hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議 952 962 系列重組,加強城巴的競爭力 ...
開啟左側

建議 952 962 系列重組,加強城巴的競爭力

樓主| 2076 發表於 2023-2-21 22:03 | 顯示全部樓層

Twinings 發表於 2023-2-21 18:29
就係54區唔夠通宵客先要拉埋良田建一齊做,而家半夜唔少人N969屯市落車轉的士/N260,除咗良田建之外,大 ...

54 區同良田建都真係慘,通宵 N960 冇影,去上水又比馬叔叔阻住拉 56 / 56A 去做。
不過 960 服務時間咁長,其實同樣時段城巴已經收緊通宵價。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-2-21 22:08 | 顯示全部樓層
KU_7002 發表於 2023-2-21 19:30
既然962C會拆條962E,咁962C泳池走或者跟962A上公路都得啦。另外,962E可以考慮唔停西隧口,減少加停港碼既 ...

962C 初步唔會建議泳池走,主要係因為要補償置樂花園搭 962E 慢左,加上 962E 服務時段主要係 962C 後面,未來如果 962E 夠客,就可以諗下再加班,抽走 962C。

962E 西隧口係比客轉車去西環同南區,盡可能接返本身搭開 952P 的客。

同時,為了吸引置樂客轉搭 962E,可以考慮轉 970 / 970X / 971 收返 952P 轉車的價錢。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2023-2-23 00:15 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-21 15:55
962 冇晒早繁班次啦。962 早繁尾班係 7 點鐘,7 點後青公得返 952P,所以嘉悅早繁宜家已經真空左,逼晒佢 ...

其實而家成個 952 + 962 系比以前 11 兄弟係開少左好多車同班次
比人搶多左好多客

962C 952C 第一樣要做唔係要屯門路線而係港島路線
飛左北角同中上環先啦

其實如果城巴想做係應該連 962P 都要拆
往中上環
962A/G 碼頭 - 蝴蝶 - 龍門 (往銅鑼灣), 全日延長至屯門南廠
962P 悅湖 - 碼頭 - 湖景 - 泳池  (往銅鑼灣)
962B 嘉悅 - 置樂  (往金鐘)
962X 加早繁入屯門服務
952P 三聖 - 掃管笏 - 小欖 (往銅鑼灣)
952 豪景 - 深井  (往金鐘), 另加早繁金鐘返屯門

往港島東, 來回經中環灣仔繞道
962C 碼頭 - 蝴蝶 - 龍門
962E 悅湖 - 嘉悅 - 置樂
952C 三聖 - 掃管笏 - 小欖
952E 豪景 - 深井

朝早死谷出港島
962 取消安心上路

咁拆應該最公道
.
 樓主| 2076 發表於 2023-2-23 00:57 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2023-2-23 00:15
其實而家成個 952 + 962 系比以前 11 兄弟係開少左好多車同班次
比人搶多左好多客

月票仲要買3送1,影響其實唔細。

962C 往港島方向其實冇乜問題,朝早屯轉 960X 難上車,變相 962C 都有吸引力的。入屯門就做住獨市北角又唔係話唔得...... 反正鰂魚涌九巴太強,不過入埋中環就唔得啦。952C 班客焗搭,其實亦都唔駛改。至於早繁出港島,其實 962P 龍門路賣舒服,都有捧場客,美樂碼頭就泳池出,要搭城巴都會上晒,係得龍門路貪快客流失晒,962A 改龍門路走係最簡單的方案,又唔駛屯碼搵位開車。

其實大家都知非繁 2 拆 4 最好,但城巴有車都唔會咁樣冒險,尤其係龍門路九巴太強勢。現實係 2 拆 3 極限。我會傾向做掃管笏唔做龍門路,因為碼頭都唔係話咁抗拒 962X 的。但係一開 952X,青山灣同掃管笏客一定返晒城巴,掃管笏由 0 個客變有客,值搏率點都高過龍門路。

早繁入屯門亦都唔會夠車玩一拆二,除非你話 952 同 962X 各 40 分鐘一班......

