hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴 56A 加班
開啟左側

[服務調整] 城巴 56A 加班

YY487 發表於 2023-2-21 19:55 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2023-2-21 19:30
其實小巴有幾多真係社會責任線?
綠小交牌易過食生菜,相反巴士線要取消就要諗一大堆替代方案再等太公批
...

馬亞木接咗一啲連狗巴都唔想做嘅線
咁你話係唔係社會責任
le914 發表於 2023-2-21 20:18 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-2-21 19:55
咁你話係唔係社會責任

Sorry,「狗巴都唔想做嘅線」標準實在太低,難以比喻馬生貢獻社會的丹心。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ccchhhuuunnn + 1 精闢見解

查看全部評分

08x200-201 發表於 2023-2-21 20:34 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2023-2-21 13:57
976就係衰貴, 其他線想轉佢就好貴 (佢又唔整回水)

今年屎水想加邊條線路定系A12一條玩曬仲系要看聖經點想
但是我真系幾希望933即使唔玩全日,也至少加埋逆向班次兼skip Central,933中環停站給翻930系做曬仲好過
如果話嘉亨灣2仔被斬,能入埋嘉亨灣就最好

arfung 發表於 2023-2-21 20:39 來自手機 | 顯示全部樓層

08x200-201 發表於 2023-2-21 19:43
凱婷姐姐唔同意即刻全日,只批加一班?

衹能說,小巴的反對聲音,非常重視,亦不易(不想?)搞。
因居民和議員嘈,網上都好多56A爆的圖和片,投訴得多或都要做番少少野先,係少少(一班咁多):P
horivhyc 發表於 2023-2-21 20:47 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-2-21 20:39
衹能說,小巴的反對聲音,非常重視,亦不易(不想?)搞。
因居民和議員嘈,網上都好多56A爆的圖和片,投訴 ...

不過今次剩加一班,和菁欣居民都依然好唔滿意(無論係討論區定係座上客)
似乎佢哋對56系既渴望唔剩止要五六七班咁少

點都好,即管睇下加左班之後係咪都繼續供不應求
士刁拔尼.奧 發表於 2023-2-21 21:05 來自手機 | 顯示全部樓層
對和菁田人嚟講,只會答你:全日先好講
arfung 發表於 2023-2-21 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層

horivhyc 發表於 2023-2-21 20:47
不過今次剩加一班,和菁欣居民都依然好唔滿意(無論係討論區定係座上客)
似乎佢哋對56系既渴望唔剩止要五 ...

其實不滿意係正常。

因為現在早上只得一班北行56A,潛在需求都被壓了下去。
居民自己要用其他方法駁腳,正如早前討論到每朝欣田都仍排長龍等小巴44A,亦可能有人去左搭261,又或者用其他方法前往目的地。

個人觀感係,今次都嘈得幾厲害,無辦法之下先至批准加一班車。

如果呢班車無想像中咁爆,力保小巴之下,都幾大機會按兵不動冷處理,話載客率未達標
又或者重申一些相對轉折既轉乘方案(例67A轉261),叫居民善用就算。
horivhyc 發表於 2023-2-21 21:48 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2023-2-21 21:29
其實不滿意係正常。

因為現在早上只得一班北行56A,潛在需求都被壓了下去。
都係
所有對外線全部停辦,留低一條接駁地鐵線存在
畢竟而家社會以鐵路為骨幹,又唔係睇財團眼色
我都覺得唔係一件壞事

然後鐵路30秒一班,我估應該都好夠用
想要對外線?鐡路對外就夠了
Time to say goodbye.
12Lane 發表於 2023-2-21 21:50 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2023-2-21 19:55
咁你話係唔係社會責任

巴士板梗係唯巴獨尊。
巴士做唔掂就支持巴士減班加價、政府補貼、剷除對手呢樣果樣,
然後小巴做唔掂就唔會要求政府放寬小巴轉中巴,唔會要求補貼開支,反而係叫人直接交牌。

帶番個頭盔,支持56/A加班。
08x200-201 發表於 2023-2-22 01:25 | 顯示全部樓層

12Lane 發表於 2023-2-21 21:50
巴士板梗係唯巴獨尊。
巴士做唔掂就支持巴士減班加價、政府補貼、剷除對手呢樣果樣,
然後小巴做唔掂就唔 ...

如果真系放開小巴轉中巴,如果放開了車輛唔能企人的要求的話,估計必然會蠶食部分專利巴士市場,到時候專利巴士公司必然反對:因為7-8m的車無論什麼車廠去設計,必然在設計上肯定會預留站立空間和容量(例如大陸的8.5米後置摩打公交車,算上站立空間,一次可以運40-60個人左右)
除非法規要求中型巴士不能企人,必須一人一座,要求就好似拉長版的綠小咁樣去設計

至於針對小巴做唔掂的問題,我希望運吉好似針對專利巴士出聖經咁樣,也針對小巴出個RPP文件,每年檢討哪些小巴可以調整,哪些小巴是可以基於客量過載轉專利巴士/客量不足而退出或者整合,穩營辦商去傾也至少有個譜
當然,帶定頭盔,以上建議全是我個人觀點,唔好當真