hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) TGMT軟件版本更新,東鐵行車更暢順
開啟左側

TGMT軟件版本更新,東鐵行車更暢順

樓主| tonyng 發表於 2023-3-1 08:42 | 顯示全部樓層

Ricky403 發表於 2023-2-28 10:41
東鐵綫或東涌綫唔同屯馬綫,繁忙時間ETA唔一定準㗎
背後似乎係入咗非繁忙時間嘅run time而唔會根據個別列 ...

我諗有唔少人都唔太清楚宜家東鐵ETA與以前KCR年代(舊PIDS)唔同,現時的「即將抵達」其實在大概顯示完2分鐘之後就會出現:
5 -> 4 -> 3 -> 2 -> 即將抵達 (可視為開車前1~2分鐘) > 即將抵達/正在離開 > 正在離開
而顯示X分鐘的時間其實是列車的預定開出時間。

所以當出現第一班「即將抵達」,第二班「5分鐘」, 其實兩抽車只係相隔 3至3.5分鐘,而唔係5分鐘囉。

學你話齋,就咁拎(Selectively cap幾幅)ETA嚟講其實係唔夠材料討論,如果有人真係想認真傾班次不穩的問題,其實係建議佢影住個月台同手機計時器拍片,同一時段拍幾日(可用縮時拍攝),睇下邊個班次係每日都出事,咁先可以further investigate呢個問題。

後補:
其中一張cap圖係17:39,如果係平日嘅話,其實係下繁何東樓廠出車時間,有短棍特車攝,係咪因為咁而在上游車站突然出現一班車特別疏,其實可以先用我一個月前Post過嘅特車時間表推返轉頭:
https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2162719-1-1.html

epsilon 發表於 2023-3-1 13:54 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2023-3-1 08:42
我諗有唔少人都唔太清楚宜家東鐵ETA與以前KCR年代(舊PIDS)唔同,現時的「即將抵達」其實在大概顯示完2分鐘 ...

屯馬線與東鐵線情況是否相同?
mckhgc 發表於 2023-3-2 19:35 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2023-2-28 10:41
東鐵綫或東涌綫唔同屯馬綫,繁忙時間ETA唔一定準㗎
背後似乎係入咗非繁忙時間嘅run time而唔會根據個別列 ...

我唔係淨係睇個apps既ETA,有部份係我親身所試,的確如此(當然我冇可能喺度拍兩粒鐘片,仲要日日拍)

查返,其中17:39金鐘方向(大學站),相隔達8分(即使上一班所謂「即將抵達」 係指「2分」,咁即係兩車相隔6分,都係偏多),的確自從羅湖重開後,每日17:37-38有班南行到大學站,但下一班一定要成5分以上(親身觀察所見)。可能係因為17:46有沙田起載往金鐘短特,所以沙田以北既南行留左一個位,就攪到咁疏。

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2162719-1-1.html
最差配套 狗也不D
Kj2052 發表於 2023-3-2 19:39 | 顯示全部樓層

tonyng 發表於 2023-3-1 08:42
我諗有唔少人都唔太清楚宜家東鐵ETA與以前KCR年代(舊PIDS)唔同,現時的「即將抵達」其實在大概顯示完2分鐘 ...

我自己當「即將到達」做1分鐘
 樓主| tonyng 發表於 2023-3-2 22:21 | 顯示全部樓層
Kj2052 發表於 2023-3-2 19:39
我自己當「即將到達」做1分鐘

差唔多,起碼1分鐘,而且視乎每個站 dwell time 唔同,「即將到達」最長可以係開車前約2分鐘。
crea 發表於 2023-3-4 01:49 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2023-3-1 13:54
屯馬線與東鐵線情況是否相同?

記得以前報fault有contractor講過得頭尾站係真正跟實際時間show
其他全部係跟time table
已離去多時,而家唔知有無變

denden 發表於 2023-3-12 01:31 | 顯示全部樓層

但係點解沙田落大圍埋站進入月台時、紅磡落金鐘海底隧道約3分1位置,同埋大圍去沙田到埋站進入月台嗰陣,抽車會突然急刹半秒,結果導致全車乘客向前「中」呢?有無打算解決呢3個位置嘅急刹問題?唔只影響乘車嘅舒適度,仲會增加乘客因列車急刹而出現意外嘅風險
1181174166 發表於 2023-3-13 19:30 來自手機 | 顯示全部樓層
denden 發表於 2023-3-12 01:31
但係點解沙田落大圍埋站進入月台時、紅磡落金鐘海底隧道約3分1位置,同埋大圍去沙田到埋站進入月台嗰陣,抽 ...

過海嗰段因為中性區
一係一早cut電break
laikingho 發表於 2023-3-19 19:20 來自手機 | 顯示全部樓層
08x200-201 發表於 2023-2-22 21:37
ADM站後單折返線做折返,必須要前車出8臺到折返線再到7臺去折返,期間如果後面有列車到了8臺後,必須要待 ...

我見下繁荃灣線荃灣站有二條側線調頭,但多數用一條,請問係唔係遲到先知用二條側線?
08x200-201 發表於 2023-3-20 03:11 | 顯示全部樓層

laikingho 發表於 2023-3-19 19:20
我見下繁荃灣線荃灣站有二條側線調頭,但多數用一條,請問係唔係遲到先知用二條側線? ...

我認為,這個需要看配線圖才能解釋
TSW的折返側線是兩條獨立且分開的側線,平峰期一條側線,在現有的信號系統下已經足以解決折返問題;
但是高峰期下,單側線折返配合現有信號系統的追蹤能力不足以去處理高峰期列車所需要的折返能力;
因此為了解決高峰期的折返問題,就只能動用兩條側線去進行交替折返(對於尼個的我的理解的話,可以見下面這四張圖);

這個問題並唔是說列車遲到不遲到的問題,而是現有的市區線信號系統(SACEM)影響了利用單一側線的折返能力
當然,以上內容是我個人看完配線圖之後的個人理解,唔好當真

TSW Peak phase1.png
TSW Peak phase2.png
TSW Peak phase3.png
TSW Peak phase4.png