睇飛行報告

S3BL100 發表於 2022-11-5 11:20 | 顯示全部樓層

Fuk19805 發表於 2022-11-4 21:49
好多Asians淨係記得UA嗰次overbook拖咗個Asian落機所以認為UA好差🥴
但係我記得師兄次次AA都有不快經歷 ...

果次係 UA 最低點,之後已經慢慢進步緊,但呢幾年 AA 水平跌得幾緊要

不過又未至於次次 AA 都有不快經歷既,起碼上月東岸之旅,來回都正正常常。當然最差莫過於舊年果次,取消我班機仲幾乎整唔見行李