hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署正安排西貢區議員試搭296P和798P將藍隧道版本 ...
開啟左側

[其他] 運輸署正安排西貢區議員試搭296P和798P將藍隧道版本

214P_world 發表於 2023-2-21 23:06 | 顯示全部樓層

eric278 發表於 2023-2-21 11:21
始終296P在將軍澳區服務範圍太窄,只有尚德及唐明苑一帶。

的確,但西面調景嶺已有793,東面坑口有未落實的298C,北面寶琳有98S,南面卻難以踏足將南,難以擴展服務範圍
獨學而無友,則孤陋而寡聞
ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-21 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-2-21 23:06
的確,但西面調景嶺已有793,東面坑口有未落實的298C,北面寶琳有98S,南面卻難以踏足將南,難以擴展服務 ...

橫掂有298X,298C不如同296P合併好過
無論尚德頭站經坑口將隧或坑口頭站經尚德將藍都得
做大嘅機會更大,唔使同298X爭客
要打劫做大除咗98C仲多條296C
2076 發表於 2023-2-22 01:10 | 顯示全部樓層
Choi 發表於 2023-2-21 20:29
798P跟694S走咁798就可以併入798A,798B取消。

唔得,798P 有個將工要做,變相都係要將工開車,調景嶺做返公路頭站。
抗議962B重組
還我962全日服務
214P_world 發表於 2023-2-22 01:11 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-21 23:20
做大嘅機會更大, ...

296P變298C,加價約4成,尚德唔肯,如果跟296P價,就到九巴唔肯😂
攞個中間數都得嘅 (say 93K~296D~98D價位),但唔知係兩邊都肯,抑或兩邊都唔肯

2076 發表於 2023-2-22 01:12 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-2-21 23:05
當日798B為咗做調景嶺而送咗坑口畀798A,康盛翠林都嘈到而家,798A加多個將南?🤣🤣
...

咁其實 96 走線又唔係話唔得的...... 至少做到將南最精華的路段。

不過 798 堆寶林客肯定倒唔少。
抗議962B重組
還我962全日服務
214P_world 發表於 2023-2-22 01:15 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2023-2-22 01:12
咁其實 96 走線又唔係話唔得的...... 至少做到將南最精華的路段。

不過 798 堆寶林客肯定倒唔少。

我也覺得花5分鐘車程做將南未嘗不可,正如798B為做調景嶺而送坑口嗰5分鐘車程去798A

話雖如此,你叫人行將南,陣間康翠叫返你行山😂
2076 發表於 2023-2-22 01:28 | 顯示全部樓層

214P_world 發表於 2023-2-22 01:15
我也覺得花5分鐘車程做將南未嘗不可,正如798B為做調景嶺而送坑口嗰5分鐘車程去798A

話雖如此,你叫人行 ...

咁寶林慢上加慢就真係會倒客。你話 798 本身係坑口尾站,加 5 分鐘尚算可以,但 798 本身係寶林尾站,兜完坑口再行埋將南就過分左。

理想係 798A + 798P 組合,叫做做到晒又互相幫補夠客。

798P 將工 - 環保大道 - 清半 - 將廣 - 尚德 - 調景嶺 - 將藍 - 麗港城 - 沙市 - 六美 - 大圍
抗議962B重組
還我962全日服務
ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-22 01:57 來自手機 | 顯示全部樓層
214P_world 發表於 2023-2-22 01:11
296P變298C,加價約4成,尚德唔肯,如果跟296P價,就到九巴唔肯😂
攞個中間數都得嘅 (say 93K~296D~98D價 ...

補償從來只補價錢唔補速度(慢咗/要轉車)
歡迎乘搭$8.8嘅296C(但仲有個荔枝角站要諗下點補返)

當然如果只有一班298C換走一班296P亦太難睇
個誘因要大少少
再簡單啲就296P唔郁住,只抽296C/98C開幾班298C
poondriver 發表於 2023-2-22 06:20 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-21 23:20
做大嘅機會更大, ...

人地坑口帝要直出旺角 的士走線呀 點會肯兜九商
teddybus 發表於 2023-2-22 07:43 來自手機 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2023-2-22 06:20
人地坑口帝要直出旺角 的士走線呀 點會肯兜九商

以前樓下有條易柒線拾幾拖卡出MK
而家唔係要兜佢以前住開嘅觀塘山
就要同藍田山一齊迫將轉
又難怪党主席都變咗隻嬲嬲short豬嘅

不過同樣聲稱出自醫院區
揸住天水圍差餉單嗰個反而話將轉大法
連轉297都表示開心噃!!