如果論公平,碼頭唔服城巴寧願加車比青公都唔玩 962P 的話,我會咁樣建議:
早上往港島用 962X + 952 + 952X 組合
晚間入屯門用 962X + 952 + 962A 組合

掃管笏出城有 952X 就肯定落晒城巴袋,入返掃管笏其實就搏班客見到 962A + 962X 密車上轉車站,尤其係銅鑼灣,就都肯上城巴轉 252 算數。

龍門路晚間全晚有快車 962A,可以吸返班客早繁返工同夜晚收工都搭 962A,避免流失去九巴,晚間入屯門我覺得 962A 係有得打贏九巴的,反而早上往港島城巴難打好多,亦都有同 962X 相反站位的問題,我傾向放棄。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2023-2-23 12:22 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-23 00:57
月票仲要買3送1,影響其實唔細。

962C 往港島方向其實冇乜問題,朝早屯轉 960X 難上車,變相 962C 都有 ...

碼頭果班連兜置樂都唔支持走哂去對家啦

最好既解決方法應該係南廠開順時針兜碼頭一圈,龍門居出公路
就有方法搶得返最多既客
.
 樓主| 2076 發表於 2023-2-23 18:34 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-2-23 12:22
碼頭果班連兜置樂都唔支持走哂去對家啦

最好既解決方法應該係南廠開順時針兜碼頭一圈,龍門居出公路

其實 962X 碼頭唔吸引係站位問題,要行到去湖碧樓先上到車。總有客係貪就腳寧願搭 59M 59X 出去轉車。呢個問題就算掉轉方向都解決唔到。所以屯碼區,我傾向只係入城先拆大兩味特快,出城唔搞。

反而兆禧、蝴蝶同湖景,都仲接受到搭門口有站的 962X 兜置樂出港島。如果拆大兩味特快,最大問題係大兩味以外的時段,站位變左相反,對客來講係好大誘因走去轉搭九巴,懶得記。的確,開全日係解決到問題,但城巴冇車冇人,非繁下午打後出港島 952 962X 差唔多落到去 25 分鐘一班,肯定拆唔到。

另外仲有一點,就係關於 962X 的小提速,建議屯門兆麟政府大樓之後,下一站停置樂花園。停青善遊樂場又要排隊又會連食兩次燈。唔願行的客仲有 952 招呼,但做呢個小改善可以幫碼頭果邊快到 3 分鐘,效果都唔係差。
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2023-2-23 23:29 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2023-2-23 18:34
其實 962X 碼頭唔吸引係站位問題,要行到去湖碧樓先上到車。總有客係貪就腳寧願搭 59M 59X 出去轉車。呢 ...

其實碼頭同龍門居一帶不滿既係 962X 太兜路

其實自從 961 兜埋銅鑼灣之後 , 962X 已經再跌左一炸客去屯轉

反而青公沿線既客仲好穩 , 但同意掃管笏要加班
.
kay 發表於 2023-2-25 08:56 | 顯示全部樓層
今年城巴RPP選擇躺平
我諗問題已經到無解地步
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| 2076 發表於 2023-3-2 18:53 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2023-2-23 23:29
其實碼頭同龍門居一帶不滿既係 962X 太兜路

其實自從 961 兜埋銅鑼灣之後 , 962X 已經再跌左一炸客去屯 ...

青公其實都倒左好多去屯轉,掃管笏直情係連城巴都冇得揀。

次次搭 52X 轉車都見到有 5-6 個客去排 960 961 過海,其實加加埋埋都流失唔少。

962G 今年諗住玩灣銅特快,如果進一步加時就有望可以吸返堆銅鑼灣客回流的。對於青公而言,其實 962G 轉 952 由銅鑼灣返青公都相當吸引。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| 2076 發表於 2023-3-2 18:54 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2023-2-25 08:56
今年城巴RPP選擇躺平
我諗問題已經到無解地步

都唔係,今年 962G 玩灣銅特快。如果做得起,係有望加時的。962G 加時駁通青公/54區/屯碼特快,其實未必搶唔到九巴客。
抗議962B重組
還我962全日服務