hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 新巴「康城快線」推出兩星期半價乘車優惠 ...
開啟左側

[臨時改動] 新巴「康城快線」推出兩星期半價乘車優惠

JX9097 發表於 2023-1-2 23:46 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-1-2 23:45
用你果招咪得

九龍灣- 觀塘 - 將藍 - 康城 - 康城站 -  清半 - 將轉 - 橋底調頭返將轉.......

工業邨?
依家講緊康城同工業邨點串連將藍線嘅問題
kay 發表於 2023-1-3 07:19 | 顯示全部樓層
JX9097 發表於 2023-1-2 23:38
康城想將藍直出嘛
擺是但一邊都唔就腳,要行「回頭路」

咁依家都係得幾款790未實行既下階段同埋290E
但290E康城站又唔入其實反正都兜入埋佢兜客可能仲好
反正時間上290E有優勢將軍澳有空間行多少少路
世界很簡單 人類很複雜
Citcalag 發表於 2023-1-3 09:57 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2023-1-2 18:47
其實...拉唔去將工嘅 可以玩74D玩法  Mega Plus做尾站 領都做首站 搵個位齋擺車丫  自轉真係好討厭 宜家 ...

其實無問題,以前98S都係泊街掉喺領都門口
KU_7002 發表於 2023-1-4 22:00 | 顯示全部樓層

山東街前:15
山東街至勞資:14 (勞資佔一半)
偉樂街:1
晉都:-8
環保大道:-8
康城站:-13

山東街上車35分鐘就到康城站係幾吸引,但客量仍然唔理想
kentbryo 發表於 2023-1-5 09:49 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-1-4 22:00
山東街前:15
山東街至勞資:14 (勞資佔一半)

目測同時間795X 個客量都係差唔多
證明795系既走線都係食唔到乜客
走彌敦道油麻地個段看似吸客, 但實情塞車脫班嚇到冇人想等

長沙灣旺角段返康城仲有298X競爭
加埋298X 既50-60個客, 其實加埋就同790既average 70-80差不多

今次795又同九巴搶同一長沙灣旺角段,重現98鬥797局面
康城<-->旺角長沙灣唔夠客做唔到2條線啦
今次惡鬥, 依然覺得九巴又會贏, 好似98咁, 食哂對家所有客

ben2004 發表於 2023-1-5 10:15 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-1-5 09:49
走彌敦道油麻地個段看似吸客, 但實情塞 ...

同時段既 795X 差唔多坐滿返將軍澳
795 唔停山谷道又唔停九展, 客量都差一截
kentbryo 發表於 2023-1-5 10:20 | 顯示全部樓層

ben2004 發表於 2023-1-5 10:15
同時段既 795X 差唔多坐滿返將軍澳
795 唔停山谷道又唔停九展, 客量都差一截
...

我意思係長沙灣段同旺角段795同795X 客量都係一擔擔,唔可以稱為理想
係勞資審裁處, 基本上795X次次會早過795幾分鐘到
望上去795X都坐唔滿窗口位

其實,795X都係山谷道同九展(呢個大站最多客)拉返高入TKO客量
795完全唔停呢兩個站真係好奇怪
Citcalag 發表於 2023-1-5 10:32 來自手機 | 顯示全部樓層
kentbryo 發表於 2023-1-5 09:49
走彌敦道油麻地個段看似吸客, 但實情塞 ...

問題段唔係油麻地段,係昌華街去旺角消防局果段
kentbryo 發表於 2023-1-5 10:38 | 顯示全部樓層
Citcalag 發表於 2023-1-5 10:32
問題段唔係油麻地段,係昌華街去旺角消防局果段

冇計, 講真呢啲頭段搭巴士咁塞法..
分分鐘搭鐵仲快
除非好想一程過有得坐, 否則都係去返鐵
個區仲有298X競爭
鐵, 298X, 795三味...

如果真係要同鐵可以時間上競爭下, 我估795得信和段打後有得鬥
所以點解790受歡迎咁多, 因為冇九巴爭飯食, 同時, 790真係快過鐵..仲要價錢相近
更唔好講790食埋山谷道+九展

Citcalag 發表於 2023-1-5 10:40 來自手機 | 顯示全部樓層

kentbryo 發表於 2023-1-5 10:38
冇計, 講真呢啲頭段搭巴士咁塞法..
分分鐘搭鐵仲快
除非好想一程過有得坐, 否則都係去返鐵

其實有計既,行左荔枝角先去美孚就可以跟795X上橋,而且同795X同站

而家個站喺對面,又兜又食燈